του Δημήτρη Τζάνα
Η μείωση του δείκτη παραγγελιών της βιομηχανίας των ΗΠΑ για τον Αύγουστο αλλά και οι λιγότερες των εκτιμώμενων νέες θέσεις απασχόλησης για τον ίδιο μήνα, ήταν αρκετά για να επαναφέρουν τα σενάρια επικείμενης επιβράδυνσης στην αμερικανική οικονομία, ενώ απογοήτευση προκάλεσαν και τα στοιχεία των υπηρεσιών της κινεζικής οικονομίας.
Στην ευρωζώνη, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου κινείται με ετήσιο ρυθμό μόλις 0,2% με τον πληθωρισμό του Αυγούστου να διαμορφώνεται στο 2,2%, στοιχεία, που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν την Κριστίν Λαγκάρντ σε μία ακόμη μείωση των παρεμβατικών της επιτοκίων κατά 25 μ.β. (στο 4,25% σήμερα το επιτόκιο αναχρηματοδότησης) στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 12/9.
Επιπλέον, ο Μάριο Ντράγκι συνέταξε τον «οδηγό επιβίωσης» για την Ευρώπη που περιλαμβάνει ετήσιες επενδύσεις €800 δις. περίπου και αμοιβαιοποίηση του νέου χρέους ώστε να πετύχει ουσιαστική ανάταση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
Ενόψει των παραπάνω, οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών διατηρούν την ψυχραιμία τους, καθώς εκτιμούν ότι η συνεννόηση των ευρωπαϊκών χωρών θα καταστεί δυνατή ώστε να εφαρμοστεί η συνταγή του Μάριο Ντράγκι ή έστω κάποια παραλλαγή της.
Σενάριο που δεν φαίνεται να αποδέχεται, προσώρας τουλάχιστον, το Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι η γερμανική βιομηχανία και ιδιαίτερα η αυτοκινητοβιομηχανία, υφίσταται ήδη σοβαρά προβλήματα εξαιτίας κυρίως του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η ασύμμετρη συμπεριφορά είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια είναι ο χειρότερος μήνας, με το Γ.Δ. να υποχωρεί στην περιοχή των 1430 μονάδων σε συνέχεια διαδοχικών αποτυχημένων προσπαθειών να ξεπεράσει το όριο των 1450 μονάδων.
Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου έτρεξε με ρυθμό 2,3% σε ετήσια βάση λόγω της αύξησης κατά 3,9% των επενδύσεων, προϊδεάζοντας για υψηλότερες επιδόσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Η δέσμη μέτρων που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ για το 2025 ήταν λελογισμένη και δεν απειλεί τη δημοσιονομική σταθερότητα, με την Κομισιόν να επιτρέπει αύξηση δαπανών κατά 3-3,5 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό του επομένου έτους.
Η Goldman Sachs αναβάθμισε τις τιμές στόχους των συστημικών τραπεζών, της Πειραιώς στα 5,90 ευρώ, της Εθνικής στα 11 ευρώ, της Eurobank στα 2,70 ευρώ και της Alpha Bank στα 2 ευρώ.
Και η DBRS αναβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομία λόγω της βελτίωσης των θεμελιωδών του τραπεζικού συστήματος.
Ωστόσο, τα συναλλακτικά δεδομένα του Σεπτεμβρίου που ελάχιστα διαφέρουν από εκείνα της Αυγουστιάτικης ραστώνης, δεν επιτρέπουν αλλαγή του σκηνικού στο ελληνικό χρηματιστήριο, που χρειάζεται ισχυρούς καταλύτες για να επαναφέρει τη θετική ψυχολογία, με την πιθανολογούμενη απόδοση επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s μάλλον να μην αρκεί.
Θα χρειαστεί, ενδεχομένως, να ολοκληρωθεί ένα πετυχημένο placement για το 10% των μετοχών της Εθνικής για να αναζωογονηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις πολλαπλές ελπιδοφόρες επενδυτικές επιλογές που προσφέρει το ελληνικό χρηματιστήριο !
- {Ο κ. Δημήτρης Τζάνας είναι Σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ}