Ο οίκος Moody’s εκφράζει την ανησυχία του για την πρωτοβουλία του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προβεί σε νομοθετικές αλλαγές που θα αμφισβητούν την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Μεταξύ άλλων, οι ανακοινωθείσες τροποποιήσεις προβλέπουν την μείωση της θητείας του διοικητή από τουλάχιστον πέντε χρόνια, σε μια ενδεικτική τετραετία, την απομάκρυνση της απαίτησης οι υποδιοικητές να έχουν τουλάχιστον 10 χρόνια επαγγελματική εμπειρία, και την εκχώρηση της εξουσίας για τον διορισμό του διοικητή και των μελών του δ.σ., αποκλειστικά στον Τούρκο πρόεδρο.
Όπως επισημαίνει η Moody’s, ο Erdogan ανακοίνωσε επίσης σειρά αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ των οποίων και το διορισμό του γαμπρού του, Berat Albayrak, στη θέση του υπουργού Οικονομικών. “Δεν βρέθηκε κάποια θέση για τον Naci Agbal, ή τον Mehmet Simsek, αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών αντίστοιχα σε προηγούμενες κυβερνήσεις”.
Τονίζει πως ενώ αυτοί οι διορισμοί αναπόφευκτα θα εγείρουν ερωτήματα αναφορικά με την ανεξαρτησία και την εμπειρία της νέας κυβέρνησης, είναι η περαιτέρω αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας της κεντρικής τράπεζας που είναι με μεγαλύτερη σαφήνεια credit negative σε αυτό το σημείο, δεδομένης της σημασίας που διαδραματίζει ο ρόλος αυτού του θεσμού στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανισορροπιών στην οικονομία της Τουρκίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι έντονα επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές που εφαρμόζονται από τις τουρκικές αρχές τους τελευταίους μήνες προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη, έχουν τροφοδοτήσει αυτές τις ανισορροπίες.
Ο ρυθμός ανάπτυξης διπλασιάστηκε στο 7,4% πέρυσι από το 3,6% το 2016, υψηλότερα από το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, του 3,5%-4%.
Αυτό έχει συμβάλει στην άνοδο του πληθωρισμού που διευρύνει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, και υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και μαζί με αυτή, την αξία της τουρκικής λίρας.