Στα 74 δισ. φθάνουν, μέχρι στιγμής, οι προσφορές στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων, το 2024. Το πώς έχει γίνει περιζήτητο το ελληνικό χρέος έχει αναλυθεί από τις στήλες του banks.com.gr, του Χρήμα Week και του ΧΡΗΜΑ, ως απόρροια και της μεθοδικής δουλειάς που γίνεται, καιρό τώρα, από τον ΟΔΔΗΧ. Σε αγαστή συνεργασία με το Μαξίμου, το Υπ. Οικονομικών και την ΤτΕ, συνθέτοντας ένα άκρως λειτουργικό «καρέ». 

Για να δούμε όμως πώς προκύπτουν αυτά τα κεφάλαια, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του ΑΕΠ (!). 

Τον Φεβρουάριο του 2024, το Δημόσιο αντλεί 4 δισ. (νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου με απόδοση 3,478%), χαμηλότερη από την αντίστοιχη του Ιανουαρίου του 2023. Τότε, ο ΟΔΔΗΧ είχε επιτύχει τρία ρεκόρ: οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 35 δισ., ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε σε 8,75x (από 6,26x της προηγούμενης), η τιμολόγηση είχε κλείσει με το χαμηλότερο country premium, ενώ ήταν και το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου από το 2010. 

Ακολουθεί η έκδοση 30ετούς με 3 δισ. (απόδοση 4,241%), με τη συνολική προσφορά να ξεπερνά τα 33 δισ. ευρώ. Μέσω επανεκδόσεων ομολόγων αντλήθηκε άλλο 1,6 δισ. ευρώ, με τις προσφορές να ανέρχονται συνολικά σε 5,9 δισ. ευρώ. 

Στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων παρατηρείται σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που συνδέεται με την αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία, η οποία επιφέρει αύξηση της ζήτησης ελληνικών τίτλων, ιδίως ελληνικών κρατικών ομολόγων, εκ μέρους διεθνών επενδυτών. 

Προς τι η υπενθύμιση αυτών των στοιχείων; Αφενός επειδή, πρόσφατα, η Ελλάδα έφτασε να δανείζεται με ευνοϊκότερους όρους από χώρες όπως λ.χ. η Γαλλία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δύσκολη συνέχεια του 2025, αφετέρου γιατί με την επιμήκυνση των εκδόσεων (κυρίως μέσω του 30ετούς) υπερβαίνει κατά πολύ την περίοδο «χάριτος» που έχει η ελληνική οικονομία (σε ό,τι αφορά δανεισμό, χρηματοδότηση κ.λπ. για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα). Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η μεσοσταθμική διάρκεια του χρέους, καθιστώντας πιο ευέλικτη τη διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς έναντι των δανειστών, κατόχων χρέους, κάθε λογής funds. Ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, που θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. 

AΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK