Περισσότεροι από 200 μαθητές και καθηγητές από σχολεία της περιφέρειας Αττικής είναι οι νέοι Junior και Senior Ambassadors του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (EPAS) στην Ελλάδα για το σχολικό έτος 2023-2024, ενός θεσμού που επιθυμεί να προβάλλει τις αξίες του κοινοβουλευτισμού και της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Οι τελετές αναγόρευσης των σχολείων σε Σχολεία Πρέσβεις, των μαθητών σε Junior Ambassadors και των καθηγητών σε Senior Ambassadors του ΕΚ πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, και τους απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα από ευρωβουλευτέςεκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας καθώς και του ERDIC Πανεπιστημίου Πειραιώς, ακαδημαϊκού παρόχου του Προγράμματος.

Χαιρετισμό στις εκδηλώσεις απηύθυναν οι ευρωβουλευτές Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη (ΕΛΚ), Γιάννης Μανιάτης (Σοσιαλιστές) και Νικόλας Φαραντούρης (Αριστερά), οι οποίοι συνεχάρησαν τα παιδιά και τους καθηγητές για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κατά το σχολικό έτος 2023-2024. Η κ. Βόζεμπεργκ σημείωσε πως οι επιδόσεις αναδεικνύουν και την ποιότητα της μάθησης. «Πρέπει να είστε περήφανοι που υπάρχει αυτός ο θεσμός για αυτές τις ηλικίες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι η ίδια έχει χρησιμοποιήσει ερωτήσεις των παιδιών σε συζητήσεις επιτροπών στις οποίες έχει συμμετάσχει. Ο κ. Μανιάτης, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη σημασία προγραμμάτων σαν αυτό καθώς «οι νέοι είναι αυτοί που διαμορφώνουν το μέλλον» και συνεχάρη τους συμμετέχοντες για τη συμμετοχή τους σε αυτήν την πρωτοβουλία που κορυφώνει το ευρωπαϊκό ιδεώδες. «Άλλωστε, τα προβλήματα των κοινωνιών λύνονται με ειλικρίνεια, διάλογο και πίστη σε κάποιες αρχές. Σας εύχομαι να κατακτήσετε πολύ υψηλές κορυφές», πρόσθεσε. Τέλος, ο κ. Φαραντούρης επαίνεσε τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη διάκρισή τους και τον κόπο που κατέβαλαν σε ένα πρόγραμμα όπου «μαθαίνετε για τις κατακτήσεις της Ενωμένης Ευρώπης που χτίστηκε λιθαράκι λιθαράκι, με τα προβλήματά της, αλλά παραμένει το σπίτι μας που το υπερασπιζόμαστε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς”.

Στην παρέμβασή της, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Ελβίρα Φόρτε, σημείωσε: «Ως πρέσβεις του προγράμματος ελπίζουμε να έχει γίνει κτήμα σας ότι η δουλειά μας δεν ξεκινά όταν τελειώνει ένα πρόγραμμα αλλά επεκτείνεται. Θέλουμε να είστε πολλαπλασιαστές των μηνυμάτων και των αξιών της Ευρώπης. Το πρόγραμμα είναι, μαζί με το Erasmus, από τα πιο επιτυχημένα της ΕΕ για την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και τα επόμενα βήματα όσων συμμετέχουν, το αποδεικνύουν περίτρανα». Ο δε υπεύθυνος Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Χάρης Κούντουρος, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως «ένα από τα πιο δημοφιλή στην ΕΕ». «Στόχοι είναι να μάθετε κάτι παραπάνω για το πώς δουλεύουν οι θεσμοί και ποια είναι τα δικαιώματα που απολαμβάνετε ως Ευρωπαίοι πολίτες αλλά και να σκεφτείτε για το παρόν και το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης, το μέλλον που θα ζήσετε εσείς και τα παιδιά σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το παρών έδωσαν στελέχη του υπουργείου Παιδείας που ασχολούνται με το EPAS, η Μαρία Δόκου, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, η Μόνικα Καραμαλάκου-Λάππα, αναπληρώτρια προϊσταμένη Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Δ.Π.Ε.Α.) Υ.ΠΑΙ.Θ, η Σοφία Παπαδημητρίου, προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων που δήλωσαν πως είναι αρωγοί «σε κάθε προσπάθεια για το κοινό καλό» καθώς και η Φωτεινή Ασδεράκη, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Πειραιώς, Ακαδημαϊκή Συντονίστρια EPAS, Jean Monnet Chair αλλά και η Δήμητρα Θεοφίλου, συνεργάτιδα της ομάδας ERDIC, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε εθελοντική βάση από Λύκεια Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως σε μαθητές και μαθήτριες των τριών τάξεων του Λυκείου. Για το τρέχον σχολικό έτος 2024-2025, στην Ελλάδα συμμετέχουν 112 σχολεία, ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς ανάμεσα στις 28 χώρες του προγράμματος.

Κεντρικοί στόχοι του Προγράμματος είναι η προβολή των αξιών του κοινοβουλευτισμού και της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, η βασική εκμάθηση θεμάτων που αφορούν στη δομή, στη λειτουργία και στο ρόλο των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα δε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και η βασική κατανόηση του πολιτικού και νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσω των διαφόρων δράσεων οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο του EPAS, οι μαθητές/τριες ενημερώνονται για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, με απώτερο στόχο την ενεργό συμμετοχή τους στο «δημοκρατικό γίγνεσθαι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λόγω της διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Εκλογών στις 9 Ιουνίου 2024, κατά το σχολικό έτος 2023-2024, βαρύτητα δόθηκε στην προώθηση της ενεργούς πολιτειότητας και τη σημασία των Ευρωπαϊκών Εκλογών, μέσω των δράσεων που θα υλοποιήσαν τα σχολεία.

Ακαδημαϊκή υποστήριξη στα συμμετέχοντα σχολεία παρέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

©Photo credits: Θάλεια Ιωάννου