Την ετοιμότητα της Arclif Group να προχωρήσει ακόμα και σε μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα «εάν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες» σημείωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος του κορυφαίου Ελβετικού επενδυτικού ομίλου, κ. Νεοκλής Λαζανάς, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο banks.com.gr.

 

 

Ο διεθνής επενδυτικός όμιλος με το ελληνικό DNA

 

Η Arclif Group, με έδρα το Zug της Ελβετίας, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους διεθνείς επενδυτικούς ομίλους, με δραστηριότητες σε τρεις ηπείρους και επενδύσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων τομέων: από την αυτοκινητοβιομηχανία και την τεχνολογία, μέχρι τα ιατρικά wearables, την ασφάλεια και την εξόρυξη.

 

Η Arclif Group ξεχωρίζει για το έντονο ελληνικό στοιχείο στη διοίκησή της, με πρόεδρο τον κ. Νεοκλή Λαζανά και σημαντικά στελέχη ελληνικής καταγωγής, όπως ο Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, managing director για Ελλάδα και Κύπρο. Η εταιρεία διατηρεί γραφεία εκτός της Ελβετίας και σε Αθήνα, Λονδίνο, Ντουμπάι, Νέα Υόρκη και Καλκούτα.

 

Νεοκλής Λαζανάς (Arclif Group)

Η διαφορά με τα «παραδοσιακά» venture capital funds

 

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά venture capital funds, η Arclif Group επενδύει αποκλειστικά ίδια κεφάλαια των ιδρυτών της (Ν. Λαζανάς και Ε. Skorochod), γεγονός που επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και στρατηγική προσέγγιση στις επενδύσεις, με έμφαση σε projects με εκθετική δυναμική ανάπτυξης και όχι σε γρήγορα κέρδη. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει πάνω από 85 σημαντικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων εταιρείες τεχνολογίας αιχμής, κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων (όπως η MEV) και πρωτοπόρους στα wearables.

 

 

  • Το όραμα της Arclif Group για το εργοστάσιο της Ford         

Η γερμανική εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger αποκάλυψε πρόσφατα τις εξελίξεις γύρω από το εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και σχεδιάζει τη μερική συρρίκνωση των εγκαταστάσεών του λόγω της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Arclif Group πρωταγωνίστησε ως ο πλέον δραστήριος επενδυτής που εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά και αξιοποίηση του εργοστασίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Arclif Group, υπό τον κ. Νεοκλή Λαζανά, προσέγγισε τη Ford με σκοπό την εξαγορά ολόκληρου του εργοστασίου, όπου σήμερα εργάζονται περίπου 11.500 άτομα. Το σχέδιο της Arclif προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου έργου κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης, με επενδύσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 1,8 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, η Arclif Group προώθησε ενεργά το σχέδιό της τόσο στη δημοτική αρχή της Κολωνίας όσο και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επιδιώκοντας διαφάνεια και κοινωνική αποδοχή.

 

 

Η αντίδραση της Ford

 

Παρά το έντονο ενδιαφέρον και τη δημόσια προβολή της πρότασης, η Ford απάντησε αρνητικά σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Arclif, δηλώνοντας μέσω εκπροσώπου ότι «δεν υπάρχει ενδιαφέρον για συνέχιση των συνομιλιών». Ωστόσο, ο κ. Λαζανάς τόνισε στη γερμανική εφημερίδα ότι η Arclif Group παραμένει προσηλωμένη στο όραμά της και θα συνεχίσει να επιδιώκει διάλογο, ακόμα και σε επίπεδο της μητρικής εταιρείας στις ΗΠΑ, αν χρειαστεί.

 

Η εταιρεία δηλώνει ότι παραμένει ανοιχτή σε νέες προκλήσεις και επιδιώκει να φέρει την τεχνογνωσία και το όραμά της και στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας.

Πώς όμως ξεκίνησε το ενδιαφέρον του ομίλου για το εργοστάσιο της Ford, και πώς αντιμετωπίζει την προοπτική επέκτασης των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα; Σε αυτά (και όχι μόνον) απαντά ο κ. Νεοκλής Λαζανάς, στην αποκλειστική του συνέντευξη.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Λεοντάρη

Νεοκλής Λαζανάς (Arclif Group)

 

 

  • ΕΡ. Τι σας οδήγησε στην εξαγορά του εργοστασίου της Ford στην Κολωνία και πώς συνδέεται αυτό με το γενικότερο όραμα της Arclif για την κυκλική οικονομία;

ΑΠ. Λάβαμε την πληροφορία από έναν από τους προμηθευτές μας, ότι το εργοστάσιο παραγωγής της Ford Köln αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, λόγω της τρέχουσας κατάστασης της αυτοκινητοβιομηχανίας σε όλη την Ευρώπη, και αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε αυτό το εργοστάσιο στη Γερμανία. Καθώς επενδύουμε σε εξέχοντα προϊόντα, αναζητούμε επί του παρόντος μεγάλο εργοστάσιο που να επενδύει στην αξία της ανακύκλωσης / κυκλικής οικονομίας σε μεγάλη κλίμακα. Για το εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία σημειώνουμε τον αριθμό 1,8 δισ. ευρώ εντός των επόμενων 6 ετών για το έργο αυτό.

 

 

  • ΕΡ. Η Arclif Group επενδύει αποκλειστικά ιδία κεφάλαια. Πώς επηρεάζει αυτό την επενδυτική σας στρατηγική και τις αποφάσεις για μακροπρόθεσμες επενδύσεις;

 

ΑΠ. Η χρήση αποκλειστικά ιδίων κεφαλαίων μας προσφέρει ευελιξία, ανεξαρτησία και ταχύτητα στις αποφάσεις μας.

Δεν εξαρτόμαστε από εξωτερικούς επενδυτές ή πιέσεις για γρήγορη απόδοση, με αποτέλεσμα να μπορούμε να επικεντρωνόμαστε σε μακροπρόθεσμα projects με ουσιαστικό αντίκτυπο.

 

 

  • ΕΡ. Με δραστηριότητες από την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι τα medical wearables και την εξόρυξη, ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγετε νέους τομείς ή συνεργασίες;

 

ΑΠ. Κατά κανόνα, λαμβάνουμε περίπου 900 projects ετησίως στο γραφείο μας. Από αυτά επιλέγουμε τα καλύτερα, δηλαδή 1 έως 2 έργα ετησίως.

Επενδύουμε σε εξαιρετικούς ανθρώπους και εταιρείες, γι’ αυτό αναζητούμε και το επόμενο Rocket!

 

 

ΕΡ. Με ποιες τεχνολογίες αιχμής η Arclif ενισχύει  την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα  των επιχειρήσεων;

 

ΑΠ. Επενδύουμε συστηματικά σε τεχνολογίες αιχμής, όπως το IoT και τα συστήματα κυβερνοασφάλειας, ώστε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια, την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του χαρτοφυλακίου μας. Η υιοθέτηση τέτοιων λύσεων επιτρέπει την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση παραγωγικών διαδικασιών, την προστασία δεδομένων και τη συμμόρφωση με τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενισχύοντας τη θέση των εταιρειών μας στην παγκόσμια αγορά.

 

 

  • ΕΡ. Η Arclif διατηρεί έντονο ελληνικό στοιχείο στη διοίκησή της. Υπάρχουν σχέδια για επενδύσεις ή στρατηγικές συνέργειες και στην Ελλάδα;

 

ΑΠ. Η Ελλάδα βρίσκεται στον πυρήνα του στρατηγικού μας σχεδιασμού, τόσο λόγω της δυναμικής αγοράς όσο και της ισχυρής ελληνικής παρουσίας στη διοίκηση της εταιρείας. Ήδη εξετάζουμε επενδύσεις σε τομείς όπως το real estate και ο τουρισμός χωρίς ωστόσο να κλείνουμε τη πόρτα σε άλλους τομείς όπως healthcare και technology.

 

 

  • ΕΡ. Διαθέτει σήμερα η Arclif Group «ενεργές» επενδύσεις στην Ελλάδα;

 

ΑΠ. Ναι, αυτή τη στιγμή η Arclif Group διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή σε δύο ελληνικές start-up εταιρείες.

 

 

  • ΕΡ. Πριν μερικά χρόνια υπήρξαν πολλές συζητήσεις για τη δημιουργία εργοστασίου στην Ελλάδα για την παραγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μικροκινητικότητας της MEV. Παρότι η ελληνική θυγατρική της MEV εξακολουθεί να υφίσταται, η κατασκευή του εργοστασίου δεν έχει προχωρήσει. Ποιοι είναι οι λόγοι και ποια είναι η προοπτική του έργου;

 

 

ΑΠ. Πράγματι, υπήρξαν εκτενείς συζητήσεις και διερευνήσεις για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που να πληροί τις ιδιαίτερες προδιαγραφές του project. Παραμένουμε ανοιχτοί σε μελλοντικές ευκαιρίες, εφόσον διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μιας τέτοιας επένδυσης στη χώρα.