Εάν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο ο νέος υπουργός Ανάπτυξης έχει προσωπική, βαθιά και πολύχρονη εμπειρία αυτός είναι ο χώρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μικρομεσαίος επιχειρηματίας ο ίδιος, στον χώρο των λιανικών πωλήσεων, γνωρίζει καλά τις δυσκολίες και τα παράλογα εμπόδια που θέτει η γραφειοκρατία στην προσπάθεια αυτής της κατηγορίας των ενεργών πολιτών.
Γι’ αυτό άλλωστε, το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, θα αφορά την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, με στόχο να ψηφιστεί πριν από το τέλος του μήνα.
Το σύστημα είναι απλό και αφορά τον τρόπο ίδρυσης και λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προφανώς το σύστημα θα είναι ηλεκτρονικό και θα στηρίζεται στην υφιστάμενη πλατφόρμα ίδρυσης εταιρειών.
- Ο έλεγχος όμως και η αξιολόγηση των αιτήσεων στην πρώτη φάση, μέχρι να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας, θα ανατεθεί σε εξωτερικούς συμβούλους και δεν θα γίνεται από το κράτος. Η άδεια σύστασης μιας εταιρείας θα γίνεται από το ΕΒΕΑ μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες.
- Για τις ανώνυμες, η αξιολόγηση των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την άδεια σύστασης εταιρείας θα ανατεθεί στις εξειδικευμένες ελεγκτικές εταιρείες (ΣΟΛ, PwC, ΕΥ, Grand Thorton κ.λπ.), οι οποίες θα εκδίδουν και το απαραίτητο πιστοποιητικό για την άδεια λειτουργίας.
Ολα αυτά θα γίνονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Κρατικός έλεγχος
Ο ρόλος του κράτους θα είναι σημαντικός στον έλεγχο για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, δεν θα εμποδίζει όμως το ξεκίνημά τους. Βασικό στόχο του υπουργείου αποτελεί όλη η διαδικασία για το Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ) να είναι ταχύτατη. Θα βγαίνει η εγγραφή στο μητρώο αμέσως, ώστε να μην ταλαιπωρείται καμία επιχείρηση.
Το νομοσχέδιο θα καταγράφει όλα όσα θα πρέπει να γίνονται για τη λειτουργία της μικρομεσαίας επιχείρησης, με σκοπό να φύγει η κρατική γραφειοκρατία από τη μέση.
- Με τον τρόπο αυτό σημαντικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που μέχρι σήμερα ασχολούνταν με τη γραφειοκρατία της αδειοδότησης, στο εξής θα ασχολούνται με το πραγματικά χρήσιμο αντικείμενο των ελέγχων του τρόπου λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη νομιμότητα των δράσεών τους.