Ήδη, στη διοίκηση του ΟΛΠ έχουν κατατεθεί προτάσεις από τους περισσότερους φορείς που θα εξεταστούν σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτικό να υιοθετηθούν.
Στην περίπτωση που ο ΟΛΠ αποδεχτεί κάποιες από τις προτάσεις, θα πρέπει να υποβάλει πρόταση τροποποίησης του σχεδίου ανάπτυξης, ενώ στην περίπτωση που απορρίψει κάποιες από αυτές, θα πρέπει να δώσει αιτιολογημένη πρόταση.
Όλες οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν αιτιολογημένες στη Γενική Γραμματεία Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, οι προτάσεις θα παραπεμφθούν και στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).
Στελέχη της διοίκησης του λιμανιού του Πειραιά για το θέμα του master plan έχουν κάνει λόγο για ένα δύσκολο πρόγραμμα ανάπτυξης, αφού θα πρέπει να εγκριθούν και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων, ωστόσο εξέφρασαν την αισιοδοξία και την εκτίμηση ότι τα όποια προβλήματα και αντιδράσεις θα ξεπεραστούν και σε σύντομο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, προκειμένου να αρχίσει η πλήρης υλοποίηση του σχεδίου.
Σημειώνεται ότι οι προτάσεις του ΟΛΠ στο προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης παρουσιάστηκαν επισήμως στους αρμόδιους φορείς τη Δευτέρα 22.01.2018. Σε αυτό προβλέπεται η ανάπτυξη κέντρου logistics, η κατασκευή τουλάχιστον δύο ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, η επέκταση επιβατικού λιμένα κρουαζιέρας, η κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού κ.α.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 16:00, σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά θα συζητηθεί το θέμα: «Συζήτηση, του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, παρουσία φορέων της πόλης, επί του αναπτυξιακού προγράμματος και της μελέτης διαχείρισης Λιμένος διεθνούς ενδιαφέροντος ‘MASTER PLAN’ Ο.Λ.Π. Α.Ε., σε ό,τι αφορά στα όρια του δήμου Πειραιά».
Στη συνεδρίαση αναμένεται να παραβρεθούν βουλευτές Πειραιά, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει το «παρών» και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.