του Βάιου Κρόκου
Ιδιαίτερα θετικό είναι το σκηνικό στην ελληνική αγορά ομολόγων καθώς σήμερα καταγράφεται εκ νέου σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, απόρροια των τελευταίων πληροφοριών πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην άρση του πλαφόν που έχει θέσει στις ελληνικές τράπεζες ως προς τη διακράτηση ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του SSM το 2015 οι ελληνικές τράπεζες είχαν χάσει το δικαίωμα να τοποθετούνται σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θεωρούνταν «τοξικά». Το ανώτατο όριο διακράτησης ελληνικού χρέους από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώνεται σήμερα στα 8 δισ. ευρώ.
Λίγο νωρίτερα
Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,271%, δηλαδή 9,24% χαμηλότερα σε σχέση με χθες. Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,376%, σημειώνοντας πτώση 30,88% σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση.
Σημειώνεται πως κατά την διάρκεια του Δεκεμβρίου η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει αποκλιμακωθεί περισσότερο από δέκα μονάδες βάσης, παρά τις έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.
Τα ελληνικά ομόλογα ανεβάζουν τις αξίες των τοποθετήσεων των ασφαλιστικών
Με τις ασφαλιστικές εταιρείες να μην έχουν παρόμοιους περιορισμούς όπως στην περίπτωση των τραπεζών, ευνόητη είναι αισιοδοξία πως η περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων 5ετών και 10ετών τίτλων που διακρατούν θα φέρουν νέες υπεραξίες στο ενεργητικό τους. Αυτό έχει αποτυπωθεί και στα στοιχεία των προηγούμενων μηνών.
Εξάλλου, όσον αφορά τη διάρθρωση του ενεργητικού, οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα αποτελούν διαχρονικά την κύρια κατηγορία επενδύσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το α΄ εξάμηνο του 2019 οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα αποτέλεσαν το 45,9% του συνόλου του ενεργητικού, φθάνοντας τα 8,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 44,5% και 7,6 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Όσον αφορά το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε σε 11.820 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2019, έναντι 11.237 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών, αλλά και των καθαρών αγορών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 62,4%, έναντι 61,1% κατά το προηγούμενο τρίμηνο.