Το 2021, λίγες ήταν οι εταιρείες εκείνες που ξεχώρισαν από το σύνολο, καθώς κυριάρχησαν στις συζητήσεις των αναλυτών επηρεάζοντας παράλληλα την κοινωνία θετικά αλλά και αρνητικά.
Σύμφωνα με το Visual Capitalist οι εταιρείες ήταν καθοριστικές για τις εξελίεις το 2021 είναι οι εξής:
RobinHood
Pfizer
Coinbase
Tesla
Τικ Τοκ
Facebook / Meta
Πολλές από αυτές είναι ψηφιακές εταιρείες και όλες έχουν τεράστια εμβέλεια και επιρροή. Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες βρέθηκαν αντιμέτωπες με εσωερικές – και όχι μόνο – διαμάχες.
Robinhood
Το 2021 ήταν μια χρονιά γεμάτη περιπέτειες για την Robinhood με αποκορύφωμα τη στιγμή που κατηγορήθηκε για παραπλανητικές πληροφορίες στους πελάτες σχετικά με το πραγματικό κόστος της επιλογής συναλλαγών με την εταιρεία. Παράλληλα, στις αρχές του 2021 αντιμετώπισε προβλήματα κατά τη διάρκεια της υψηλής μεταβλητότητας που επέφερε η μανία με το GameStop, την AMC και άλλες μετοχές.
Παρά τα περιστατικά, η πλατφόρμα Robinhood έχει πλέον πάνω από 22 εκατομμύρια χρήστες, πολλοί από τους οποίους είναι νεότεροι επενδυτές για πρώτη φορά.
Pfizer
Στις αρχές του έτους, ο αγώνας για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της covid-19 ήταν σε εξέλιξη. Οι πλούσιες χώρες προσπάθησαν να αγοράσουν μετοχές και να αναπτύξουν εκτεταμένα προγράμματα εμβολιασμού πριν από την άνοιξη.
Και οι εταιρείες που κατάφεραν να παράγουν αποτελεσματικά εμβόλια είδαν τα μεγαλύτερα κέρδη όπως ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer. Το εμβόλιο της εταιρείας για την COVID-19, που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech, κατέληξε να γίνει το περισσότερο προτιμώμενο εμβόλιο στον κόσμο για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Coinbase
Το 2021 ήταν μια κομβική χρονιά για τα κρυπτονομίσματα. Οι τιμές έφτασαν σε νέα υψηλά, ολόκληροι όμιλοι αλλά και μικροεπενδυτές “ξεχύθηκαν” στην αγορά των crypto.
Με την φιλική προς τον χρήστη εφαρμογή και την εστίαση στην ασφάλεια, η Coinbase ήταν επωφελήθηκε αρκετά από αυτό το “κύμα ενδιαφέροντος”. Η Coinbase ξεκίνησε τη χρονιά με υπερδιπλασιασμό της βάσης χρηστών που πραγματοποιούσαν συναλλαγές καθώς οι τιμές του Bitcoin εκτοξεύτηκαν σε νέα ύψη.
Tesla
Ο “μετρ” της προσέλκυσης του ενδιαφέροντος -είτε θετικά είτε αρνητικά- είναι αδιαμφισβήτητα ο πρόεδρος της Tesla, Elon Musk.
Η παρουσία του Μασκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο ισχυρή, που ένα tweet μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μετοχών της Tesla, όπως συνέβη πέρυσι αφού ο Μασκ είπε στο Twitter ότι «η μετοχή της Tesla είναι σε υψηλά επίπεδα».
Ενώ κάποιοι σπεύδουν να επικρίνουν την Tesla και τον Musk, η εταιρεία έχει να επιδείξει εντυπωσιακά νούμερα για να υποστηρίξει τη διαφημιστική καμπάνια της. Το 2020 η μετοχή της αυξήθηκε σχεδόν κατά 700% και με αποτίμηση 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έγινε μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο.
Αυτή η δυναμική μεταφέρθηκε στο 2021. Φέτος, τα έσοδα αυξάνονταν κάθε τρίμηνο με την αγοραία αξία της εταιρείας να ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Τικ Τοκ
Το TikTok ήταν ήδη δημοφιλές το 2020, αλλά φέτος εδραίωσε πραγματικά την παρουσία του ως ένα “φαινόμενο” των social media.
Η εφαρμογή ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο χρήστες το 2021, μόλις πέντε χρόνια μετά τo λανσάρισμά της το 2016.Το Facebook και το Instagram χρειάστηκαν σχεδόν οκτώ χρόνια για να επιτύχουν το ίδιο ορόσημο.
Η μορφή σύντομου βίντεο του TikTok έχει γίνει τόσο δημοφιλής που πολλές εφαρμογές την αντέγραψαν, ειδικά σε περιοχές όπως η Ινδία όπου το TikTok είναι απαγορευμένο. Ακόμη και εταιρείες-κολοσσοί όπως η Meta προσπάθησαν να μιμηθούν την επιτυχία του TikTok.
Facebook / Meta
Το Facebook βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα, δεδομένης της θέσης του ως το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο. Το 2021, τέθηκε στο επίκεντρο και πάλι κυρίως για δύο λόγους.
Πρώτον, το αμερικανικό Capitol Riot στις 6 Ιανουαρίου 2021. Μετά από αυτό το γεγονός, πολλοί κατηγόρησαν το Facebook ότι δεν έκανε αρκετά για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πλατφόρμας του — κυρίως την πόλωση,τις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν και τη ρητορική μίσους.
Η διαμάχη έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν δημοσιεύτηκαν εσωτερικά αρχεία που διέρρευσαν από τον πληροφοριοδότη Frances Haugen. Αυτά τα έγγραφα αποκάλυψαν τους εσωτερικούς αγώνες του Facebook για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, καθώς και τη διαφωνία που υπήρξε ανάμεσα στους εργαζομένους.
Τελικά, το Facebook επιχείρησε να ξεπεράσει τον σκόπελο υιοθετώντας ένα νέο όνομα. Αυτό όχι μόνο βοηθά την εταιρεία να αποσυνδεθεί από τα προηγούμενα σκάνδαλα, αλλά ευθυγραμμίζεται με τις φιλοδοξίες του Mark Zuckerberg να πρωτοπορήσει στο metaverse.
Το “Metaverse” σε μια νύχτα έγινε ένα από τα πιο hot topics του 2021. Η λέξη “Meta” έχει επίσης γίνει απίστευτα πολύτιμη — η Meta (η εταιρεία) πρόσφατα ολοκλήρωσε μια συμφωνία 60 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων εμπορικού σήματος της Meta Financial Group, μιας περιφερειακής αμερικανικής τράπεζα.