- «Είναι πολύ σημαντικό να μην χάσουμε το στοιχείο της ανθρωπιάς στις συναλλαγές. Οι επενδυτές πρέπει να κρατάμε τις αρχές και τις αξίες μας».
- «H Δημοκρατία είναι απαραίτητο συστατικό, όχι μόνο για την ειρήνη, αλλά και για την ευημερία και την ανάπτυξη – Χωρίς την εμπέδωση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας το ρίσκο θα είναι μεγαλύτερο και η αβεβαιότητα θα αυξάνεται»
- «To timing παραμένει εξαιρετικό για την Ελλάδα – το απόθεμα αναπτυξιακής δυναμικής συνεχίζει να είναι μεγάλο»
- «Ο πόλεμος επιβραδύνει την ανάπτυξη – Αυτή η παγκόσμια αναδιάταξη σε διάφορους οικονομικούς τομείς, ανοίγει νέα πεδία για τους επενδυτές»
Ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της BC Partners, διεθνούς εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, με 40 δισ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και επενδύσεις στην Ελλάδα που ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ, συμμετείχε για ακόμη μια χρονιά στο Delphi Economic Forum, στο ετήσιο σημείο συνάντησης των πιο επιδραστικών προσωπικοτήτων από τον διεθνή χώρο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και των επιστημών.
Κατά τη διάρκεια του DEF VII, που φέτος έφερε τον τίτλο “New Realities”, ο Νίκος Σταθόπουλος παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη δημοσιογράφο, Έλενα Παπαδημητρίου. Κατά τη διάρκεια της άκρως ενδιαφέρουσας συζήτησης, ο διεθνούς φήμης επενδυτής μίλησε για διάφορα επίκαιρα θέματα, όπως τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, την επίδραση του πολέμου στην παγκόσμια και εγχώρια οικονομία, αλλά και την επιχειρηματική ηθική της σύγχρονης επενδυτικής κοινότητας.
Σχετικά με τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της χώρας, ο Νίκος Σταθόπουλος ανέφερε πως ένας από τους βασικότερους λόγους που η BC Partners επενδύει στην Ελλάδα, τα τελευταία 15 χρόνια, είναι το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως σήμερα η ειδοποιός διαφορά βρίσκεται στο momentum που παρουσιάζεται για τη χώρα, το οποίο παρά τις τεράστιες διεθνείς προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, παραμένει θετικό.
«To timing παραμένει εξαιρετικό για την Ελλάδα. Η χώρα πέρασε πάνω από 10 χρόνια ύφεσης, γεγονός που σημαίνει ότι ξεκινά από ένα πολύ χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως, ο ρυθμός ανάπτυξης, συγκριτικά με τις άλλες χώρες, θα είναι ταχύτερος. Φυσικά, η πανδημία στην αρχή και τώρα ο πόλεμος θα καθυστερήσουν αυτή την εξέλιξη, όμως εξακολουθώ να πιστεύω πως το απόθεμα αναπτυξιακής δυναμικής συνεχίζει να είναι μεγάλο», σημείωσε ο πρόεδρος της BC Partners.
Μιλώντας για το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, υπογράμμισε τον πλούτο που διαθέτει η Ελλάδα σε ανθρώπους, αναφέροντας πως: «Η Ελλάδα διαθέτει ένα ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Είμαστε μια μικρή χώρα, η οποία όταν παλεύει στον διεθνή στίβο, χρειάζεται να παλεύει με ακόμη μεγαλύτερο πάθος, μεγαλύτερη ενέργεια και με περισσότερη και πιο σκληρή δουλειά. Ακόμη και σήμερα υπάρχει μια εντελώς λανθασμένη εικόνα για τον Έλληνα στο εξωτερικό. Ο Έλληνας εργαζόμενος, επιχειρηματίας, ο Έλληνας φοιτητής είναι πολύ πιο σκληραγωγημένος, δουλεύει πολύ πιο σκληρά από πολλούς ευρωπαίους και σίγουρα είναι πολύ καλύτερα καταρτισμένος, εκπαιδευτικά και τεχνικά, από πολλούς άλλους λαούς….Πρέπει να κρατήσουμε τους νέους στη χώρα. Τα τελευταία 2-3 χρόνια πολλά ελληνόπουλα επιστρέφουν. Πρέπει να τα βοηθήσουμε μέσα από την εκπαίδευση, κυρίως όμως δίνοντάς τους κίνητρα, εργαλεία, προοπτική και όραμα».
Αναφορικά με την επίδραση του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία και τις επενδύσεις, ο Νίκος Σταθόπουλος εκτίμησε πως η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα εξακολουθήσει να υπάρχει, ωστόσο, ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως οι επιπτώσεις από τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση θα είναι βραχυπρόθεσμες. Σχετικά με το μέλλον των επενδύσεων σημείωσε πως «ο χάρτης των επενδύσεων θα αλλάξει καταρχάς όσον αφορά στην Ενέργεια, όπως θα αλλάξει και τα δεδομένα στην πρωτογενή παραγωγή. Αυτή η παγκόσμια αναδιάταξη σε διάφορους οικονομικούς τομείς, ανοίγει νέα πεδία για τους επενδυτές».
Στο ερώτημα σχετικά με τη σύνδεση της Δημοκρατίας με τις επενδύσεις ανέφερε πως 2 βασικές πτυχές της παγκοσμιοποίησης των τελευταίων 30 ετών, δηλαδή η ελεύθερη διακίνηση των αγαθών και η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων λειτούργησαν επιτυχημένα, δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο με τη διάδοση της Δημοκρατίας. «H Δημοκρατία είναι απαραίτητο συστατικό, όχι μόνο για την ειρήνη, αλλά και για την ευημερία και την ανάπτυξη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε πως η παγκοσμιοποίηση της Δημοκρατίας απέτυχε. Χωρίς την εμπέδωση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας το ρίσκο θα είναι μεγαλύτερο και η αβεβαιότητα θα αυξάνεται. Είναι ευκαιρία σήμερα, η τρίτη πτυχή της παγκοσμιοποίησης, η Δημοκρατία, να μπει στην πρώτη θέση της ατζέντας, παγκοσμίως», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σταθόπουλος.
Μιλώντας για τον ρόλο της ενσυναίσθησης στις επενδύσεις, ο πρόεδρος της BC Partners είπε: «Μια επένδυση, μια εξαγορά είναι πολλά παραπάνω από μια συναλλαγή. Ο άνθρωπος που αποφασίζει να πωλήσει την εταιρεία του, ή να φέρει έναν συνέταιρο παίρνει μια απόφαση ζωής. Τον ενδιαφέρει να διατηρηθεί η κληρονομιά που αφήνει, να παραμείνουν οι άνθρωποι που εργάζονται, να συνεχιστεί η κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί. Αυτό έχει ένα στοιχείο ανθρώπινης ευαισθησίας, το οποίο συχνά χάνεται στις συναλλαγές. Εδώ έρχεται η ενσυναίσθηση. Είναι πολύ σημαντικό να μην χάσουμε το στοιχείο της ανθρωπιάς στις συναλλαγές. Οι επενδυτές πρέπει να κρατάμε τις αρχές και τις αξίες μας».