• «Το μήνυμά μου σε όλες τις επιχειρήσεις στον πλανήτη είναι απλό:
  • Ελάτε να παράγετε τα προϊόντα σας στην Αμερική και θα απολαύσετε ορισμένους από τους χαμηλότερους φόρους στον κόσμο.
  • Αλλά αν δεν κάνετε την παραγωγή στις ΗΠΑ, που είναι δικαίωμά σας, τότε, πολύ απλά, θα πρέπει να πληρώσετε τελωνειακούς δασμούς»

H τοποθέτηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας, ξεκαθάρισε το σκηνικό της επόμενης μέρας.

  • «Το Κογκρέσο θα ψηφίσει τη μεγαλύτερη περικοπή φόρων που έχει υπάρξει ποτέ στην αμερικανική ιστορία»,

Ο κ. Τραμπ άσκησε επίσης κριτική στον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι είχε «χάσει τον έλεγχο» τόσο στο ζήτημα του πληθωρισμού όσο και «στα σύνορα» των ΗΠΑ.

  • «Οι ΗΠΑ έχουν τον μεγαλύτερο όγκο πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και πρόκειται να τον χρησιμοποιήσουν»

είπε ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του λαμβάνει μέτρα ώστε να ανατραπούν όλες οι «αριστερές πολιτικές» της προηγούμενης διοίκησης.

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι πρόκειται να ζητήσει από τις χώρες του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν περισσότερα.

  • «Οι περισσότερες χώρες δεν πλήρωναν μέχρι να αναλάβω εγώ»

Ο Τραμπ διεκδίκησε επίσης τα εύσημα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την οποία διαπραγματεύτηκε τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς και για την επιστροφή των ομήρων.

Και αμέσως μετά ο Τραμπ «έριξε» στο τραπέζι αυτό που όλοι φοβούνταν:

Προειδοποίησε τον υπόλοιπο κόσμο ότι εφόσον δεν κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ, θα αντιμετωπίζουν δασμούς αξίας «τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Απαντώντας σε ερώτηση του ιδρυτή του Ομίλου Blackstone, ο Τραμπ ανέλυσε περαιτέρω τα παράπονά του έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • «Οι δασμοί και οι φόροι των ευρωπαϊκών χωρών είναι πολύ υψηλοί, οι κανονισμοί τους περιοριστικοί, το εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ πολύ μεγάλο και κυνηγούν αμερικανικές εταιρείες όπως η Google στα δικαστήρια. Και θα κάνουμε κάτι για αυτό»
  • «Προσπαθώ να είμαι εποικοδομητικός, γιατί αγαπώ την Ευρώπη. Αγαπώ τις χώρες της Ευρώπης, αλλά αντιμετωπίζουν τις ΗΠΑ πολύ, πολύ άδικα».

O Τραμπ αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει τις προσπάθειες να εξασφαλίσει μια ειρηνευτική διευθέτηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Μάλιστα δήλωσε με έμφαση ότι θέλει συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το συντομότερο δυνατόν.

Ενώπιον ηγετών επιχειρήσεων απ’ όλο τον κόσμο απάντησε σε ερωτήσεις τόσο από τον πρόεδρο του Φόρουμ Borge Brende όσο και από κορυφαίους διευθύνοντες συμβούλους. Μεταξύ αυτών, οι CEO της Blackstone Stephen Schwarzman, της Bank of America Brian Moynihan, της Total Energies Patrick Pouyanne, αλλά και η πρόεδρος της Banco Santander Ana Botin.

  • Η χώρα μας σύντομα θα είναι πιο δυνατή, πιο πλούσια και πιο ενωμένη από ποτέ, και ολόκληρος ο πλανήτης θα είναι πιο ειρηνικός και ευημερών, ως αποτέλεσμα αυτής της απίστευτης ορμής μας, αυτών που κάνουμε και πρόκειται να κάνουμε».

 

Ανέφερε τις πρώτες ενέργειες της θητείας του, όπως την κήρυξη εθνικής έκτακτης ανάγκης στην ενέργεια, «για να ξεκλειδώσει ο υγρός χρυσός κάτω από τα πόδια μας».

  • «Οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου από οποιαδήποτε χώρα στη Γη, και θα το χρησιμοποιήσουμε. Αυτό όχι μόνο θα μειώσει το κόστος σχεδόν όλων των αγαθών και υπηρεσιών, αλλά θα κάνει τη χώρα κατασκευαστική υπερδύναμη».
  • «Εδωσα τέλος στο γελοίο και σπάταλο Green New Deal. Το ονομάζω “πράσινη νέα απάτη”».

Επανέλαβε την απειλή του να επιβάλει δασμούς σε ευρύ φάσμα αγαθών, σε όλες τις εταιρείες που επιλέγουν να μην παράγουν τα προϊόντα τους στην Αμερική.

«Τα έσοδα θα κατευθύνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, αν όχι τρισεκατομμύρια, για την ενίσχυση της οικονομίας και την αποπληρωμή του χρέους».

Πρόσθεσε ότι κατ’ αρχάς θα μειώσει τον εταιρικό φόρο στο 15% (από 21%) για όσες επιχειρήσεις κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ, κάτι που «θα προκαλέσει ενθουσιασμό», όπως ισχυρίστηκε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στους επικεφαλής επιχειρήσεων στο Νταβός ότι επιχειρεί να αντιστρέψει την παράνομη μετανάστευση, ενώ πρόσθεσε ότι θα επικεντρωθεί στην απορρύθμιση και θα κάνει τις ΗΠΑ κόμβο τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων με φοροελαφρύνσεις, όπως κατά την πρώτη θητεία του.