Τα τιμολόγια αυτοκινήτου θα τσιμπήσουν προς τα πάνω λίγο, ήδη έγιναν μικρές αυξήσεις και έγιναν αισθητές και στα τιμολόγια των βασικών καλύψεων. Το παιχνίδι θα παιχτεί και στις προμήθειες και στα δικαιώματα συμβολαίου. Γκρίνια υπάρχει και δεν έχει σταματήσει και με τα υγείας τα οποία προχωρούν σε αυξήσεις έχοντας ήδη ξεκινήσει από το περασμένο έτος.
Εχουν πάτημα και την μελέτη του ΙΟΒΕ, όπου όμως κάποιοι μας λένε ότι υπάρχουν δύο εκδοχές για τη μελέτη που παρουσίασε τη διακύμανση του δείκτη κόστους των νοσοκομειακών αποζημιώσεων των ασφαλιστικών για τα μακροχρόνια νοσοκομειακά προγράμματα.
Η μία εκδοχή είναι να καταγραφτεί η μεταβολή του δείκτη μεταξύ 2011 και 2018 λαμβάνοντας στοιχεία από 14 ασφαλιστικές. Η άλλη εκδοχή είναι να έχουν ένα πάτημα και μια καλή δικαιολογία όλες οι ασφαλιστικές ώστε να στείλουν στους πελάτες τους μπιλιετάκια με αυξημένα τιμολόγια στα προγράμματα υγείας, αφού τα αποτελέσματα από τη συγκεκριμένη έρευνα ήταν προδιαγεγραμμένα.
Επειδή η πρώτη μελέτη που έγινε για την ποιότητα των υπηρεσιών της δημόσιας ασφάλισης υγείας έγραψε συμπεράσματα υπέρ των ασφαλιστικών, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες θα εγκρίνουν κάθε αύξηση ασφαλίστρων στα προγράμματα υγείας. Αρα δυσκολεύουν τα πράγματα.
Πρώτον, γιατί κοιτάνε την τσέπη τους, ακόμη κι αν λένε ότι η ποιότητα των κρατικών νοσοκομείων έχει υποβαθμιστεί. Και, δεύτερον, γιατί καταλαβαίνουν. Και σου λένε: «Αν είναι εγώ να πληρώνω ένα συμβόλαιο υγείας με καλές νοσοκομειακές καλύψεις, αλλά και με εξαιρέσεις νοσημάτων 1.500 ευρώ τον χρόνο, τα πληρώνω μια κι έξω αν μου συμβεί κάτι». Έτσι δεν σκέφτεται ο Έλληνας; Το λέει και η μελέτη.
Οι ασφαλιστικές υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, που το γνωρίζουν αυτό, γιατί να πάνε να το ενισχύσουν; Κι ας αφήσουμε, για την ώρα, τις καταγγελίες που γίνονται για τις ήδη αυξημένες τιμές στα νοσοκομειακά συμβόλαια…
Προσοχή μην μαζευτούν πολλές.