• “Αντιμετωπίσαμε τη χειρότερη πανδημία από τη δεκαετία του 1920,
  • τη χειρότερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1940 και
  • το χειρότερο ενεργειακό σοκ από τη δεκαετία του 1970″,

είπε η Christine Lagarde, σε ομιλία της στο ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, στη διάλεξη Michel Camdessus 2024.

Christine Lagarde, σε ομιλία της στο ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, στη διάλεξη Michel Camdessus 2024.
  • Οι διαταραχές αυτές -σε συνδυασμό με παράγοντες- όπως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν αλλάξει μόνιμα την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Η Ευρωπαία Κεντρική Τραπεζίτης προειδοποίησε ότι υπάρχουν

  • αρκετοί παραλληλισμοί “μεταξύ των δύο ’20s – της δεκαετίας του 1920 και της δεκαετίας του 2020”, επισημαίνοντας τις “οπισθοδρομήσεις στην παγκόσμια εμπορική ολοκλήρωση” και τις τεχνολογικές εξελίξεις και στις δύο περιόδους.

Χθες, ήταν η πρώτη ημέρα αντίδρασης  στις αγορές, μετά την ενέργεια των Ιρανών και ο συνήθης αυτοματισμός της στροφής προς τα θεωρούμενα ασφαλή assets  ήταν αναμενόμενος.

Κέρδισαν έδαφος το δολάριο, τα αμερικανικά ομόλογα και ο χρυσός.

Πάντως δίχως να σημειωθούν τελικά ακραίες μεταβολές.

Το γεγονός ότι η νέα εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή αξιολογείται ως ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο από το διεθνές οικονομικό σύστημα φάνηκε περισσότερο στις τιμές του πετρελαίου, που έφθασε έως και +5% υψηλότερα/ακριβότερα το απόγευμα. Για να αποκλιμακωθούν στη συνέχεια.

Αποτελεί ασφαλή παρατήρηση πως στην αγορά, η “τιμολόγηση” του πετρελαίου λειτουργεί σαν ιμάντας μετάδοσης των συνεπειών της κάθε κρίσης που ξεσπάει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής

  • H τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύθηκε στα 73,84 $ ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο  στα 70,05 δολάρια.
  • Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε στα 2.674 $/ουγκιά .

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε +0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,1039 δολ.

  • Οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο ανέρχονται σε 65,7%, από 42,6% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του ομίλου CME.

Το απόγευμα Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) και ο VIX/CBOE διαμορφωνόταν στις 19,22 μονάδες.

Είχε “τσιμπήσει” λίγο αλλά παρέμενε σταθερά χαμηλότερα του ορίου αναφοράς των 20 μονάδων.

  • Στην περίπτωση που το Ισραήλ “χτυπήσει” τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν η διαταραχή στην αγορά θα αντιστοιχούσε σε απώλεια ενός εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με την εκτίμηση του Κλέϊ Σιγκλ.

Ο Τόμας Βάργκα (PVM) το προχωρά ακόμη περισσότερο: στην ενδεχόμενη περίπτωση που οι πληρεξούσιοι της Τεχεράνης, Χούθι, επιχειρούσαν να στοχεύσουν προς τις εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Ενδεικτικά και μόνον είναι τα σενάρια πολέμου που “τρέχουν” συνδυαστικά με δεκάδες άλλα στα “αλγοριθμικά” συστήματα προβολών των JMC, Goldman Sachs, Morgan Stanley e.t.c.