Πωλητήριο στα δάνεια του «Ηρακλή», προκειμένου αφενός, να επιτευχθούν οι στόχοι εισπραξιμότητας, οι οποίοι κινδυνεύουν με εκτροχιασμό ως απόρροια των τρεχουσών εξελίξεων και αφετέρου, να μην καταπέσουν οι εγγυήσεις που έχει παράσχει το ελληνικό Δημόσιο, βάζουν οι επενδυτές, προσελκύοντας τους… συνήθεις υπόπτους, αλλά και νέους παίκτες της αγοράς.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εκτιμάται πως οι επίμαχες πωλήσεις θα αφορούν σε δάνεια, ύψους 20 δισ. ευρώ, με κάποιες συναλλαγές να έχουν ήδη ολοκληρωθεί (μεταξύ DoValue – Waterwheel για δάνεια του Mexico και Cepal – Brook Lane για δάνεια του Galaxy) και κάποιες άλλες να βρίσκονται στα σκαριά, όπως, για παράδειγμα, τα projects Virgo (Frontier I) και Souk (Cairo) που βγάζει προς πώληση η DoValue, ύψους ενός και 2,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Επισημαίνεται πως από το σύνολο των τιτλοποιήσεων, συνολικού ποσού 49,5 δισ. ευρώ, το 37,7% έχει υπαχθεί στον «Ηρακλή», στο πλαίσιο του οποίου οι τίτλοι υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior tranche) διακρατούνται αποκλειστικά από τις τράπεζες. Tο σύνολο των χορηγηθεισών εγγυήσεων που έχει χορηγηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 18,6 δισ. ευρώ με ημερομηνία αναφοράς το τέλος του 2021, ενώ μέχρι τέλος του προσεχούς Οκτωβρίου λήγει η ισχύς – εφόσον δεν δοθεί παράταση- του δεύτερου προγράμματος. «Συνολικά οι διενεργηθείσες τιτλοποιήσεις των τραπεζών περιλαμβάνουν σε ποσοστό 62,6% καταγγελμένα δάνεια και 37,4% μη καταγγελμένα. Από το σύνολο των τιτλοποιηθέντων δανείων (καταγγελμένων και μη) 44% ήταν σε καθεστώς ρύθμισης κατά την πώλησή τους», τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), προσθέτοντας πως από τα ανοίγματα που τιτλοποιήθηκαν θα εισπραχθεί κατά μέσο όρο το 72,7% αυτών. «Το εν λόγω ποσοστό είσπραξης διαμορφώνεται με βάση τις προγραμματισμένες στρατηγικές για τη διαχείριση των ανοιγμάτων, με ποσοστό 58,6% να προέρχεται από τη διενέργεια ρυθμίσεων, 35,6% από εισπράξεις που προέρχονται από ρευστοποιήσεις και την εύρεση συναινετικής λύσης και τέλος 5,5% από τις απλές εισπράξεις», καταλήγει.