Τους μακροπρόθεσμους στόχους της Παρευξείνιας τράπεζας ανέλυσε ο πρόεδρος Ντίμτρι Πάνκιν από τη Χαλκιδική, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα και το αποτύπωμα που θέλει να αφήσει η αναπτυξιακή τράπεζα στην ευρύτερη περιοχή.
Ειδικότερα, στόχος είναι να χρηματοδοτήσει projects ύψους 12 δισ. ευρώ στην περίοδο 2021- 2030, βάσει των σχεδιασμών η τράπεζα είναι η ετήσια ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της κατά 5%-7%, ώστε αυτό να φτάσει στα 4 δισ. ευρώ για το έτος 2030.
Παράλληλα η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου εξετάζει την εισδοχή περισσότερων κρατών στο μετοχικό της κεφάλαιο και βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, κράτη- μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).
Σήμερα, τα κράτη- μέτοχοι της Τράπεζας είναι 11. Μεγαλύτεροι μέτοχοί της είναι οι χώρες Ελλάδα, Ρωσία και Τουρκία με ίσα μερίδια (16,5%) και ακολουθούν οι χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία (13,5% έκαστη) και Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Γεωργία και Μολδαβία με 2%
Εμπλουτίζει το επιχειρηματικό της μοντέλο
Όπως έγινε επίσης γνωστό, η Παρευξείνια εμπλουτίζει το επιχειρηματικό της μοντέλο, ώστε στο εγγύς μέλλον -πιθανώς και την επόμενη διετία- να αναλάβει και ρόλο «one stop shop» στην ολιστική διαχείριση αναπτυξιακών project μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, προσφέροντας – δηλαδή – και νέες υπηρεσίες, τύπου «project organizer», ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα στις διεθνείς αγορές.
Πάνω από 30 projects το χρόνο
Στους στόχους της τράπεζας, σύμφωνα με τον κ. Πάνκιν είναι η ετήσια ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της κατά 5%-7%, ώστε αυτό να φτάσει στα 4 δισ. ευρώ για το έτος 2030.
Για την ίδια περίοδο θα επιδιωχθεί η υπογραφή 30-35 project ετησίως στα κράτη-μέλη της και η άνοδος των ετήσιων χρηματοδοτικών δεσμεύσεών της στο 1,7 δισ. ευρώ (έναντι 800 εκατ. σήμερα), ώστε σωρευτικά οι χρηματοδοτήσεις έργων να φτάσουν στα 12 δισ. ευρώ για το 2021-2030.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε χρηματοδοτήσεις στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, του εμπορίου, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των υποδομών, οι οποίοι «δένουν» και με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Αναφορικά με την Ελλάδα, το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων της Τράπεζας διαμορφώθηκε στα 371 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση, σε σχέση με τα 206,6 εκατ. του 2018.
Θετικό πρόσημο το 2021 ως τώρα
Όπως γίνεται γνωστό, ανάπτυξη 8% καταγράφεται την περίοδο Ιανουάριος – Ιούλιος 2021 στο συνολικό χαρτοφυλάκιο της, το οποίο διαμορφώνεται στα 2,25 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως κάτω του 1% είναι ο δείκτης NPLs στο σύνολο των μελών – χωρών της.
Κερδοφόρα παρά τη πανδημία και το lockdown
Κατά το πανδημικό 2020, παρά τις δύσκολες συνθήκες εξαιτίας του lockdown, η Τράπεζα διατήρησε την κερδοφορία της για 16η συνεχή χρονιά, με καθαρά έσοδα 14,2 εκατ. ευρώ, ενώ συμμετείχε στη χρηματοδότηση έργων πνοής, όπως το διεθνές αεροδρόμιο της Σόφιας (εγκρίθηκαν 83 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εκταμιεύτηκαν 50 εκατ.) κι η κατασκευή του Μετρό της Σμύρνης (δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ), αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων/τραπεζών, όπως η Prometheus Gas SA στην Ελλάδα (εγγύηση ύψους 30 εκατ. ευρώ) και η ουκρανική Ukrgasbank (δάνειο 30 εκατ. ευρώ, με ωφελούμενες τις ουκρανικές ΜΜΕ).