Δημήτρης Μαλλάς
Η χθεσινή ανακοίνωση του ομίλου ΟΤΕ περί πώλησης της πλειοψηφικής συμμετοχής του στην Telekom Albania δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη σε όσους παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Οι σχετικές φήμες είχαν κυκλοφορήσει πριν από μερικούς μήνες και ήθελαν την Telekom Srbija να είναι ο ενδιαφερόμενος. Τη συγκεκριμένη συμφωνία «έκοψε» πολύ απλά η κυβέρνηση των Τιράνων που δεν ήθελε σερβική συμμετοχή σε τηλεπικοινωνιακό πάροχο.
Ενδεχομένως, αυτό που προκάλεσε έκπληξη σε ορισμένους να είναι το τίμημα, το οποίο ανέρχεται συνολικά στα 50 εκατ. ευρώ. Για όσους έχουν συνηθίσει πωλήσεις στις τηλεπικοινωνίες που ανέρχονται σε τριψήφια νούμερα εκατομμυρίων, το τίμημα φαντάζει μικρό. Όμως, με βάση τα EBITDA είναι μάλλον λογικό. Τα EBITDA του 2017 ήταν στα 8,8 εκατ. ευρώ (μειωμένα πάντως κατά 45% σε σχέση με το 2016), ενώ στο 9μηνο του 2018 «επανήλθαν» στα 7,7 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 42,6%). Αν έχει συνεχιστεί αυτή η τάση και στο δ’ τρίμηνο, τότε τα συνολικά EBITDA για το 2018 θα είναι στα 12-13 εκατ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι συνολικά η αποτίμηση της εταιρείας είναι γύρω στις 5-6 φορές το EBITDA δεδομένου ότι τα 50 εκατ. ευρώ που πήρε ο ΟΤΕ αφορούν το πλειοψηφικό πακέτο της Telekom Albania και όχι το σύνολο της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, το τίμημα δεν είναι κακό. Ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Αλβανία είναι μία άκρως ανταγωνιστική αγορά με πολλούς παρόχους (σ.σ. η πτώση του EBITDA οφείλεται στον «πόλεμο» τιμών που υπήρξε το 2017), η οποία επιπλέον δεν δείχνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, ιδίως στο κομμάτι της κινητής τηλεφωνίας.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι ο ΟΤΕ δείχνει να έχει πλέον προτεραιότητες και να δίνει έμφαση στις αποκαλούμενες νέες «πηγές» εσόδων. «Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών πλάνων του ομίλου ΟΤΕ, με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τη βιώσιμη ανάπτυξη» ήταν η ατάκα που περιείχε η χθεσινή γραπτή δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Μιχάλη Τσαμάζ.
Η εποχή που η ανάπτυξη θα ερχόταν από την επέκταση στο εξωτερικό έχει περάσει. Υπενθυμίζεται ότι πριν από 15 χρόνια, ο όμιλος ΟΤΕ είχε παρουσία στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Σερβία, στα Σκόπια, στην Αλβανία και στην Αρμενία, ενώ είχε εξετάσει την περίπτωση επέκτασης σε Κύπρο και Λίβανο. Πλέον, έχουν απομείνει μόνο η Ελλάδα και η Ρουμανία.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ο όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα, μέσω της Cosmote, έχει επεκταθεί σε τομείς όπως είναι η παροχή υπηρεσιών και λύσεων πληροφορικής (system integration) σε επιχειρήσεις αλλά και οι ασφάλειες, ετοιμάζεται για είσοδο στο χώρο των πληρωμών αλλά και των τυχερών παιχνιδιών και πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς κάποια άλλη κίνηση. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την αξιοποίηση του τεράστιου πελατολογίου που υπάρχει αλλά και των δυνατοτήτων που φέρνουν τα δίκτυα οπτικών ινών και το 5G. Όλα δείχνουν ότι η επόμενη διετία θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τον όμιλο ΟΤΕ.