από την Κυρέλα Πέτρου
Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίζει για μια ακόμη χρονιά η βιομηχανία πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων Palaplast, με το 48% του τζίρου της για το 2017 να προέρχεται πλέον από τις εξαγωγές.
Με πωλήσεις 27 εκατ. ευρώ και κερδοφορία στα 2 εκατ. ευρώ η εταιρεία εξάγει σήμερα τα προϊόντα της σε 73 χώρες, με κύριες αγορές (βάσει τζίρου) τις Βουλγαρία, Αλβανία, Μεξικό, Γαλλία και Λίβανο.
Η Palaplast ιδρύθηκε το 1980 από τα 3 αδέλφια Παλατιανά –Αντώνη, Κωνσταντίνο και Παρασκευά. Ξεκίνησε από ένα μηχανουργείο καλουπιών και στη συνέχεια άρχισε να δραστηριοποιείται στην παραγωγή εξαρτημάτων άρδευσης, ενώ μετέπειτα επεκτάθηκε στους τομείς της ύδρευσης, θέρμανσης και στην παραγωγή σωλήνων για προστασία καλωδίων οπτικών ινών.
Αυτή τη στιγμή η Palaplast είναι μια βιομηχανία παραγωγής πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων που θεωρείται ηγέτης στον ελλαδικό χώρο με την εξαγωγική της δραστηριότητα να ξεκινάει ήδη από το 1988.
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της Palaplast στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια στην Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας έκταση 100 στρεμμάτων με στεγασμένο χώρο 30 στρεμμάτων. Θέλοντας να διατηρήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της αλλά και να παρέχει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα αλλά και στην δημιουργία τριών θυγατρικών εταιρειών στην Τουρκία, Ρουμανία και Συρία.
Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση που ξεκίνησε να υλοποιεί εφέτος και η οποία θα της επιτρέψει να αναπτυχθεί περαιτέρω, σε μια νέα κατηγορία σωλήνων, αυτή της μεταφοράς πόσιμου νερού. Πρόκειται για επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου και αφορά την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του βιομηχανικού συγκροτήματος και την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού.
Η Palaplast διαθέτει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, καλύπτοντας 4000 κωδικούς σχετικά με την άρδευση, ύδρευση και θέρμανση. Κύρια προϊόντα ζήτησης είναι αυτά που παρέχουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα άρδευσης για τον κύριο λόγο ότι συντελείται εξοικονόμηση της κατανάλωσης του νερού σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους άρδευσης (π.χ. καρούλια).
Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην κατοχύρωση 2 πατεντών με τις ονομασίες Typhoon και Spin για συστήματα φίλτρανσης κατά τα οποία αυτορυθμίζεται η ταχύτητα του νερού για να διατηρηθεί ο υδροκυκλωνισμός.