Στο Panel I του Greek Space Τech Forum #gstf25 με τίτλο: “Opportunities for Greece in National Space Programme”, o κ. Kωνσταντίνος Kαράντζαλος, Secretary General of T&P, Ministry of Digital Governance, ανέφερε ότι το ελληνικό οικοσύστημα παράγει πολλά χρόνια τώρα τεχνολογία, αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει ένα momentum στη χώρα. Τι μάθαμε τα τελευταία χρόνια; Πολλά.

Σαν υπουργείο μάθαμε ότι μπορούμε να τρέξουμε γρήγορα πράγματα. Είδαμε ότι μας έλειπε μια στρατηγική με ένα ξεκάθαρο όραμα για το πού θα πάμε. Το οικοσύστημα έχει μάθει πολλά, μέσα από συνεργασίες μία μικρή χώρα μπορεί να κάνει σημαντικά βήματα.

Το διάστημα είναι κάτι που κάθε μέρα οι πολίτες το χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους με τις υπηρεσίες που μας παρέχει. Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα να γίνουν με μεγαλύτερη χρηματοδότηση και με συντονισμό και άλλων υπουργείων. Κοιτάμε πώς θα φτάσουμε να χρησιμοποιούνται οριζόντια σε όλο το δημόσιο όλα τα assets και τα δεδομένα, ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση από όλους τους τομείς.

Ο κ. Εμμανουήλ Ράμμος, President, Hellenic Space Center, ανέφερε ότι είναι τώρα 20 χρόνια που είμαστε πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Η χρηματοδότηση είναι απολύτως βασικό στοιχείο της ανάπτυξης και ο ρόλος της πολιτείας είναι πολύ σημαντικός για τα αρχικά στάδια των προγραμμάτων. Απαιτείται πολιτική βούληση, πρόγραμμα, και χρηματοδότηση. Να μπορέσει η βιομηχανία να είναι βιώσιμη και αυτό θα γίνει αν μπορέσει να ανοιχτεί στην αγορά αυτόνομα, αξιοποιώντας τις όποιες υποδομές έχουν αναπτυχθεί.

Ο κ. Αθανάσιος Πότσης, Chairman, Hellenic Association of Space Industry, επεσήμανε ότι αυτό που έχουμε κερδίσει τα τελευταία χρόνια είναι ότι έχουμε βάλει τη χώρα μας στο χάρτη του λεγόμενου new space. Έχουμε δημιουργήσει μία πολύ καλή βάση ανάπτυξης και πιστοποίησης της διαστημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Έχουμε επενδύσεις ξένων εταιρειών στη χώρα μας που αξιοποίησαν το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων, επέστρεψαν Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό που συμβάλλουν στο να πάμε πιο πέρα. Η βιομηχανία για να μπορέσει να συντηρηθεί χρειάζεται έργα, συμβόλαια και υποδομές. Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει στρατηγική ανάπτυξης και συνέχεια. Οι ευκαιρίες είναι συγκεκριμένες και προέρχονται κυρίως από το χώρο της άμυνας. Είναι μία ευκαιρία να οργανώσουμε το οικοσύστημά μας και να διεκδικήσουμε ένα μέρος από την αξιοποίηση του τομέα της άμυνας στο διάστημα. Επίσης υπάρχει απαίτηση για νέα υλικά στο χώρο της ναυτιλίας και τεχνολογίες για πλοήγηση, ασφάλεια και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η κα Μπέττυ Χαραλαμποπούλου, Director, EARSC, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα μέσα από τον μηχανισμό του RRF. Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα. Θέλουμε συνέχεια και σταθερότητα ώστε να δώσουμε ευκαιρίες στη βιομηχανία να βγει εμπορικά στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον ώστε να φέρει πόρους στη χώρα.  Σίγουρα αυτό που οι εταιρείες βιώνουν είναι η γεωπολιτική αστάθεια, γεγονός ωστόσο που δεν πρέπει να δημιουργεί περιβάλλον καθυστερήσεων και αναβολών. Η ναυτιλία, τα λιμάνια, ο τουρισμός και το real estate, παρέχουν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και εκτός συνόρων. Χρειάζεται να είμαστε εξωστρεφείς. Υπάρχει δυναμική και τα κατάλληλα προϊόντα.

Ο κ. Ιωάννης Γήτας, Professor, Remote Sensing and GIS, Aristoteles University ofThessaloniki, είπε ότι εμάς σαν ακαδημαϊκό ίδρυμα, μας δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψουμε πιο εντατικά και πρακτικά, να εκπαιδεύσουμε κόσμο τον οποίο θα προωθήσουμε στη βιομηχανία. Η ταχύτητα είναι καλό πράγμα ενέχει όμως και «παιδικές ασθένειες». Όπως να μην είναι ξεκάθαροι οι στόχοι μας ή να παράξουμε προϊόντα που δεν θα χρησιμοποιηθούν. Εμείς καταφέραμε να βάλουμε μέσα στον τομέα αυτό θεματικούς επιστήμονες, όπως γεωπόνους. Θεωρώ ότι θα πρέπει να εντοπίσουμε προϊόντα, χρήστες και να εφαρμόσουμε πολιτική διάθεσης δεδομένων, ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε αυτό που κάνουμε σήμερα. Πρέπει να υπάρχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα με συνέχεια, όχι μόνο για 2-3 χρόνια, ώστε να ξέρουν οι σπουδαστές ότι θα έχουν μέλλον και ότι υπάρχουν εταιρείες να τους απορροφήσουν.

 

Ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, Chief Executive Officer, 5G Ventures SA, τόνισε ότι η συνέχεια και η σταθερότητα είναι τα δύο βασικά ζητούμενα. Στην Ελλάδα αυτό που μας δίδαξε το πρόγραμμα είναι η συνέχεια. Πράγματα που είχαν σχεδιαστεί και άρχισαν να χρηματοδοτούνται σε δύσκολες περιόδους όπως η καραντίνα, ακολουθήθηκαν και προχώρησαν και συνεχίστηκαν ώστε να έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα. Μόνο έτσι μπορεί να αναπτυχθεί η αγορά. Με συνέπεια και συνέχεια χωρίς σπασμωδικές κινήσεις. Έχουμε επενδύσει ήδη 65 εκατ. ευρώ από το fund. Το 31% από αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό δηλαδή είναι στο space. Αυτή τη στιγμή έχουμε επενδύσει σε δύο εταιρείες. Σε όλες υπάρχει brain regain. Επεσήμανε μάλιστα ότι: «Να προσέξουν πάρα πολύ οι εταιρείες σε όλη την πληροφορική να μην καταλήξουν κρατικοδίαιτες, γιατί αυτό δεν πάει μακριά. Αν δεν υπάρξει εξωστρέφεια δεν θα υπάρξει μέλλον».

Photo Credits
Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι