Θετικά αποτιμά η Moody’s την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, γεγονός που σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης θα συμβάλλει στην ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Όπως υποστηρίζει, ωστόσο, η έγκριση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ από την Κομισιόν είναι ακόμα πιο σημαντική για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου
- 70 εκατ. ευρώ ή περίπου 1,2% από επιτοκιακά κόστη.
Η χώρα έχει πληρωμές αρχικού κεφαλαίου και τόκων προς το ΔΝΤ ύψους 1,9-2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο την περίοδο 2021-2023 και περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2024. Ωστόσο το προφίλ πληρωμών τα επόμενα χρόνια είναι πολύ διαχειρίσιμο.
Ο οίκος σημειώνει πως η έγκριση του”Ηρακλή” από την Κομισιόν δυνητικά είναι πιο σημαντική από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεγάλου αποθέματος κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η αποπληρωμή
- θα μειώσει τις δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης για τόκους και επιμηκύνει τη διάρκεια ωρίμανσης των δανείων, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ θα οδηγήσει σε εξόφληση των πληρωμών για το 2019 και το 2020. Αν και το ΔΝΤ είναι ένας σχετικά μικρός πιστωτής για την Ελλάδα (με τα δάνεια προς το ΔΝΤ να αντιστοιχούν στο 2,3% του συνολικού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης), η πρόωρη αποπληρωμή είναι «πιστωτικά θετικό γεγονός» (credit positive) επειδή το μέσο επιτόκιο των δανείων που έχει πάρει η χώρα από το ΔΝΤ είναι 4,9%, που είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που η Ελλάδα πληρώνει για τα δάνειά της στον EFSF-ESM, των οποίων τα επιτόκια είναι κατά μέσο όρο 1,4%.