Η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδύνει ελαφρώς από την αρχή του έτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει χάσει την ισχύ της προκαλώντας ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σκέψεις για τροποποίηση της νομισματικής πολιτικής, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
«Είναι γεγονός ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης γνωρίζουν, σε διαφορετικό βαθμό κάποια επιβράδυνση της ανάπτυξης ή χάνουν κάποια ορμή», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα σταθεροποιήθηκε σε επίπεδα πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, ενώ η επιβράδυνση ακολούθησε μία περίοδο πολύ ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας άρα η κάποια ομαλοποίηση ήταν αναμενόμενη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι η επιβράδυνση oφείλεται πιθανότατα σε προσωρινούς παράγοντες, ενώ έρχεται ύστερα από την άκρως δυναμική ανάπτυξη του 2017, με τις συνολικές προοπτικές της οικονομίας να παραμένουν ισχυρές. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ορατοί εξωτερικοί κίνδυνοι. Σε αυτούς τους κινδύνους, όπως εξήγησε, περιλαμβάνεται η εντεινόμενη στροφή στον προστατευτισμό. Όπως είπε προς το παρόν οι επιπτώσεις του προστατευτισμού είναι περιορισμένες, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμη πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις από ενδεχόμενα αντίποινα στα αμερικανικά μέτρα
Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, αλλά συνεχίζει να νιώθει εμπιστοσύνη στην επίτευξη του στόχου για σύγκλιση του πληθωρισμού προς το επίπεδο του 2%.
Υπενθύμισε ότι «η επίτευξη του στόχου υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της διευκολυντικής πολιτικής» και επανέλαβε το μήνυμα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δείχνει «σύνεση, υπομονή και επιμονή» στην νομισματικής της πολιτική.
«Η ευρεία στήριξη από τη νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι αναγκαία προκειμένου να συνεχίσουν να συσσωρεύονται πιέσεις στον πληθωρισμό» ανέφερε.
Στην πολιτική των σταθερών, προσεχτικών βημάτων θα επιμείνει η ΕΚΤ, όπως είπε ο πρόεδρος της, Μάριο Ντράγκι, ανανγωρίζοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει κατεβάσει ταχύτητα, ενώ ο πληθωρισμός, αν και ανεβαίνει, εξακολουθεί να απέχει από το στόχο.
«Συνολικά ένας επαρκής βαθμός νομισματικής τόνωσης είναι απαραίτητος για να συνεχίσει να στηρίζει την άνοδο του πληθωρισμού» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα και να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως το Σεπτέμβριο και για όσο χρειαστεί.