Το 2024 χρονιά-καταλύτης στην ιστορία της ελληνικής ασφάλισης
του Νίκου Ζάχου, Γενικός Διευθυντής της NP Ασφαλιστικής
Το 2024 αποδεικνύεται μια χρονιά-καταλύτης για την ασφαλιστική αγορά. Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες και οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση των επιχειρήσεων, αλλά και για ποινές σε μη ασφαλισμένες κατοικίες και οχήματα για φυσικά φαινόμενα, δείχνουν ότι το κράτος βρίσκεται κοντά στην ασφαλιστική αγορά και αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα της ασφάλισης. Μετά τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα κατά την τελευταία πενταετία, το πρόβλημα της υπασφάλισης των πολιτών έναντι των φυσικών καταστροφών καταδεικνύει την ανάγκη για ασφάλιση, γι’ αυτό και η Πολιτεία θεσμοθετεί κίνητρα για να ασφαλιστούν και οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις. Εάν αυτά τα μέτρα ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, θεωρούμε ότι η συνολική ασφαλιστική παραγωγή, μόνο από τον κλάδο ασφάλισης περιουσίας, μπορεί να αυξηθεί πάνω από 50% μέσα στην επόμενη τριετία.
Μείωση ανασφάλιστων οχημάτων
Εκτός από τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, θεωρούμε πολύ σημαντική την προσπάθεια της ηλεκτρονικής εξακρίβωσης των ανασφάλιστων οχημάτων, η οποία, εάν κανονικοποιηθεί με συστηματικούς ελέγχους, θα συμβάλει στην πάταξη αυτής της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Γιατί το ανασφάλιστο όχημα αποτελεί πρωτίστως μια αντικοινωνική συμπεριφορά, που δημιουργεί πρόβλημα και στον συνάνθρωπό μας, και στις εταιρείες, και στους ίδιους τους παραβάτες, φυσικά.
Το ζητούμενο είναι να ασχοληθεί ουσιαστικά το κράτος με το ζήτημα, γιατί εάν δεν ενδιαφερθεί για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων, το πρόβλημα στους ελληνικούς δρόμους θα παραμένει άλυτο.
Οι φόβοι μας είναι οι προκλήσεις μας: Κλιματική αλλαγή και παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι για την ελληνική ασφαλιστική αγορά
Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, οι ανησυχίες μας για το μέλλον περιορίζονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή έχουν αυξηθεί δραματικά τόσο στο εξωτερικό όσο, φυσικά, και εντός των συνόρων. Οι ζημιές στη Θεσσαλία, το φθινόπωρο του 2023, από τον Daniel ήταν το βασικό μήνυμα που έκανε την κυβέρνηση να πάρει στα σοβαρά τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης. Ζημιές από καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια και σίγουρα θα είναι σημαντικά εντονότερα στο μέλλον. Οι εταιρείες γενικών ασφαλίσεων θα κληθούν να σταθούν απέναντι στα τεράστια οικολογικά, επιχειρηματικά και οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί, άμεσα ή έμμεσα, η κλιματική αλλαγή και θα πρέπει να είναι ισχυρές κεφαλαιακά και σημαντικά φερέγγυες, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.
Ένας δεύτερος προβληματισμός αφορά την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη και την Αμερική, με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη μείωση των εισοδημάτων, που επηρεάζει άμεσα και πολλαπλώς την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά. Μικρότερη ανάπτυξη σημαίνει λιγότερες ασφαλίσεις και περιορισμό των εσόδων για τις εταιρείες και τα δίκτυα διαμεσολάβησης. Αν η μικρότερη ασφαλιστική παραγωγή συνδυαστεί με την πιθανή αύξηση ζημιών, η κατάσταση μπορεί να γίνει άσχημη για την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά αποτελεί μια μικρή αγορά, αλλά με πολύ μεγάλες προοπτικές ανοδικής πορείας, η οποία όμως δεν μπορεί να μείνει απομονωμένη και ανεπηρέαστη απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Broker’s Time #78 εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες: https://brokerstime.gr/