Λίγες μέρες μετά τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς και η καγκελάριος Μέρκελ επισκέφθηκε προχθές τη Φρανκφούρτη για να καταστήσει σαφές ότι το Βερολίνο στηρίζει την γερμανική οικονομική μητρόπολη στην προσέλκυση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ευρωπαϊκών θεσμών που αναμένεται να εγκαταλείψουν το Λονδίνο λόγω του Brexit.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε το κρατίδιο της Έσσης έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό πλαίσιο στην Φρανκφούρτη ως σημαντική έδρα του χρηματοπιστωτικού τομέα», τόνισε η καγκελάριος. Εκτός από το Brexit η Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε τη στήριξη του Βερολίνου και σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα: την ψηφιοποίηση, που ταλανίζει εδώ και χρόνια κυρίως τις γερμανικές τράπεζες.
«Φέρτε εδώ ειδικούς, προσεγγίστε τα πανεπιστήμια, εντατικοποιείστε τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και θεσμών και εμείς θα σας στηρίξουμε», υπογράμμισε η καγκελάριος ενώπιον 300 εκπροσώπων από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η ομιλία Μέρκελ στην Φρανκφούρτη έλαβε χώρα σε μια περίοδο που τον χρηματοπιστωτικό τομέα απασχολούν ακριβώς αυτά τα δύο ζητήματα: το Brexit και η ψηφιοποίηση. Ουδείς γνωρίζει ακόμα τι θα επακολουθήσει μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και ποίοι κανόνες θα ισχύσουν για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σαφής στόχος του Βερολίνου είναι φυσικά η υπογραφή μιας συμφωνίας με το Λονδίνο: «Θέλουμε να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτό πως ένα μη μέλος δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να έχει τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα όπως μια χώρα-μέλος της Ε.Ε.», πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της καγκελαρίου μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν ξεκαθαρίσει οι λεπτομέρειες του «διαζυγίου», αλλά και το πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις από εκεί και πέρα. Επενδυτές και οικονομικοί παράγοντες θέλουν να γνωρίζουν με τι έχουν να κάνουν. Διαφορετικά τίθενται σε κίνδυνο οι επενδύσεις.
Η επίσκεψη Μέρκελ στην Φρανκφούρτη έρχεται με κάποια καθυστέρηση. Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει συναντηθεί στο Παρίσι με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα για να τους παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα της γαλλικής πρωτεύουσας ως χρηματοοικονομικού κέντρου. Και εξασφάλισε τη μεταφορά της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) από το Λονδίνο στο Παρίσι.
Για να αντιτάξει κάτι στην μεταφορά της EBA από το Λονδίνο στο Παρίσι η γερμανική κυβέρνηση διεκδικεί τώρα την μεταφορά στη Φρανκφούρτη του αποκαλούμενου Euro-Cleaning, δηλαδή της εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ, που πραγματοποιείται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά στο Σίτι του Λονδίνου.
Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές δεν θα έχουν πια την εποπτεία αυτού του καθοριστικού χρηματοοικονομικού τομέα. «Συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην όλη συζήτηση. Νομίζω πως είναι σαφές ότι το Euro-Cleaning πρέπει να γίνεται στην ευρωζώνη. Και εδώ η Φρανκφούρτη αποτελεί ιδανική επιλογή» τόνισε η Άγκελα Μέρκελ στην γερμανική οικονομική μητρόπολη.