Το πρόγραμμα Money Project είναι aποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Visual Capitalist και του Texas Precious Metals που επιδιώκει να εξερευνήσει την προέλευση, τη φύση και τη χρήση του χρήματος.
Σε αυτό το γράφημα μελετώνται οι τελικές επιπτώσεις του υπερπληθωρισμού στο γερμανικό πληθυσμό.
Ο Μεγάλος Πόλεμος έληξε την 11η Νοεμβρίου 1918, όταν τέθηκε σε ισχύ η υπογεγραμμένη ανακωχή.
Αν και αυτή η ειρήνη θα σήμαινε το τέλος του πολέμου, θα βοηθούσε επίσης να οδηγήσει σε μια σειρά περαιτέρω καταστροφής του πλούτου και των αποταμιεύσεων.
Το πιο διάσημο γεγονός υπερπληθωρισμού στον κόσμο, το οποίο έλαβε χώρα στη Γερμανία από το 1921 και το 1924, ήταν μια οικονομική καταστροφή που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους να διαγράψουν τις αποταμιεύσεις τους.
Η Συνθήκη των Βερσαλλιών
Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Αρχιδούκα Franz Ferdinand, υπογράφηκε η Συνθήκη των Βερσαλλιών, τερματίζοντας επίσημα την κατάσταση του πολέμου μεταξύ της Γερμανίας και των Συμμάχων.
Οι όροι της συμφωνίας, που ουσιαστικά επιβλήθηκαν στη Γερμανία, προέβλεπαν ρητά:
Να αποδεχτθεί την ευθύνη για τον πόλεμο
Να πληρώσει 6,6 δισεκατομμύρια £ σε αποζημιώσεις (ίση με 442 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σήμερα)
Να χάσει έδαφος στην Ευρώπη καθώς και τις αποικίες της
Να απαγορεύσει στη Γερμανία να έχει υποβρύχια ή αεροπορική δύναμη, καθώς και περιορισμένο στρατό και ναυτικό
Να αποστρικοποιήσει τη Ρηνανία, μια στρατηγική περιοχή που συνορεύει με τη Γαλλία και άλλες χώρες
Ο Κέινς πίστευε ότι τα ποσά που ζητήθηκαν από τη Γερμανία σε αποζημιώσεις ήταν πολύ περισσότερα από ότι ήταν δυνατόν να πληρώσει η Γερμανία. Πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλες ποσότητες αστάθειας με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι καταλύτες
1. Η Γερμανία είχε αναστείλει τη δυνατότητα μετατροπής του Μάρκου σε χρυσό στην αρχή του πολέμου.
Αυτό δημιούργησε δύο ξεχωριστές εκδόσεις του ίδιου νομίσματος:
Goldmark: Το Goldmark αναφέρεται στην έκδοση του χρυσού προτύπου, με 2790 Mark ίσο με 1 kg καθαρού χρυσού. Αυτό σήμαινε: 1 USD = 4 Goldmark, 1 £ = 20,43 Goldmarks
Papiermark: Το Papiermark αναφέρεται στην έκδοση που εκτυπώνεται σε χαρτί. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του πολέμου.
Φοβούμενος ότι η Γερμανία θα διαχειριζόταν τα τυπογραφικά πιεστήρια, οι Σύμμαχοι διευκρίνισαν ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να πληρώνονται στα Χρυσά Σήματα και τις πρώτες ύλες ισοδύναμης αξίας.
2. Βαρύ χρέος
Ακόμη και πριν από την αποζημίωση, η Γερμανία είχε ήδη μεγάλο χρέος. Η χώρα είχε δανειστεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πολέμου με προσδοκίες ότι θα κερδίσει, αφήνοντας τους ηττημένους να εξοφλήσουν τα δάνεια.
Προσθέτοντας τα προηγούμενα χρέη με τις αποζημιώσεις, το χρέος υπερέβη το ΑΕΠ της Γερμανίας.
3. Αδυναμία πληρωμής
Το βάρος των πληρωμών ήταν υψηλό. Η οικονομία της χώρας είχε καταστραφεί από τον πόλεμο και η απώλεια των πλουσιότερων γεωργικών εκτάσεων της Γερμανίας (Δυτική Πρωσία) και των ανθρακωρυχείων Saar δεν βοήθησε.
Οι ξένοι κερδοσκόποι άρχισαν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα πληρωμής της Γερμανίας και άρχισαν να στοιχηματίζουν εναντίον του Μάρκου.
Οι ξένες τράπεζες και επιχειρήσεις περίμεναν όλο και μεγαλύτερα ποσά γερμανικών χρημάτων σε αντάλλαγμα για το δικό τους νόμισμα. Έγινε πολύ ακριβό για τη Γερμανία να αγοράσει τρόφιμα και πρώτες ύλες από άλλες χώρες.
Η Γερμανία άρχισε να τυπώνει μαζικά χαρτονομίσματα για να αγοράσει ξένο νόμισμα, το οποίο με τη σειρά του χρησιμοποιείται για την πληρωμή αποζημιώσεων.
4. Εισβολή στο Ρουρ
Μετά από πολλαπλές αθετήσεις πληρωμών άνθρακα και ξυλείας, η Επιτροπή Αποκατάστασης ψήφισε να καταλάβει τις σημαντικότερες βιομηχανικές εκτάσεις της Γερμανίας (The Ruhr) για να επιβάλει την πληρωμή των αποζημιώσεων.
Τα γαλλικά και τα βελγικά στρατεύματα εισέβαλαν τον Ιανουάριο του 1923 και ξεκίνησαν την κατοχή του Ρουρ.
Οι γερμανικές αρχές προώθησαν το πνεύμα της παθητικής αντίστασης και είπαν στους εργαζόμενους να «μην κάνουν τίποτα» για να βοηθήσουν τους εισβολείς. Με άλλα λόγια, ο Ρουρ βρισκόταν σε γενική απεργία και το εισόδημα από μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανικές περιοχές της Γερμανίας είχε χαθεί.
Επιπλέον, όλο και περισσότερα τραπεζογραμμάτια έπρεπε να εκτυπωθούν για να πληρώσουν απεργούς εργαζομένους.
Υπερπληθωρισμός
Μόλις δύο ημερολογιακά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, το Papiermark άξιζε το 10% της αρχικής του αξίας. Μέχρι το τέλος του 1923, χρειάστηκε 1 τρισεκατομμύριο Papiermarks για να αγοράσει ένα μόνο Goldmark.
Όλες οι εξοικονομήσεις μετρητών είχαν χάσει την αξία τους και οι συνετοί γερμανοί αποταμιευτές μεσαίας τάξης τιμωρήθηκαν ανεξήγητα.
Σχετικά με το πρόγραμμα Money
Το Money Project στοχεύει στη χρήση διαισθητικών απεικονίσεων για να διερευνήσει ιδέες γύρω από την ίδια την έννοια του χρήματος. Ιδρύθηκε το 2015 από την Visual Capitalist και το Texas Precious Metals, το Money Project θα εξετάσει την εξελισσόμενη φύση του χρήματος και θα προσπαθήσει να απαντήσει στις δύσκολες ερωτήσεις που μας εμποδίζουν να κατανοήσουμε πραγματικά τον ρόλο που παίζει το χρήμα στη χρηματοδότηση, τις επενδύσεις και τη συσσώρευση πλούτου.