Ενεργειακό κόστος, υψηλά επιτόκια, κρίση στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης και (γεω)πολιτική ρευστότητα διαμορφώνουν ένα πιεστικό περιβάλλον για την εγχώρια βιομηχανία. Οι φθινοπωρινές προβλέψεις του Ινστιτούτου του Κιέλου για τη γερμανική οικονομία, όσα αναφέρονται στην Έκθεση Ντράγκι, συνδυαστικά με τη φειδωλή πολιτική της ΕΚΤ για επιτόκια-ποσοτική σύσφιξη, και με ανοιχτό το ενδεχόμενο το Βερολίνο να επιμείνει στην άτεγκτη τήρηση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων από τις αρχές του 2025, συν την αβεβαιότητα που κυριαρχεί για την «επόμενη μέρα» των εκλογών στις ΗΠΑ (σ.σ. 5 Νοεμβρίου), έχουν σημάνει συναγερμό στις τάξεις της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης εκτιμάται πως θα μειωθεί κατά 0,1% το 2024 (έναντι προηγούμενης για ανάπτυξη 0,2%), ενώ για το 2025 η πρόβλεψη αναπροσαρμόζεται προς το χειρότερο, στο 0,5% (από 1,1%). 

Επιπροσθέτως, το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία είναι εκρηκτικό μετά και τη νέα εκλογική συντριβή, την Κυριακή, στο Βρανδεμβούργο. Γιατί η Γερμανία; Μα, ακριβώς, επειδή αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, με μερίδιο εξαγωγών στο 6,7% και στο 8,7% για το συνολικό εμπόριο. Το 2023, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 5,3% (3,2 δισ. ευρώ), με ανοδική τάση, και στο πρώτο εξάμηνο του 2024 με 9,6%, αλλά τον Ιούλιο καταγράφεται καμπή. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή (Statistisches Bundesamt), καταγράφηκε μείωση των εισαγωγών και σωρευτικά 5,1% στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου. 

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, είναι σαφής όταν προειδοποιεί πως οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στη γερμανική οικονομία θα πυροδοτήσει πρόσθετα προβλήματα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ανάλογη είναι η προσέγγιση του ΙΝΣΕΤΕ, δεδομένης της καθοριστικής συνδρομής της Γερμανίας στον τουριστικό κλάδο (πρωτιά, το 2023, σε αριθμό επισκεπτών και εισπράξεων/εσόδων, στα 3,7 δισ.). 

Όμως καίριο πρόβλημα αποτελεί το δίπολο «ενεργειακό κόστος – υψηλά επιτόκια/ακριβό χρήμα/υποχρηματοδότηση». Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η κοινή έκκληση-προειδοποίηση του ΣΕΒ και 11 συνδέσμων-ενώσεων πως οι επιχειρήσεις, και ειδικά η βιομηχανία, στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη, καθώς καλούνται να λειτουργήσουν με πολύ υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές τους. 

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι κρίσιμης σημασίας για την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και των επιχειρήσεων, ενώ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης του πληθωρισμού. Η ανάγκη θωράκισης των επιχειρήσεων, και ειδικά της βιομηχανίας, είναι επιτακτική, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Για αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να αντιδράσει προκειμένου να διορθώσει δομικές αδυναμίες, αλλά και η Ελλάδα να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK