Μεγάλο ενδιαφέρον με κορυφαία στελέχη της αγοράς είχε το Panel ΙΙΙ με τίτλο: «Property Investing in Greece» του 5ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.
Συντονιστής ήταν ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος, Prodea Investments – Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών επιδιώκει να καθιερώσει το ετήσιο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης ως σημείο συνάντησης και αναφοράς του συνόλου των θεσμικών επενδυτών, ώστε να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της Ένωσης.
To συνέδριο έγινε με την υποστήριξη της ethosEVENTS. Η συμμετοχή ήταν εφικτή με φυσική παρουσία & online μέσα από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn, της Ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων.
Ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, DIMAND Α.Ε. έδωσε μία εικόνα για την αγορά, εκτίμησε τις μελλοντικές προκλήσεις, περιέγραψε τα προβλήματα που ανακύπτουν, ενώ παράλληλα κατέθεσε στο τραπέζι και μία ιδέα που αφορά στις εταιρείες του κλάδου.
Έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό σε “πράσινα” γραφεία από τις 27 χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Η κουλτούρα μας είναι λίγο διαφορετική. Για τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ζήτηση που το capacity της προσφοράς θα το καλύπτει. Τα ενοίκια έπιασαν το ανώτερο όριο, το κατασκευαστικό κόστος θα αργήσει να εκτονωθεί και θα είναι αυξανόμενο για τους επόμενους 24-36 μήνες. Αυτό θα δημιουργήσει ένα stress γιατί θα συμπιέσει τις αξίες γης και των αντιπαροχών σαν ποσοστό. Αυτήν την εποχή ζούμε μία ευδαιμονία, μετά από χρόνια κρίσης, οπότε θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός. Η ελληνική αγορά δεν έχει μεγάλο βάθος για να κάνει κάποιος ασφαλείς προβλέψεις. Η γραφειοκρατία, αδειοδότηση κτλ αποτελούν προβλήματα για έναν developer. Εξαρτιόμαστε από αυτό το σύμπλεγμα και αυτό μας έχει καταστήσει μία ρηχή αγορά. Η κρίση διέλυσε τον τομέα των κατασκευαστικών εταιρειών, χάθηκαν πολλές αξιόλογες εταιρείες και κυρίως δυναμικό μηχανικών που έφυγαν στο εξωτερικό. Και τα δημόσια έργα και οι φυσικές καταστροφές έχουν δημιουργήσει προβλήματα και δεν υπάρχει το δυναμικό. Το Ελληνικό θα αρχίσει σιγά-σιγά να ζητά συνεργεία και τότε θα φανεί ακόμη περισσότερο η έλλειψη. Το κατασκευαστικό κόστος αυξάνεται όχι λόγω της πρώτης ύλης, αλλά από το εργατικό κόστος. Η χώρα έμεινε 14 χρόνια πίσω από τον ρυθμό της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά πλέον υπάρχει δουλειά τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια. Βασικές προκλήσεις είναι η έλλειψη υποδομών, η κατάρρευση των υφιστάμενων, το δεύτερο πρόβλημα είναι η κλιματική αλλαγή και το επακόλουθο των φυσικών καταστροφών.
Όλοι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να “απαιτήσουν” συνεργαζόμενοι με τον δήμο, την περιφέρεια, την κυβέρνηση, και όχι αποσπασματικά. Πρέπει όλοι οι ιδιώτες του κλάδου όχι να συνασπιστούμε για κάτι που αφορά νομοθετικά την ΑΕΕΑΠ, το residence, αλλά ως μια Ένωση με συγκεκριμένη ατζέντα όπως οι υποδομές (μικρού-μεγάλου βεληνεκούς), οι άμεσες-έμμεσες επενδύσεις και οι φυσικές καταστροφές.
Τον λόγο πήρε ο κ. Καρυτινός λέγοντας πως η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι είναι πολύ καλή και η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών μπορεί να την δεχθεί, να μεγαλώσει ως Ένωση και να διεκδικεί για τέτοια θέματα, με τον κ. Ανδριόπουλο να αποδέχεται τον ανοιχτό διάλογο και να αναμένει την πρόσκληση της ΕΘΕ για αυτό το topic.
Kορυφαία στελέχη της αγοράς αναλύουν το Property Investing στην Ελλάδα