Στη θέσπιση νέων φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων, θα προχωρήσει η Κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή σύντομα.
Βασικός στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της παραγωγικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και της ανταγωνιστικότητας τους.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση αποτελεί συνέχεια του ευνοϊκού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις που πέρασε στη Βουλή το 2022.
- Οι παρεμβάσεις αναμένεται να «ενισχύσουν» το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο παρέχοντας υψηλότερα φορο-κίνητρα για την απορρόφηση μικρών εταιριών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις αλλά και κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης.
Σήμερα, με βάση το υφιστάμενο καθεστώς παρέχεται μείωση φόρου κατά 30%-50% στην εταιρία που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση για 9 χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες , σχεδιάζεται να αυξηθούν οι εκπτώσεις φόρου για συγκεκριμένες δαπάνες που αφορούν στην πράσινη οικονομία, την ενέργεια και τη ψηφιοποίηση.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και για 3 χρόνια, οι συγκεκριμένες δαπάνες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το χρόνο της πραγματοποίησής τους προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.
Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμα φορολογικά μπόνους και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν.
Επίσης, θα προβλέπει την επέκταση του σημερινού χρονικού ορίου των 3 ετών για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας.