Mε την απόδοση του 10ετούς σταθερά πάνω από το όριο του 2% (από την Παρασκευή 11/2) να ισορροπεί πέριξ του 2,3% -μετά το…εκρηκτικό 2,5% της Δευτέρας- η JP Morgan Chase παραμένει σταθερά αγοραστής στους κρατικούς τίτλους, εκτιμώντας πως θα αποδώσουν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το προστατευτικό περιβάλλον (από ΕΚΤ και ΕΜΣ), η κάλυψη της Φρανκφούρτης και μετά το Pandemic Emergency Purchase Program – PEPP, , όπως και η προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας είναι ικανά για την προσέλκυση κεφαλαίων από συνταξιοδοτικά χαρτοφυλάκια, αμοιβαία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π real money investors.
H ανάλυση της JP Morgan Chase γίνεται βάσει (δυνητικής) αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων από τον Δεκέμβριο 202 σωρευτικά έως 100 μ.β (1%) σε ορίζοντα έτους (Δεκέμβριος 2023)…
Η διαφορά (spread) έναντι του γερμανικού (bund) λογαριάζεται στις 135 μονάδες βάσης τον Μάρτιο έως τις 140 μ.β τον Δεκέμβριο.
- Κόντρα στην αισιόδοξη προσέγγιση της JP Morgan Chase, η Deutsche Bank θεωρεί πως η ελληνική αγορά είναι αυτή που θα πρέπει να προσαρμοστεί προς την ευρωπαϊκή.
Θέση, που εν μέρει αποδυναμώνεται -προσώρας- καθώς η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε ελαφρώς όταν η Christine Lagarde ανέλυε τα νέα δεδομένα ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικής πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, το μεσημέρι της Δευτέρας.
Η περαιτέρω σταδιακή αποκλιμάκωση (στο 2,3% την Τρίτη) ενίσχυσε την εκτίμηση του αμερικανικού οίκου, πως οι πανίσχυρες αγορές “τιμολογούν” μεν ακριβότερα τα ελληνικά ομόλογα (στο πλαίσιο της ευρύτερης διεθνούς ανατιμολόγησης των ομολόγων/χρέους) αποδέχονται ωστόσο την κάλυψη/εγγύηση που παρέχει η Φρανκφούρτη στην Αθήνα.