Η CNL Capital, η πρώτη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών στην Ελλάδα, που έχει ως κύρια δραστηριότητα την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των MμΕ, συμπληρώνει 10 χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024, διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο: «Καινοτόμες Τεχνολογικές Λύσεις για Μικρομεσαίες Εταιρείες», στο οποίο παρουσιάζει τις πλέον σύγχρονες και άμεσες λύσεις χρηματοδότησης για τις ΜμΕ, καθώς και τις νέες τεχνολογίες που διασφαλίζουν την ανάπτυξή τους σε έναν ψηφιακό κόσμο.
«Digital Euro: Ευκαιρίες και Προκλήσεις», ήταν το θέμα της παρουσίασης του κ. Βαγγέλη Λάκατζη, Partner @ Saplegal – Α.Σ. Παπαδημητρίου και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία και της κας Λίλας Παπαδάκη, Συνεργάτης @ Saplegal – Α.Σ. Παπαδημητρίου και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία.
Ο κ. Λάκατζης ανέφερε ότι «To ψηφιακό ευρώ είναι ένα θέμα που πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει. Είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που θα εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά, θα λειτουργεί συμπληρωματικά. Θα είναι δωρεάν η χρήση του, θα υπάρχει δηλαδή καθολική πρόσβαση, Θα αποτελεί ένα δημόσιο αγαθό. Πολύ βασικό να επισημάνουμε ότι δεν είναι κρυπτονόμισμα. Δεν βασίζεται σε τέτοιους μηχανισμούς. Θα καταστήσει τις συναλλαγές πιο ασφαλείς και εύκολες με χαμηλότερο κόστος. Θα αποτελεί καλύτερο εργαλείο διαπραγμάτευσης, θα βελτιώσει την ρευστότητα, θα απελευθερώσει κεφάλαια, θα μειώσει το κόστος. Επίσης θα προσφέρει ιδιωτικότητα στις συναλλαγές, ενώ μπορεί να ενισχύσει την εικόνα μιας επιχείρησης σε επίπεδο καινοτομίας».
Όσον αφορά τις προκλήσεις, σημείωσε ότι «θα απαιτηθεί αναπόφευκτα μια επένδυση σε νέες τεχνολογίες και υποδομές. Η ενσωμάτωση στα υπάρχοντα συστήματα απαιτεί χρόνο και κόστος, όπως και η κάλυψη από τον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων. Θα πρέπει να υπάρχουν και κάποιες νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις».
Η κα. Λίλα Παπαδάκη, τόνισε ότι το ψηφιακό ευρώ θα αποτελεί εγγυημένο μέσο συναλλαγών, θα έχει διττή μορφή, αλλά θα διακρίνεται από τα κρυπτονομίσματα. Θα προσφέρεται σε οnline και offline μορφή και θα διαφοροποιείται από τις ψηφιακές λύσεις των τραπεζών. Ανέφερε επίσης ότι τα δεδομένα της συναλλαγής θα προστατεύουν την ιδιωτικότητα των χρηστών, ενώ βασική διαφορά με τα κρυπτονομίσματα αποτελεί ότι το ψηφιακό ευρώ είναι προϊόν της ΕΚΤ χωρίς κόστος απόκτησης, τραπεζικές προμήθειες κλπ.
«Ο κόσμος με την πάροδο του χρόνου έχει μειώσει την χρήση μετρητών και θα αποτελέσει στοιχείο ενίσχυσης της ευρωζώνης. Πολλές χώρες βρίσκονται στη διαδικασία ψηφιοποίησης των νομισμάτων τους. Το ψηφιακό ευρώ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δοκιμαστική λειτουργία. Η ευρεία χρήση του αναμένεται να ξεκινήσει το 2027», σημείωσε.