Σε περίπου 80 μέρες από σήμερα, τον Μάιο θα οργανωθούν για πρώτη φορά εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν οι Έλληνες μαθητές στην ελληνική γλώσσα και στα μαθηματικά στο τέλος του Δημοτικού και στο τέλος του Γυμνασίου.
Πρόκειται για την ελληνική «PISA», όπως λέγεται, καθώς οι στόχοι των εξετάσεων είναι ανάλογοι με εκείνους του διαγωνισμού PISA του ΟΟΣΑ, που οργανώνεται κάθε τρία χρόνια:
- Να εξαχθούν συμπεράσματα εάν τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ ανταποκρίνονται στην επίτευξη των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων και την απόκτηση των απαιτούμενων δεξιοτήτων από τους μαθητές.
Την ίδια στιγμή που προβληματίζουν οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στον διαγωνισμό PISA –στον τελευταίο διαγωνισμό του 2018 στην κατανόηση κειμένου, η Ελλάδα κατετάγη 42η, στα μαθηματικά 43η και στις φυσικές επιστήμες 44η θέση σε 78 χώρες–, ο εθνικός διαγωνισμός θα προσφέρει αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών σε βασικά γνωστικά αντικείμενα.
Στην ελληνική PISA προγραμματίζεται να προστεθεί από το 2023 η εξέταση σε ένα ακόμη πεδίο, τις φυσικές επιστήμες, που εξετάζονται και στο πρόγραμμα του ΟΟΣΑ