Αντιδρά ανοδικά σήμερα από τα χαμηλά τετραμήνου, η τιμή του αργού πετρελαίου που είχε φθάσει νωρίς με το άνοιγμα των αγορών κάτω και από τα 62 δολάρια το βαρέλι. Διαπραγματεύεται πλέον σήμερα πάνω από τα 63 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο η τιμή παραμένει πολύ χαμηλά και όσο δεν ξεπερνά επίπεδα τιμών πάνω από τα 70 δολάρια ευνοεί την αναπτυξιακή διαδικασία για το σύνολο των οικονομιών.
Ωστόσο επενδυτές και αγορές θα πρέπει να σταθμίσουν οριστικά αν εκτιμούν ως θετική την άνοδο των τιμών που οδηγεί στον πληθωρισμό ή φοβούνται την ύφεση που ρίχνει τις τιμές και οδηγεί σε αποκλιμάκωση. Σύντομα οι οικονομίες θα αντιμετωπίσουν εντονότερα αυτό το δίλημμα, γιατί η οικονομική πολιτική του χορτάτου σκύλου και της ακέραιης πίτας δεν έχει εφευρεθεί ακόμα.
Πάντως οι απώλειες για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση του πετρελαίου την Παρασκευή που υποχώρησε περίπου κατά 9% σε εβδομαδιαία βάση, έδωσαν μία καλή βάση για την οικονομική δραστηριότητα.
Ως αιτία για την πτώση προβλήθηκε η επιστροφή των μέτρων περιορισμού σε πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Τα περιοριστικά μέτρα πλήττουν τις προοπτικές για την ζήτηση και αποδυναμώνουν την οικονομία, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της ζήτησης και η καθυστέρηση για την επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα τον Σεπτέμβριο ανάγκασαν σε μια «επανεκτίμηση των οικονομικών προοπτικών καθώς οδεύουμε προς τους φθινοπωρινούς μήνες», δήλωσε ο Michael Hewson, αναλυτής στην CMC Markets UK.
«Η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην πτώση του πετρελαίου», δήλωσε στο MarketWatch ο Peter McNally, επικεφαλής του τομέα βιομηχανίας, υλικών και ενέργειας της Third Bridge στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον δείκτη ICE US Dollar το αμερικανικό δολάριο διαπραγματευόταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 μηνών, αλλά ο δείκτης δολαρίου συγκρινόμενος με όλα τα κύρια νομίσματα είναι σε μέτρια επίπεδα.