To βελτιωμένο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι θετικό για το αξιόχρεο (credit positive) των μελλοντικών ελληνικών τιτλοποιήσεων (securitizations), δηλαδή εκδόσεων ομολόγων που βασίζονται σε στεγαστικά δάνεια, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε σημερινή έκθεσή του (Credit Outlook).
Εξηγώντας τον λόγο, ο οίκος σημειώνει ότι το αναβαθμισμένο πλαίσιο «θα δημιουργήσει μία βελτιωμένη και πιο διάφανη διαδικασία για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, περιορίζοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τη γραφειοκρατία και τις δικαστικές διαδικασίες και καθιερώνοντας έτσι ένα πιο στερεό πλαίσιο κατασχέσεων με βελτιωμένο συνολικά χρόνο για τις κατασχέσεις».
Αυτή η εξέλιξη, προσθέτει ο οίκος, θα παίξει επίσης έναν ζωτικό ρόλο για τις μελλοντικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, επειδή θα βελτιώσει το βάθος και το εύρος των διαθέσιμων στοιχείων για την ανάκτηση των ενεχύρων και τον χρόνο των κατασχέσεων, που είναι πολύ σημαντικά σε κάθε τιτλοποίηση.
Ο Moody’s σημειώνει ότι οι ελληνικές Αρχές σηματοδότησαν στις 30 Απριλίου την έναρξη της εφαρμογής του βελτιωμένου πλαισίου, το οποίο θα επιτρέψει στους δανειολήπτες να ακολουθούν μία απλούστερη και αυτοματοποιημένη διαδικασία για να ζητούν προστασία της πρώτης κατοικίας τους από κατάσχεση.
Οι δανειολήπτες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση στο σχήμα, θα μπορούν να ακολουθούν μία απλή ηλεκτρονική διαδικασία, η οποία αποσκοπεί να περιορίσει την προηγούμενη χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία, με την εφαρμογή αυτόματων ελέγχων επιλεξιμότητας και διευκολύνοντας μία προδικαστική τροποποίηση των δανείων.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν είναι ακόμη σε πλήρη ανάπτυξη και οι αρμόδιες Αρχές αναμένουν να είναι πλήρως λειτουργική τους ερχόμενους μήνες, σημειώνει ο οίκος.
«Η ελληνική Βουλή ψήφισε τον Μάρτιο το βελτιωμένο πλαίσιο, που θα βοηθήσει στην ταχεία εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών», προσθέτει.