H Ένωση Θεσμικών Επενδυτών διοργάνωσε το 4ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, μία Ημερίδα όπου όλοι οι κλάδοι της θεσμικής διαχείρισης συζήτησαν για τις επιπτώσεις και τις προκλήσεις που επιφέρει ο πληθωρισμός στην επενδυτική τους στρατηγική.
Οι CEO των ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΑΠ, ΑΕΔΟΕΕ, ΑΕΕΧ, ανώτατα στελέχη τους και διαχειριστές κεφαλαίων, στελέχη της κυβέρνησης και εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς, μέσα από 7 διαφορετικά πάνελ, αναλύουν και τους προβληματισμούς και τις ευκαιρίες των επενδύσεων σε πληθωριστικό περιβάλλον για τα Αμοιβαία Κεφάλαια, για τη ακίνητη περιουσία, τα εναλλακτικά κεφάλαια και τα Private Equity αλλά και για την διαχείριση των αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων.
Ενδιαφέρουσες απόψεις ακούστηκαν στο Panel Ι: «Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας» με τη συμμετοχή κορυφαίων ανθρώπων της αγοράς.
Συντονιστής: Γιώργος Τσόπελας, Chairman & Managing Director, McKinsey & Company, Greece & Cyprus
Ομιλητές:
Βασιλική Λαζαράκου, Δ.Ν., Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) & του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ., Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών
Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών
Καθ. Χαρούλα Απαλαγάκη, Acting Γενική Διευθύντρια, Ελληνική Ένωση Τραπεζών
Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, Καθηγητής
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κρις Αίσωπος, Πρόεδρος Δ.Σ., Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Διευθύνων Σύμβουλος, ALPHA TRUST
Βασιλική Λαζαράκου
Οι υποχρεώσεις των διαχειριστών αλλάζουν. Έρχονται περισσότερες ρυθμίσεις. Βλέπουμε ότι υπάρχει προσπάθεια να γίνει πιο ευέλικτη η νομοθεσία. Είναι σημαντικό για την ελληνική αγορά να γνωρίζει αυτό που έρχεται. Ως επόπτης προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην κατανόηση της νομοθεσίας αλλά και να μπορέσουμε να δώσουμε τη διάσταση των αλλαγών που έρχονται και θα έχουν αντίκτυπο στην ελληνική αγορά κεφαλαίων. Θα είμαστε δίπλα στην αγορά. Θέματα που βλέπουμε ότι ρυθμίζονται στο εξωτερικό θα τα εισηγούμαστε και για την Ελλάδα. Στόχος είναι οι ρυθμιστικές αλλαγές να γίνονται με στόχο τους επενδυτών και την αγορά. Όλες οι αλλαγές που θα έρθουν πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις υποδεχτούμε.
Για να χαραχθεί μια στρατηγική χρειάζεται γνώση του περιβάλλοντος, της νομοθεσίας των προκλήσεων. Χρειάζεται γνώση, αντιμετώπιση των προκλήσεων και αξιοποίηση των ευκαιριών. Σημαντικά θέματα αποτελούν ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανταγωνιστικότητα.
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος
Δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι η αναπτυξιακή ορμή τα επόμενα χρόνια θα μεταφραστεί σαν συμπεριληπτική ανάπτυξη που είναι το ζητούμενο. Περάσαμε επενδυτική ανομβρία 10 ετών. Υπολειπόμαστε από τα ευρωπαϊκά νούμερα. Δεν υπάρχουν απλές λύσεις. Χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικό κράτος, η αδειοδότηση και η χρήση γης να επιταχύνονται, ανάγκη για ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης αφού είναι εμπόδιο, πρέπει να αγκαλιαστεί η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη, με την πράσινη μετάβαση πρέπει να προχωρήσουμε, να διασυνδέσουμε το ανθρώπινο δυναμικό με τα πανεπιστήμια, χρειάζεται καινοτομία. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα.
Δεν έχει συζητηθεί όμως: η ανάγκη να αποκτήσει η Ελλάδα πολύ γρήγορα μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις αυτές που θα μπορούν να επενδύσουν. Στην Ευρώπη το 35-40% των εργαζόμενων απασχολούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις, στην Ελλάδα μόλις το 15%.
Στον ΣΕΒ φιλοδοξούμε να είμαστε η υπεύθυνη, ανεξάρτητη φωνή της επιχειρηματικότητας. Βασικές αποστολές μας είναι αφενός να έχουμε εμπεριστατωμένες προτάσεις πολιτικής, αφετέρου να βοηθάμε τα μέλη να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις. Έχουμε αναλάβει 4 πρωτοβουλίες. Καταρχήν αγκαλιάσαμε το μικρό αναδυόμενο σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων με 120 μέλη μας να έχουν κεφαλαιοποίηση 8 δισ και έχουν προοπτική εξέλιξης. Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα skills for jobs, η ιδέα είναι ότι δεν κάνεις μονο training, αλλά πρέπει να δει κανείς τα skills ολιστικά. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με 9 πανεπιστήμια της χώρας. Με το Junior achievement διδασκουμε την Επιχερηματικότητα στα σχολεία. Σε εκατοντάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα διεξάγονται διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας για νέα παιδιά.
Γιάννος Κοντόπουλος
Το Χρηματιστήριο αποτελεί βασικό εργαλείο. Αν θελουμε να ενδυναμώσουμε ή να αλλάξουμε την διάσταση των εταιρειών το ΧΑ αποτελεί έναν βασικό άξονα. Εταιρείες γιγαντώθηκαν μέσα από το ΧΑ, ακόμη και μέσα από συγχωνεύσεις. Υπάρχει βέβαια το ψυχολογικό τραύμα από το 1999. Η Ελλάδα αποτελεί μια καλή επενδυτική επιλογή. Τα νέα κεφαλαία θα πρέπει να έρθουν από τους ξένους ώστε να επηρεαστούν και οι εγχώριοι επενδυτές. Δεν έχουμε διαφορά από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η επενδυτική βαθμίδα ήταν ένας απαραίτητος προορισμός, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε ότι είμαστε σε αλλαγή πίστας. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μας δίνεται. Το Χ.Α. λειτουργεί με τα μέλη και αν δεν έχουμε τη σωστή επενδυτική βαθμίδα εμείς πρέπει να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά.
Χαρούλα Απαλαγάκη
Ως Ένωση κοιτάμε την μεγάλη εικόνα, δεν έχουμε ανάμειξη στον επιχειρηματικό σχεδιασμό των μελών μας, αλλά επεξεργαζόμαστε τα μηνύματα που δεχόμαστε. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις που εγγυώνται τη συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος στην ανάπτυξη. Αρχές Αυγούστου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των στρες τεστς οι ελληνικές τράπεζες ήταν πολύ καλύτερα από ηχηρά ονόματα του ευρωπαϊκού συστήματος. Το 2020 οι χορηγήσεις ανήλθαν στα 20 δισ. Ευρώ, στα 30 δισ. το 2022 και μέχρι σήμερα είμαστε στα 14,8 δισ. Ευρώ σύμφωνα με στοιχεία Αυγούστου, κλείνοντας με το ίδιο απόλυτο νούμερο χορηγήσεων.
Καταρχάς η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα ξεκίνησε την αύξηση των επιτοκίων, αυτή η επίδραση άρχισε να φαίνεται μετά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Πριν από πολλά χρόνια σε ένα περιβάλλον που οι ξένοι χρέωναν με αρνητικά επιτόκια, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν το έκανε. Προχωρήσαμε σε μία ποιοτική ανάλυση: να δούμε για ποιες καταθέσεις μιλάμε (το 85% των καταθετικών λογαριασμών έχει υπόλοιπο που δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ). Δεύτερο στοιχείο τα δελτία των κεντρικών τραπεζών έχουν μια γενική αναφορά, αυτή όμως την χωρίζουμε σε δύο βασικές κατηγορίες. Μόνο το 1/4 των καταθέσεων είναι προθεσμιακές καταθέσεις. Οι ελληνικές τράπεζες στα νέα καταθετικά προϊόντα προσφέρουν σημαντικά επιτόκια και στις νέες χορηγίες κινείται με ρυθμούς αύξησης χαμηλότερους από αυτούς που έχουμε στην Ευρώπη. Δεν ενδιαφέρουν οι καταθέσεις σε πρώτη ζήτηση, αλλά η κατάθεση σε χρονικό ορίζοντα και σε όρια πολύ πάνω από τα όρια κατανάλωσης.
Νίκος Βέττας
Η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της κατανομής στην ΕΕ. Αν η φιλοδοξία είναι να ξεφύγουμε από τις συσσωρευμένες κρίσεις, τότε πάμε καλά (επενδύσεις ανεβαίνουν, εισοδήματα ανεβαίνουν).
Τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι καλά για την οικονομία. Μειώθηκε η ανεργία, ωστόσο έχουμε μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα. Επενδύσεις γίνονται και θα γίνουν περισσότερες με το ταμείο ανάκαμψης, αλλά δεν υπάρχει η σταθερότητα που χρειάζεται για να υπάρχει εξωστρεφής επιχειρηματικότητα. Δεν διαθέτουμε αρκετά μεγάλο μέγεθος βαριάς επιχειρηματικότητας. Το δύσκολο είναι να εξισορροπήσουμε την καλή πορεία αλλά να μη επαναπαυτούμε. Η οικονομική πολιτική και λόγω της πανδημίας διαμορφώθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε πολλές αποφάσεις (επιδόματα τιμές κτλ.) συγκεντρώθηκαν σε ένα κέντρο (π.χ.κράτος). Θέλει προσοχή διότι αυτό που μπορεί να φέρει πόρους είναι να έχεις μια οικονομία με απλούς κανόνες.
Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζει κάποιος τη συστηματική εργασία. Αυτό έχει σημασία. Δεν μπορείς να έχεις μαύρη εργασία και άλλους που φεύγουν. Ο Έλληνας που αποταμιεύει έχει αρνητική συστηματική απόδοση. Βλέπουμε ένταση στον τομέα ακινήτων καθώς ήταν ένας τομέας κρίκος ασπρίσματος της γκρίζας οικονομίας. Σε επίπεδο επιτελικής κατεύθυνσης της οικονομίας το να έχεις περισσότερους ανθρώπους να δουλεύουν συστηματικά νόμιμα αυτός είναι ο λόγος για συστηματική ανάπτυξη.
Κρις Αίσωπος
Σε προγενέστερο χρόνο υπήρχαν διακυμάνσεις, είχαμε έναν προβληματικό τραπεζικό τομέα. Οι τράπεζες μηδένισαν την αξία των μετόχων τρεις φορές, αλλά πλέον διαθέτουμε έναν υγιέστατο τραπεζικό τομέα και πάμε μπροστά. Σήμερα για παράδειγμα έχουμε 20 εταιρίες, η καθεμία με χρηματιστηριακή αξία πάνω από 1 δισ.. Αν πάμε στην πραγματική εικόνα ενός Χρηματιστηρίου δεν είναι ακριβώς ο καθρέφτης της οικονομίας. Οι διακυμάνσεις που ζούμε τελευταία σημαίνει ότι κινούμαστε στα σκαμπανεβάσματα της παγκόσμιας οικονομίας. Ως ΕΘΕ προσπαθούμε να τονώσουμε όλα τα κίνητρα για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Στόχος είναι να έρθουν νέες εισαγωγές. Ειδικά στο πανάκριβο κόστος χρήματος προχωράμε με εκδόσεις μετοχών. Θέλουμε περισσότερες εταιρείες ανά κλάδο. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται κι άλλους κλάδους στο ΧΑ. Είμαστε αισιόδοξοι.
Το ασφαλιστικό αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα της οικονομίας ξεκινώντας από το δημογραφικό. Το ΤΕΚΑ είναι στον σωστό δρόμο. Όμως το βασικό είναι ότι χρειάζονται διάφορες μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει έλλειψη κουλτούρας στο θέμα της αποταμίευσης. Το να δημιουργήσεις συμπληρωματική σύνταξη δεν είναι κάτι απλό. Το κράτος πρέπει να ασχοληθεί με την παιδεία της αποταμίευσης, από το σχολείο. Η Ελλάδα σαν κλίμακα φορολογίας μοιάζει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το 65 τοις εκατό των φορολογουμένων όμως βρίσκεται στις δυο πρώτες κλίμακες φόρου, στο αφορολόγητο και στο 10%. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να οδηγήσουν στην αύξηση των ενεργητικών των ταμείων, τα μέλη της ΕΘΕ διαχειρίζονται αυτά τα χρήματα και των τριών πυλώνων. Αν εκπαιδευτεί σωστά ο πολίτης και δεν ποντάρει μόνο στο κράτος τότε θα αυξηθούν και τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων.
©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι