Ενδιαφέρουσα αναφορά στα αιγυπτιακά οικονομικά δημοσιεύματα κάνει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, σύμφωνα με τα οποία, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης της αιγυπτιακής οικονομίας κατά το οικονομικό έτος 2017/18, εκτιμώντας τον σε 5%, στο πλαίσιο πρόσφατης έκθεσής της για τις οικονομίες των χωρών Μ. Ανατολής & Β. Αφρικής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της Αιγύπτου πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω σταδιακά και να φθάσουν το 5,8%, κατά το οικονομικό έτος 2019/20. Η ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών αναμένεται να τροφοδοτηθεί από την ελαφρά ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, καθώς και από τη σταδιακή επανάκαμψη των εξαγωγών.
Όπως, επίσης, επισημαίνει το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, ο δείκτης πληθωρισμού τοποθετείται στο 14% για το οικονομικό έτος 2018/19 και στο 12% για το έτος 2019/20. Το δημοσιονομικό έλλειμμα τρέχοντος οικονομικού έτους εκτιμάται από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι θα αντιπροσωπεύει 9,8% του ΑΕΠ -κυρίως εξαιτίας υψηλότερων των αρχικά αναμενόμενων διεθνών τιμών πετρελαίου, πληρωμών τόκων, αλλά και συναλλαγματικών ισοτιμιών- ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 4,9% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος 2017/18, έναντι 6,6% το έτος 2016/17.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια αναφορά, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε πρόσφατα προς τα άνω τις εκτιμήσεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της αιγυπτιακής οικονομίας κατά το τρέχον οικονομικό έτος, αναφέροντας ανάπτυξη της τάξεως του 5,2%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης στο 4,8%. Για το προσεχές οικονομικό έτος (2018/19) το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,5%, ελαφρώς κατώτερο των προβλέψεων της αιγυπτιακής κυβέρνησης (που τον ανεβάζουν στο 5,8%). Αναφορικά με τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ εκτιμά μέσο δείκτη για το τρέχον οικονομικό έτος στο 20,1% και για το έτος 2018/19 στο 13%, ενώ το Ταμείο αναμένει ότι το αιγυπτιακό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα αντιπροσωπεύει το 4,4% του ΑΕΠ κατά το τρέχον οικονομικό έτος και το 3,9% κατά το επόμενο (201/19).
Σημειώνεται, ακόμα, ότι, στο πλαίσιο των εργασιών της εαρινής συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (20-22 Απριλίου), υψηλοί αξιωματούχοι των δύο οργανισμών εξήραν την πορεία του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΔΝΤ, αρμόδιο για τη Μ. Ανατολή και την κεντρική Ασία, κ. Azour, η προσεχής 3η αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου, ενώ η 4η δόση της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης του Ταμείου προς τη χώρα, ύψους $2 δισ., αναμένεται να εκταμιευθεί στη συνέχεια, κατόπιν έγκρισης της έκθεσης αξιολόγησης από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου.
Το ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο καταλήγει αναφέροντας ότι σύμφωνα με πρόσφατα οικονομικά δημοσιεύματα, το διήμερο 5-6 Μαΐου, το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Αιγύπτου (CBE) και την αιγυπτιακή κυβέρνηση, θα διοργανώσουν στο Κάιρο συνέδριο υψηλού επιπέδου με αντικείμενο την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Αίγυπτο.