Γράφει η «ξενοδόχος»

Μπορεί ο Tουρισμός να έχει καταρρεύσει -στην κυριολεξία- ωστόσο οι κατασκευές νέων ξενοδοχείων αυξάνονται, μία ακόμη απόδειξη ότι ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει μάλιστα και η Τράπεζα της Ελλάδος, όπου στην ενδιάμεση έκθεση χαρακτηρίζει ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι

  • «ότι εν μέσω πανδημίας κι ενώ τα νούμερα του τουρισμού έχουν σημειώσει κάθετη πτώση, η οικοδομική δραστηριότητα στον τομέα των ξενοδοχείων παραμένει σε θετικά επίπεδα».

Ειδικά σε σχέση με τον τουρισμό η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει ότι οι προοπτικές για το επόμενο έτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19.

  •  «Εάν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμών στις διεθνείς μετακινήσεις αρθούν στις αρχές του 2021 και ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου επανέλθει σε ανοδική τροχιά, οι εισπράξεις τόσο από τον τουρισμό όσο και από τις μεταφορές εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να ανακάμψουν, αν και σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο του 2019».

Γενικότερα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι συμπεριφορικές μεταβολές που υπαγορεύθηκαν από τις νέες συνθήκες ενδέχεται να διατηρηθούν στις προτιμήσεις των καταναλωτών και να επηρεάσουν τη σύνθεση της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών τους συνηθειών, με περισσότερο μόνιμα αποτελέσματα, στα οποία πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα και οι υπηρεσίες.

Στη γενικότερη εικόνα για τον κλάδο των ακινήτων, όπου ο τουρισμός έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια π.χ. συντηρώντας ειδικά τον κλάδο της κατοικίας λόγω των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, μετά από μία χρονιά κατά την οποία η αγορά ανέπτυξε σημαντική δυναμική, το 2020, ειδικά μετά το πρώτο δίμηνο, αποτελεί ένα έτος έντονων πιέσεων υπό το βάρος των πρωτόγνωρων συνθηκών που διαμορφώνονται στο πλαίσιο της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.

  • «Τομείς όπως ο τουρισμός, η αναψυχή, η εστίαση και η κατοικία επηρεάστηκαν, και συνεχίζουν να επηρεάζονται άμεσα, από μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, την αναστολή δραστηριοτήτων και την καθυστέρηση ή και ακύρωση επιχειρηματικών και επενδυτικών σχεδίων. Υπό τις συνθήκες αυτές, οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά ακινήτων διαμορφώνονται μέσα σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας, που αφορά τόσο τη διάρκεια όσο και το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι μέρος της δραστηριότητας που καταγράφηκε το 2019 στην αγορά ακινήτων έχει προσωρινά τουλάχιστον ανασταλεί, νέες ευκαιρίες και προοπτικές αναδεικνύονται σταδιακά σε τομείς οι οποίοι έρχονται να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες της εποχής».

Τους προσεχείς μήνες, και με την προοπτική της ομαλοποίησης των συνθηκών εντός του 2021, αναμένεται περαιτέρω αυξητική τάση στην έκδοση αδειών για νέα έργα ακινήτων πέραν των κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων.

Παράλληλα,

  • «η επιτάχυνση των διαδικασιών για το έργο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η προώθηση των έργων υποδομών και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και οι ανακοινωθείσες νέες επενδύσεις από πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους χώρους του φαρμάκου, της τεχνολογίας, του ηλεκτρονικού εμπορίου κ.ά., αναμένεται να έχουν σημαντική θετική επίδραση στην οικοδομική δραστηριότητα».