Του Enrique Diaz-Alvarez
Η «Ημέρα Απελευθέρωσης» πυροδότησε μία από τις χειρότερες καταρρεύσεις των τελευταίων ετών στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου παγκοσμίως.
Οι δασμοί του Τραμπ δεν ήταν απλώς πολύ χειρότεροι απ’ ό,τι αναμενόταν, αλλά ο αυθαίρετος και χαοτικός τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκαν οι πραγματικοί αριθμοί τρόμαξε ακόμη περισσότερο τους επενδυτές.
Οι αγορές μετοχών σημείωσαν τις χειρότερες κινήσεις από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID, τα spreads πιστωτικών κινδύνων εκτινάχθηκαν, και μόνο τα ασφαλή καταφύγια ευνοήθηκαν.
Η αρχική αντίδραση των αγορών συναλλάγματος ήταν παράδοξη, καθώς το δολάριο υποχώρησε σημαντικά, αντιβαίνοντας την κοινή λογική.
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το δολάριο κατάφερε να ανακάμψει έναντι όλων των νομισμάτων, πλην των ασφαλέστερων καταφυγίων, όπως το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γεν, αν και παρέμεινε χαμηλότερα έναντι του ευρώ.
Το χειρότερο χτύπημα δέχτηκαν τα νομίσματα των χωρών που εξάγουν εμπορεύματα, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων κατέρρευσαν και οι οικονομολόγοι ισχυροποίησαν τις προσδοκίες τους για παγκόσμια ύφεση.
Ένας βασικός δασμός 10% τέθηκε σε εφαρμογή το Σαββατοκύριακο, ενώ οι πολύ υψηλότεροι και διαφοροποιημένοι δασμοί ανά χώρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την προσεχή Τετάρτη.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ φάνηκαν να αποκλείουν την πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν αυτούς τους δασμούς, γεγονός που δύσκολα θα καθησυχάσει τους ήδη φοβισμένους επενδυτές.
Αναμένουμε ότι οι αγορές γενικότερα και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες ειδικότερα θα επηρεαστούν από τις ειδήσεις σχετικά με τους δασμούς, τα αντίποινα από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και τις πιθανές διαπραγματεύσεις, εις βάρος του καθιερωμένου μακροοικονομικού και πολιτικού ημερολογίου.
Μία οικονομική έκθεση που ενδέχεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αυτή για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για την πορεία του πληθωρισμού (ΔΚΤ) στις ΗΠΑ για το Μάρτιο, όπου μπορεί να αρχίσει να αποτυπώνει τις πρώτες επιπτώσεις από τον αρχικό γύρο δασμών κατά της Κίνας που ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος.
Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό, που επίσης ανακοινώνονται στις ΗΠΑ την Παρασκευή, θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται στενά για τον ίδιο λόγο.
Στερλίνα
Η υποαπόδοση της στερλίνας την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επλήγη σχετικά λιγότερο, αντιμετωπίζοντας μόνο τον βασικό δασμό του 10%.
Η σχετικά περιορισμένη έκθεση της βρετανικής οικονομίας στις εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ, η ανθεκτικότητα που φαίνεται στους πιο πρόσφατους δείκτες ζήτησης και στην αγορά εργασίας, καθώς και τα ακόμη υψηλά επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας είναι υποστηρικτικοί παράγοντες για τη στερλίνα, η οποία πιστεύουμε ότι θα αντέξει σχετικά καλά την καταιγίδα.
Ευρώ
Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμό 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεδομένης της ρευστής κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αυτό ενδέχεται να είναι αρκετό για να την οδηγήσει σε ύφεση. Από την άλλη πλευρά, οι επιπτώσεις της τεράστιας γερμανικής δημοσιονομικής στήριξης, καθώς και άλλων μέτρων που αναμφίβολα θα ακολουθήσουν, ενδέχεται να είναι αρκετές ώστε να αντισταθμίσουν τις υφεσιακές συνέπειες του εμπορίου.
Είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε τεράστια αβεβαιότητα τόσο ως προς την εξέλιξη της οικονομίας της ΕΕ όσο και του νομίσματός της.
Η αρχική αντίδραση των αγορών ήταν να αντιμετωπίσουν το ευρώ σχεδόν ως ασφαλές καταφύγιο, αλλά την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αυτή η κίνηση εξασθενεί και το ευρώ επιστρέφει κοντά στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την ανακοίνωση των νέων δασμών στις 2 Απριλίου.
Δολάριο ΗΠΑ
Μπορεί να φαίνεται σχεδόν γραφικό να συζητά κανείς τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ το Μάρτιο, μετά το χάος των τελευταίων δύο ημερών, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία έρευνα της αγοράς εργασίας πριν το σοκ της 2ας Απριλίου ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, χωρίς ενδείξεις ζημιάς, με σταθερή δημιουργία θέσεων εργασίας και μέτρια αύξηση μισθών.
Αυτό βοήθησε στη σταθεροποίηση του δολαρίου μετά την απροσδόκητη υποχώρηση που ακολούθησε τις ανακοινώσεις των δασμών, όπως και η δήλωση του προέδρου της Fed, Πάουελ, ότι οι πληθωριστικές επιπτώσεις των δασμών θα είναι μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, κάτι που θα δυσκολέψει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια. Τα στοιχεία πληθωρισμού αυτής της εβδομάδας αναμένεται να δείξουν τις πρώτες επιπτώσεις από τους δασμούς που ανακοινώθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος.
- {Ο Enrique Diaz-Alvarez είναι Chief Financial Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury}