Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 10-15 δισ. ευρώ ετησίως την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά και να αρχίσει να πλησιάζει χώρες, “που έχουν ξεφύγει πάρα πολύ από εμάς τα χρόνια αυτά”, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της “ΕΥ Ελλάδος”, Παναγιώτης Παπάζογλου.
“Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε σημείο που πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι επενδύσεις, γιατί έχουμε μπει σε ένα σπιράλ, που αν δεν το σταματήσουμε, θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα σε ένα ή δύο χρόνια από σήμερα” υποστηρίζει.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι έχει πλέον ανοίξει η όρεξη ξένων επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας παρουσιάζει προφανώς σημαντικά πλεονεκτήματα σε τομείς όπως ο τουρισμός. η ενέργεια, η ναυτιλία και τα logistics. Ωστόσο, προσθέτει, για να μετατραπεί αυτή η όρεξη σε πραγματικό “τραπέζι”, οι επενδυτές χρειάζεται να πειστούν πως ό,τι ισχύει σήμερα στη χώρα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ισχύ και στα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια.
Ενόψει της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι θεωρεί “ρεαλιστική και εφικτή” την επέκταση επί δεκαετία της περιόδου αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας, “με εγγυημένα χαμηλό επιτόκιο και προφανώς αναπτυξιακή ρήτρα”, αν και διευκρινίζει ότι θεωρεί προτιμότερη τη δεκαπενταετή ή εικοσαετή παράταση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της “ΕΥ Ελλάδος” εκφράζει ακόμη την πεποίθηση πως είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες, που δημιούργησαν holding companies στο εξωτερικό, το έκαναν για φορολογικούς λόγους. “Δεν έχουν καμία σχέση με τη φορολογία αυτές οι κινήσεις. Είναι καθαρά κινήσεις με στόχο την προσέλκυση φθηνής χρηματοδότησης” είτε από ξένες κεφαλαιαγορές είτε από ξένες τράπεζες με πολύ ευνοϊκούς όρους, λέει.