Οι περισσότεροι επενδυτές προτιμούν να παραμείνουν στο περιθώριο, ωστόσο το γενικότερο κλίμα έναντι των ελληνικών τραπεζών τείνει να είναι θετικό, καθώς φαίνεται να θεωρούν πως μπορεί να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις από τις αναδιαρθρώσεις των NPEs, γράφει η UBS, η οποία εξετάζει το κλίμα στον κλάδο χρησιμοποιώντας το Market Thinking Game του UBS Evidence Lab.
Αυτό συνάδει με τη δική της άποψη, σημειώνει η UBS, η οποία τηρεί «ουδέτερη» στάση για τον κλάδο, καθώς οι σημαντικοί παράγοντες (όπως η εργαλειοθήκη των NPEs και οι μακροοικονομικοί ούριοι άνεμοι) φαίνεται πως έχουν ήδη προεξοφληθεί μετά το re-rating. Όπως επισημαίνει, για να υπάρξει πιο αισιόδοξη στάση, θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη ορατότητα ως προς τον χρόνο και την τιμολόγηση των αναδιαρθρώσεων των NPEs.
Κατά τη UBS, οι συστημικές λύσεις για τα NPEs και οι οικονομικές συνθήκες αποτελούν βασικό ζήτημα ενδιαφέροντος. Τα βασικά ζητήματα, κατά την άποψη των επενδυτών, είναι η νομική εργαλειοθήκη για τα NPEs (συμπεριλαμβανομένων των SPV και APS, δηλαδή των σχεδίων του ΤΧΣ και της ΤτΕ) καθώς και η οικονομική ανάκαμψη. Η UBS συμφωνεί πως αυτά είναι προαπαιτούμενα για την εκκαθάριση του συστήματος χωρίς ένα νέο γύρο ανακεφαλαιοποιήσεων, ο οποίος παραμένει ένα βασικό ερώτημα για τον κλάδο. Η UBS θεωρεί αξιοσημείωτο πως οι επενδυτές κατατάσσουν ως τελευταίες στις προτεραιότητες το ρυθμιστικό περιβάλλον και τον αναβαλλόμενο φόρο. Αυτό υποδηλώνει πως η αγορά πιθανότατα ανησυχεί λιγότερο για τον διαφαινόμενο εξονυχιστικό έλεγχο της ΕΚΤ και για τις ρυθμιστικές αλλαγές.
Η άποψη της UBS είναι πως τα βασικά θετικά στοιχεία έχουν προεξοφληθεί, όμως υπάρχει περιθώριο για θετική έκπληξη. Συμφωνεί πως τα top-down θεμελιώδη βελτιώνονται, την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει την εργαλειοθήκη για την ενίσχυση των προσπαθειών βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών. Ωστόσο, η UBS τάσσεται υπέρ μιας αμυντικής προσέγγισης εν μέσω των αβεβαιοτήτων που επικρατούν ως προς τα NPEs και αφορούν: 1) στον χρόνο που θα ξεκινήσουν τα SPV/APS και τη δομή που θα έχουν, 2) στην τιμολόγηση των NPEs από την αγορά, 3) στην υλοποιήσιμη αξία των καλύψεων.
Η UBS σημειώνει πως η ανάκαμψη των εσόδων από βασικές δραστηριότητες μπορεί επίσης να τεθεί εν αμφιβόλω, εν μέσω μιας ταχείας ενθάρρυνσης του ανταγωνισμού για εταιρικά δάνεια αλλά και της καθυστέρησης στα NPEs.
Η UBS έχει σύσταση «αγοράς»στη Eurobank, η οποία παραμένει η τράπεζα που προτιμά περισσότερο και η Τράπεζα Πειραιώς (πώληση) είναι αυτή που προτιμά λιγότερο, ενώ τηρεί «ουδέτερη» στάση για τις Alpha BankΑΛΦΑ +2,03% και Εθνική Τράπεζα.
Όπως σημειώνει ο οίκος, και οι τέσσερις τράπεζες είναι συστημικές και εκτεθειμένες σε ένα εύρος κινδύνων περιλαμβανομένων μακροοικονομικών και πολιτικών, ειδικά σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο από τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι πολιτικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται) την δημοσιονομική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, τη μελλοντική τροχιά της νομισματικής πολιτικής και τις δράσεις της κεντρικής τράπεζας.
Ειδικά για την Αlpha Βank και τη Eurobank επισημαίνεται η έκθεση στην Κύπρο. Για την Πειραιώς, υπάρχει η συμμετοχή του ΤΧΣ κατά 40% στο μετοχικό κεφάλαιο και τη συνεπαγόμενη έκθεση σε πολιτικό κίνδυνο.
Θεωρεί πως η Eurobank είναι το πιο ελκυστικό story, λόγω του δρόμου που ακολουθεί για ταχύτερη εκκαθάριση των NPEs, με τρόπο που είναι ανθεκτικός στην εφαρμογή συστημικών λύσεων. Στην Πειραιώς υπάρχει έλλειψη κεφαλαιακού περιθωρίου, ενώ τόσο η Αlpha Βank όσο και η Εθνική Τράπεζα προσφέρουν μια ισορροπημένη αναλογία ρίσκου/ανταπόδοσης.