Ομιλία-Παρουσίαση απηύθηνε ο Antonis Patrikios, Partner, Privacy & Cybersecurity, Dentons, στο πλαίσιο του Cyber Insurance & Incident Response Conference 2021 που διεξάγεται ψηφιακά μέσα από την LiveOn, την πρώτη πλήρη, all-in-one, ψηφιακή πλατφόρμα για την Επιχειρηματική Επικοινωνία και τα Events, και το τρισδιάστατο ψηφιακό εκθεσιακό κέντρο της, το LiveOn Expo Complex.
Ο κ. Patrikios έκανε λόγο για κάποια σημαντικά ρεύματα του 2021 που αφορούν κυρίως περιστατικά εκτός Ελλάδος.
Όπως ανέφερε ο κ. Patrikios “βλέπουμε να συνεχίζει το ίδιο trend που αφορά την αύξηση στον αριθμό πελατών που προσφεύγουν σε εμάς για βοήθεια. Βασικές τάσεις στο cyber, αφορούν το έγκλημα, το state sponsor που αφορά περιστατικά που από πίσω κρύβεται κάποιο έθνος ή κράτος, καθώς και το hacktivism. Ένα άλλο trend αφορά το Supply chain risk, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων”.
Σχετικά με το ζήτημα του ransomware o κ. Patrikios παρατήρησε πως υπάρχει μια διαρκής αύξηση στον αριθμό περιστατικών επιθέσεων, “αναμένουμε όμως σταθεροποίηση λόγω γεωπολιτικών αιτιών και της επικοινωνίας που υπήρξε ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα του ζητήματος Colonial pipelines.
Όπως είπε ο κ. Patrikios τα ransomware είναι οποτουνιστικά, οι εγκληματίες ψάχνουν να βρουν αδυναμίες στις άμυνες οργανισμών, τις βρίσκουν, και βρίσκουν έπειτα την ευκαιρία να διεισδύσουν στο δίκτυο. Στη συνέχεια είτε ζητούν λύτρα είτε κλέβουν δεδομένα.
Ο κ. Patrikios ανέφερε ότι σε αρκετά περιστατικά οι επιπτώσεις των επιθέσεων αφορούν παραπάνω από μία δικαιοδοσίες, υπάρχουν διεθνή περιστατικά, που ενέχουν ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Partner, Privacy & Cybersecurity της Dentons έχει παρατηρηθεί αύξηση των μηνύσεων και αγωγών που επακολουθούν από ένα μεγάλο περιστατικό, είτε από πελάτες είτε οργανισμούς που υπήρξαν θύματα, ή από άλλα υποκείμενα.
Ως αποτέλεσμα, το cyber έχει εξελιχθεί σε ένα δύσκολο θέμα για τις ασφαλιστικές, γιατί ο αριθμός των περιστατικών που καλούνται να καλύψουν ως αποζημιώσεις είναι αρκετά μεγάλος.
Εκτιμάται δε, πως στο 25% ransomware επιθέσεων οι επιχειρήσεις-θύματα αποφασίζουν να πληρώσουν. Όμως ακόμη κι αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο “δεν μας εξασφαλίζει ότι θα αποκτήσουμε πίσω τα δεδομένα μας και πως όλα θα τελιεώσουν”.