Τα αποτελέσματα του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (CEO Index) που καταγράφηκαν για το Β’ τρίμηνο 2018, δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τις 15/06/2018 έως τις1/07/2018 από την Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), σε συνεργασία με την ICAP Group σε δείγμα 3.020 επικεφαλής των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων.
Ο Γενικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ανέκοψε την ανοδική του πορεία και διαμορφώθηκε στις 159 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο. Η οριακή πτώση του δείκτη αποτυπώνει στάση αναμονής των CEOs για τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία, η οποία τυπικά βγαίνει από τα μνημόνια, ωστόσο θα παραμείνει υπό καθεστώς επιτήρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να εδραιωθούν και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί, δίχως την εμφάνιση οπισθοδρομήσεων οι οποίες θα εκτρέψουν την οικονομία από τον αναπτυξιακό δρόμο.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει οριακή άνοδο του δείκτη στις μεγάλες επιχειρήσεις και πτώση στις μικρομεσαίες και τις πολύ μεγάλες.
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε πτώση κατά μία μονάδα και διαμορφώθηκε στις 153 μονάδες έναντι 154 το προηγούμενο τρίμηνο. Παρόμοια και ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρουσίασε μείωση στις 165 μονάδες έναντι 166 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου.
Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον να εκφράσουν τη γνώμη τους για την επίδραση στην οικονομία από μια μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs (95%) υποστηρίζουν ότι η επίδραση θα είναι θετική και μόνο το 1% εκφράζει αντίθετη άποψη, ενώ το 4% δεν έχει ούτε θετική ούτε αρνητική άποψη. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι CEOs που διοικούν πολύ μεγάλες επιχειρήσεις δεν έχουν καμία αμφιβολία για τα αποτελέσματα της μείωσης των φόρων στις επιχειρήσεις και σε ποσοστό 100% δηλώνουν ότι η επίδραση θα είναι θετική.
Οι CEOs ερωτήθηκαν επίσης για την επίδραση στην οικονομία από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Το 44% των CEOs πιστεύουν ότι θα έχει θετική επίδραση, ενώ οι υπόλοιποι είναι μοιρασμένοι εξίσου μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι θα έχει αρνητική επίδραση και αυτών που θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές θα έχει ουδέτερη επίδραση στην οικονομία. Μεταξύ των CEOs παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, με τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων να υποστηρίζουν την άποψη της θετικής επίδρασης σε ποσοστό 57%.
Η έρευνα του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (CEO Index) διεξάγεται σε τριμηνία βάση και έχει σκοπό τη διερεύνηση των απόψεων των CEOs καταγράφοντας τις εκτιμήσεις τους για την εν γένει τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τις προβλέψεις τους για το εγγύς μέλλον. Στόχος της είναι να προσφέρει έναν αξιόπιστο δείκτη εκτιμήσεων, αποτίμησης των εξελίξεων αλλά και πρόβλεψης των οικονομικών μεγεθών με ετήσιο ορίζοντα.