“Αδειάζει η άμμος στη κλεψύδρα” για την επικύρωση του big project διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική καθώς σε δέκα μέρες από τώρα θα υπογραφούν οι συμβάσεις ύψους 1 δισ. ευρώ ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τις έξι ανάδοχες εταιρείες.
Συγκεκριμένα, στις 10 του μήνα υπογράφονται οι συμβάσεις της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ “Αριάδνη Interconnection” με τις αναδόχους εταιρίες των έργων για τα καλώδια και των σταθμών μετατροπής και με βάση το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα το project θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2023.
Στο ευρωπαϊκό «top 5» των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος το καλώδιο Κρήτης – Αττικής
Η σημαντικότητα του έργου
Η διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης συνολικής ισχύος 1.000 Μεγαβάτ ουσιαστικά εκτιμάται πως θα επιλύσει το πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων του νησιού.
Εκτός όμως από τον εφοδιασμό της Κρήτης, η διπλή διασύνδεση δημιουργεί ευκαιρίες και για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ΑΠΕ. Όταν ολοκληρωθούν η μικρή διασύνδεση (Κρήτης – Πελοποννήσου) και η μεγάλη (Κρήτης – Αττικής) θα υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ επιπλέον ισχύος 760 Μεγαβάτ. Μαζί με τους υφιστάμενους σταθμούς παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το σύνολο της ισχύος ανεβαίνει στα 1.080 Μεγαβάτ.
Πρόκειται για έργο που είχε σχεδιαστεί εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να υλοποιείται λόγω των ιδιαίτερων τεχνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Το μήκος της θαλάσσιας διαδρομής των δύο καλωδίων είναι 380 χλμ και θα ξεκινά από την παραλία των Μεγάρων καταλήγοντας στην Κορακιά του Ηρακλείου.
Συνολικά από τις δύο διασυνδέσεις (μικρή και μεγάλη), οι ρύποι CO2 της Κρήτης θα μειωθούν κατά 60% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. Κι αυτό καθώς οι σημερινές ρυπογόνες ντιζελοκίνητες μονάδες θα σταματήσουν να λειτουργούν.
Οι ανάδοχοι
Το έργο, των καλωδιακών τμημάτων συνολικού προϋπολογισμού 615 εκ. ευρώ, έχουν κερδίσει κατόπιν ηλεκτρονικού πλειστηριασμού στις 14 Νοεμβρίου του 2019:
1. Η Prysmian, για το πρώτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική.
2. Η Nexans, για το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο.
3. Οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ για το τρίτο τμήμα το οποίο αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα.
4. Η Prysmian, για το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση οπτικών ινών.
Η κατασκευή των σταθμών μετατροπής στο ΚΥΤ Κουμμουνδούρου και τη Δαμάστα Ηρακλείου προϋπολογισμού 370 εκ. ευρώ ανατέθηκε στην κοινοπραξία Siemens – ΤΕΡΝΑ.