Την ανοδική τους πορεία συνεχίζουν οι τιμές των οικιστικών ακινήτων, με το ποσοστό όμως όσων επιλέγουν να προβούν σε κάποια αγορά μέσω στεγαστικού δανείου να βαίνει μειούμενο.
Όπως τόνισε, ο κ. Δημήτρης Μελαχροινός, Co- Founder & CEO του Spitogatos Group, η αγορά συνεχίζει να ανεβαίνει. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, το τρίτο τρίμηνο του έτους η αύξηση αγγίζει το 7%. Είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης, από την στιγμή που υπάρχει αυξημένη ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές» υπογράμμισε ο κ. Μελαχροινός, στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, κ. Νίκος Ρουσάνογλου.
Όπως τόνισε, οι τάσεις του Spitogatos δεν δείχνουν ότι θα σταθεροποιηθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα, προσθέτοντας ότι στόχος της εταιρείας είναι μέσα από την πλατφόρμα να ενημερώσει τον επισκέπτη για την δυνατότητα ενσωμάτωσης του δανείου και να τον κατευθύνει στοχευμένα.
Ο κ. Κυριάκος Καμπούρης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του IMS-FC, σημείωσε ότι η αγορά πρώτης κατοικίας σχετίζεται με τα ίδια κεφάλαια που μπορεί να διαθέσει κάποιος και τη δόση, που μπορεί να καλύψει. «Αυτά είναι τα πιο σημαντικά κριτήρια. Φυσικά η τιμή εξαρτάται από την περιοχή, την παλαιότητα του ακινήτου» είπε ο κ. Καμπούρης, εξηγώντας πως οι τιμές των ενοικίων δεν έχουν αυξηθεί όσο οι τιμές πώλησης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι φθίνει η τάση για νέα δάνεια, καθώς από τα 6,5 δισ. ευρώ πέρυσι, φέτος οι αιτήσεις δεν ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ υποστήριξε πως υπάρχουν τρόποι για να αποφευχθεί νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.
Ο κ. Παντελής Μαραβέας, Ass. General Manager, Retail Segments, Bank Analytics & Lending Products της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε ότι αποτελούν μειοψηφία οι αγοραπωλησίες με χρήση δανεισμού. «Οι τράπεζες έχουν τη ρευστότητα, έχουν την πρόθεση να δώσουν στεγαστικά δάνεια. Οκτώ στις δέκα αιτήσεις εγκρίνονται, άρα πελάτες αξιόχρεοι μπορούν να πάρουν δάνειο», σημείωσε ο κ. Μαραβέας.
Τόνισε ότι παρά τα σταθερά επιτόκια και τα υψηλά ποσοστά χρηματοδότησης, που μπορούν να φθάσουν έως και το 90%, το ποσοστό δανειοδότησης παραμένει χαμηλό. «Πρέπει να δούμε τι πιστεύουν οι υποψήφιοι αγοραστές, αρκετοί νομίζουν ότι δεν μπορούν να πάρουν δάνειο» δήλωσε ο κ. Μαραβέας. Όσον αφορά στις προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος δάνειο, εξήγησε ότι πρέπει να έχει σταθερή εργασία, το δηλωθέν εισόδημα να μπορεί να καλύψει τόσο τις ανάγκες της οικογένειάς τους, όσο και τις δόσεις του δανείου, προσθέτοντας πως η δόση πρέπει να κυμαίνεται στο 40-50% των συνολικών εισοδημάτων.
Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Παλόγλου, Εμπορικός Διευθυντής της Tiresias, αναφέρθηκε στο πολύ μεγάλο έργο της εταιρείας. «Ουσιαστικά αποτελεί ένα σύγχρονο γραφείο πίστης, που διασφαλίζει τη φερεγγυότητα μιας συναλλαγής και βοηθά στις χρηματοδοτήσεις, προστατεύοντας παράλληλα τον ιδιώτη από την υπερχρέωση» υπογράμμισε ο κ. Παλόγλου.
Εξήγησε, ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνήσουν με την Tiresias και να ενημερωθούν για όλες τις πληροφορίες που τις αφορούν, να γνωρίζουν το προφίλ τους πριν πάνε να ζητήσουν χρηματοδότηση. Μέσα από την πλατφόρμα, που έχει δημιουργήσει η Tiresias, οι μεσίτες μπορούν να αντλούν τα δεδομένα για πτωχεύσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς. «Η Tiresias συλλέγει και διαθέτει πληροφορίες προς όλους, μειώνει την ασυμμετρία πληροφόρησης μεταξύ δανειστή και δανεισθέντα και παρέχει με διαφάνεια όλη την πληροφόρηση για το επόμενο βήμα» συμπλήρωσε ο κ. Παλόγλου.
Έρευνα του Spitogatos
Στη συνέχεια, ο Co- Founder & CEO του Spitogatos Group, κ. Μελαχροινός παρουσίασε μία έρευνα για την ελληνική αγορά ακινήτων, με βασικό συμπέρασμα την αύξηση των τιμών. Μέσα από την μελέτη, μπορεί κάποιος να αναζητήσει τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο, να λάβει πληροφορία ανάλογα με την περιοχή, να ενημερωθεί για τον κύκλο ζωής των περιουσιακών στοιχείων, αλλά και να δει τις τάσεις ανά περιοχή, την χώρα προέλευσης των επενδυτών και τις πιο δημοφιλείς περιοχές στην Ελλάδα.
Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Luke Brucato, Chief Strategy Officer, Immobiliare.it Insights, μίλησε για τη συνεργασία με τη Spitogatos και τα πολλά κοινά σημεία των δύο εταιρειών, τονίζοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να προστατεύσει και να ενισχύσει την αξία των ακινήτων. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζει στην Ιταλία η διαδικασία των πλειστηριασμών, επηρεάζοντας την αξία των ακινήτων.
«Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει να αγοράσει κάτι χωρίς να το έχει δει, οι φωτογραφίες σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι οι κατάλληλες» είπε ο κ. Brucato. Επεσήμανε ότι η εταιρεία προσπάθησε να δώσει οντότητα σε όλα αυτά τα ακίνητα, να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να καταλάβουν περί τίνος επρόκειτο, να έχουν συνολικές πληροφορίες και να αποφεύγουν επικαλύψεις.
«Πολλά περιουσιακά στοιχεία δημοσιεύονται πολλαπλά. Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε αυτές τις περιπτώσεις. Μόλις το κάναμε, είδαμε μία αύξηση στην αξία των πλειστηριασμών κατά 5-15%. Είναι όλα πιο ξεκάθαρα, οπότε και η τιμή είναι πιο αντικειμενική» συμπλήρωσε.