Στην ενεργοποίηση «ρήτρας διαφυγής» προχωρούν οι Βρυξέλλες, προκειμένου να μπορέσει η Ευρώπη να αναπτύξει αμυντική βιομηχανία. Τι σημαίνει «ρήτρα διαφυγής»; Χονδρικά, να μη συμπεριλαμβάνονται οι στρατιωτικές-αμυντικές δαπάνες στα αυστηρά όρια του ελεγχόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος. Πρακτικά, θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες τους, με τη Ρώμη και την Αθήνα να τάσσονται αναφανδόν υπέρ της πρότασης.
Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα η εφαρμογή της ρήτρας; Ξεκινώντας από το βασικό γεγονός πως η χώρα μας δαπανά το 3,2% (του ΑΕΠ) σε στρατιωτικές/αμυντικές δαπάνες, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς δεν συνορεύει με… το Λουξεμβούργο ή τη Δανία… Άλλωστε ο ΥΕΘΑ έδωσε, σε πρόσφατη ομιλία του, τη διάσταση του ζητήματος.
Άρα επιβάλλεται αλλαγή του δόγματος «ψωνίζω από το ράφι», με στροφή 180 μοιρών στην πρακτική της ανάπτυξης, καταρχάς, προγραμμάτων αμυντικής τεχνολογίας που να έχουν προστιθέμενη αξία. Έτσι, οι επενδύσεις στον τομέα της άμυνας δεν θα μπορούν να χαρακτηριστούν «αντιπαραγωγικές», από οικονομική άποψη, αλλά θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Όπερ σημαίνει ότι η εγχώρια βιομηχανία μπορεί να αναπτυχθεί με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
AΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK