Σημαίνουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού και πολιτικού χώρου παρέστησαν σε ένα από τα μεγαλύτερα events του οικονομικού κλάδου, την 6η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ.
Επί τάπητος στη Διάσκεψη με τίτλο «Μεγιστοποιώντας την Υπεραξία στην Ελληνική Οικονομία: Η Νέα Μέρα στην Ελληνική Επιχειρηματικότητα» τέθηκε η ατζέντα της επόμενης ημέρας. Παράλληλα αναδείχθηκαν οι προτεραιότητες, έθεσε χρονοδιαγράμματα, στόχους, καθώς και το όραμα για την νέα εποχή της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΕΝΕ, Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, πρέπει να έχει ως «αιχμή την καινοτομία, άρμα την παραγωγικότητα και ασπίδα την ανταγωνιστικότητα».
Από το βήμα της διάσκεψης, κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής και επιχειρηματικής ηγεσίας του τόπου, κατέθεσαν τη ματιά τους και τις προτεραιότητές τους για το άμεσο επόμενο διάστημα. Ξεχώρισε η κεντρική ομιλία του κ. Σταϊκούρα, στην οποία ο Υπουργός Οικονομικών έθεσε 9 στόχους για το έτος, καθώς και η ζωντανή συνέντευξη του κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην οποία ο Υπουργός Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος της ΝΔ, δεσμεύθηκε πως η χώρα θα γίνει φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις «ο κόσμος να χαλάσει», αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα και πρωτοβουλίες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι παρεμβάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αντιπροέδρου της ΝΔ, κ. Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κας. Νίκης Κεραμέως, που αναφέρθηκαν στους συγκεκριμένους επόμενους σταθμούς στην Ελληνική αγορά ενέργειας και το χώρο της εκπαίδευσης αντίστοιχα. Στη συζήτησή του με τον Β’ Αντιπρόεδρο της ΕΕΝΕ, κ. Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στάθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου στην κατεύθυνση της μεγιστοποίησης της υπεραξίας σε όλο το φάσμα της οικονομίας της φιλοξενίας.
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, επισήμανε πως πιστεύει βαθύτατα στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας, και δεσμεύθηκε πως θα συνεχίσει να είναι αρωγός και σύμμαχος της Ελληνικής ανάπτυξης, με ενεργή συμβολή στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Ενώ, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε και η συζήτηση των κκ. Τσακίρη και Δήμα, Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τις Δημόσιες Επενδύσεις και ΕΣΠΑ, και Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας αντίστοιχα, με τον Διευθυντή Στρατηγικής και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕΝΕ, κ. Παύλο Ευθυμίου, όπου αναλύθηκαν τα εργαλεία και οι στρατηγικές εκείνες που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη σε όλο το φάσμα του επιχειρηματικού οικοσυστήματος – μεγιστοποιώντας τις επενδύσεις σε τεχνολογία, καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη, με όρους εξωστρέφειας και παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.
Ανοίγοντας την διάσκεψη, ο Δρ. Αποστολόπουλος επισήμανε πως πολιτεία και ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να συμβάλλουν στο «να ανοίξει ο χώρος για ποιοτικές και στρατηγικές εγχώριες και ξένες επενδύσεις», καθώς και «εγχώριες και διεθνείς συνέργειες που χτίζουν κλίμακα, μεγιστοποιούν την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, ενισχύουν την καινοτομία με διαρκή έρευνα και ανάπτυξη, και θέτουν τα θεμέλια για μια μακρόπνοη, στέρεη και βιώσιμη ανάπτυξη». Ο Δρ. Αποστολόπουλος στάθηκε, προσθέτως, στις πρωτοβουλίες της ΕΕΝΕ οι οποίες συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια, τόσο με στοχευμένες θέσεις και προτάσεις άμεσης εφαρμογής για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, όσο και με επιχειρηματικές δράσεις που στόχο έχουν την τόνωση των επενδύσεων, τη στροφή σε αειφόρες και βιώσιμες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, καθώς και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας, με όρους σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης.
Έκλεισε με την προτροπή «να προσελκύσουμε στην Ελλάδα το διεθνές κεφάλαιο που θα αξιοποιήσει το κορυφαίο Ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, μέσα από υποδομές, κίνητρα και πρωτοβουλίες που μπορούν να δράσουν ως πόλος έλξης. Εργαστήρια καινοτομίας, ζώνες επιχειρηματικότητας, ερευνητικούς κόμβους και ζώνες «R&D», και κάθε μορφής κίνητρο για την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, σε έρευνα και τεχνολογία αιχμής, με πολλαπλασιαστικό πρόσημο και διεθνώς ανταγωνιστικό χαρακτήρα».
Από την πλευρά του, o κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, Αντιπρόεδρος της EENE και Πρόεδρος του EFA Group, υπογράμμισε πως «τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης δημιουργούν βελτιωτικές παρεμβάσεις στην οικονομία και διαμορφώνουν θετικό κλίμα για τις επιχειρήσεις. Χρειάζεται να ξεφύγουμε από την αναιμική ανάπτυξη και να επιτύχουμε υψηλότερους ρυθμούς της τάξης του 4%, υιοθετώντας ένα φιλόδοξο πλέγμα παρεμβάσεων σε μακρο και μικρο-οικονομικό επίπεδο.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη φορολογία, επειδή οι μόνοι φόροι που όταν μειώνονται συμπαρασύρουν τους άλλους φόρους (μέσω ανάπτυξης) είναι κυρίως οι εταιρικοί φόροι, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα να μειώσουμε τους φόρους αυτούς ώστε να μην ξεπερνούν το 20-25%, συμπεριλαμβανομένης της όποιας εισφοράς αλληλεγγύης. Επικουρικά, η πρότασή μας για μεταβατικό 10% οριακό φόρο στην ανάπτυξη δίνει ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί στην κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πείσει τους θεσμούς να μειώσουμε μεταβατικά και άλλο τον συνολικό εταιρικό φόρο και εμμέσως να μειωθεί δραστικά η φοροδιαφυγή. Επιπλέον, επειδή το πως θα μειώσουμε το συνολικό μισθολογικό κόστος με όφελος για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις είναι μείζονος σημασίας, καταθέτουμε ξανά ως ΕΕΝΕ την πρότασή μας για γενναία έκπτωση 30% των ασφαλιστικών εισφορών (επί της διαφοράς) για όποια επιχείρηση αυξήσει το συνολικό της κόστος μισθοδοσίας είτε μέσω αυξήσεων μισθών, είτε μέσω καινούργιων προσλήψεων (για την επιπλέον μισθοδοσία μόνο).» Προσθέτως, ο κ. Χατζημηνάς τόνισε πως «προκειμένου να επιταχύνουμε περαιτέρω την ανάπτυξη, και επειδή η ελληνική αγορά δεν παύει να είναι παρά μια μικρή αγορά στην παγκόσμια εικόνα, εμείς στην ΕΕΝΕ προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τις ελληνικές και κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επενδύσουν στο εξωτερικό, να «αποβιβαστούν» σε μεγάλες αγορές, όπως στην Αμερική και τη Γερμανία. Και το κλειδί εδώ είναι η ελληνική ομογένεια, την οποία καλούμε να συν-επενδύσει και να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις κατά την αποβίβασή τους στον τόπο που διαμένει η ελληνική ομογένεια».
Στην 3η ενότητα, αφιερωμένη στο «Industry 4.0» σε συνδιοργάνωση με τους Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC), στις επιχειρηματικές παρουσιάσεις, ξεχώρισε η παρουσίαση της Ιρίνας Τακά-Μιχαηλίδη, Αντιπροέδρου της ΕΒΥΠ Μιχαηλίδη, που εστίασε στις σημαντικές δυνατότητες μεγιστοποίησης της υπεραξίας σε όλο το εύρος της ελληνικής αγροδιατροφικής αλυσίδας «με αιχμή την συνεργατικότητα και την καινοτομία». Αντίστοιχα, ιδιαίτερα σημαντική κρίθηκε η παρέμβαση του Ευάγγελου Γκιζελή, CEO της Gizelis Robotics, που εστίασε στο μέλλον της παραγωγής, δίδοντας έμφαση στο ρόλο της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής, και σημειώνοντας πως με τη μετάβαση σε «smart factory» αυξάνεται η παραγωγικότητα, ο τζίρος, καθώς και οι ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στην 11η θεματική ενότητα ξεχώρισαν οι παρουσιάσεις των εκπροσώπων της Eunice Energy Group, που εστίασαν στην μετάβαση σε ένα πράσινο, αειφόρο μοντέλο ενέργειας με εκτεταμένη οριζόντια διασύνδεση, καθώς και στην μετάβαση στην ηλεκτρική αυτοκίνηση και τη στρατηγική της Blink Europe.
Στην 12η και τελευταία ενότητα του Συνεδρίου, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής, κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος ηγήθηκε της συζήτησης για το «Ψηφιακό Στοίχημα της Χώρας» σε πάνελ με τους κκ. Μάρκο Βερέμη και Τάσο Ζάχο, όπου έγινε σαφές πως ταχύρρυθμη ανάπτυξη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εφαρμογή της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής.
Η 6η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ έλαβε χώρα στις 30.09 στο Grand Hyatt Athens και είχε μία άνευ προηγουμένου δυναμική. Την διάσκεψη τίμησαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας του τόπου, εξέχοντες εκπρόσωποι της διπλωματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, και πάνω από 400 σύνεδροι από ένα ευρύτατο φάσμα του Ελληνικού επιχειρείν. Παράλληλα, τη Διάσκεψη παρακολούθησαν μέσω livestreaming πάνω από 1000 συμμετέχοντες, και το σχετικό υλικό έχουν παρακολουθήσει ήδη πάνω από 3000 άτομα.