Το 86% των Ελληνικών επιχειρήσεων ανησυχούν ότι θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μέσα στην επόμενη πενταετία ενώ το 34% φοβούνται ότι η εταιρεία τους θα μείνει πίσω μέσα στην επόμενη πενταετία.
Αυτό δείχνει η νεότερη έκθεση Dell Technologies Digital Tranformation Index (DT Index) η οποία περιγράφει τα κύρια εμπόδια των επιχειρήσεων στο δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και παρουσιάστηκε στο Dell Technologies Forum που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 25 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Η εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον του ψηφιακού μετασχηματισμού των σύγχρονων επιχειρήσεων, υπό την οπτική της Dell Technologies, προσέλκυσε περισσότερα από 700 στελέχη και επαγγελματίες από τον κλάδο της Πληροφορικής, αλλά και από όλους τους επιχειρηματικούς τομείς που επιδιώκουν να εφαρμόσουν νέες και τολμηρές στρατηγικές Πληροφορικής για να μετασχηματίσουν και να βελτιστοποιήσουν τις επιχειρηματικές πρακτικές τους.
Στην ολοήμερη εκδήλωση παρουσιάστηκε το πλήρες φάσμα των λύσεων που παρέχουν οι εταιρείες της Dell Technologies, μεταξύ των οποίων και ολοκληρωμένες λύσεις που προέρχονται από τοπικούς συνεργάτες.
Η κα Geraldine Tunnell, Senior Vice President, Client Solutions Group Marketing, Dell Technologies εξήγησε, στην εναρκτήρια ομιλία της, τη συνεχιζόμενη πραγματικότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού και την πορεία στην οποία έχει τεθεί, τονίζοντας το γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μετασχηματισμού και της ανάπτυξης για όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους και ότι ο ρόλος του σύγχρονου CIO και CTO μεταλλάσσεται επίσης, για να προσαρμοστεί σε αυτό το νέο περιβάλλον. Σημείωσε επίσης τη σημασία της ελληνικής αγοράς για την Dell Technologies και τη δυνατότητα των πελατών της εταιρείας στην Ελλάδα να επωφεληθούν από την εξαιρετικά ευρεία γκάμα προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών της Dell που διατίθενται στην τοπική αγορά.
Τα απότοκα της Έκθεσης:
- Μόλις το 3% των Ελληνικών επιχειρήσεων είναι ψηφιακοί ηγέτες, σύμφωνα με το DT Index.
- Μόλις το 22% των Ελληνικών επιχειρήσεων θεωρούν ότι θα προκαλέσουν αλλαγές αντί να τις υποστούν.
- Το 86% των Ελληνικών επιχειρήσεων ανησυχούν ότι θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μέσα στην επόμενη πενταετία.
- Το 34% των Ελληνικών επιχειρήσεων φοβούνται ότι η εταιρεία τους θα μείνει πίσω μέσα στην επόμενη πενταετία.
- Οι ηγέτες των επιχειρήσεων εντοπίζουν στην έλλειψη κεφαλαίων και πόρων το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο Δείκτης ψηφιακού μετασχηματισμού της Dell Technologies – DT Index
Κομβικό σημείο της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των πορισμάτων του πιο πρόσφατου Δείκτη Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Dell Technologies (Dell Technologies Digital Transformation Index – DT Index), μια ολοκληρωμένη έκθεση που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Intel, η οποία σκιαγραφεί την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και εξετάζει τις ψηφιακές ελπίδες και φόβους των ηγετών των επιχειρήσεων.
Μόλις το 3% των Ελληνικών επιχειρήσεων είναι ψηφιακοί ηγέτες, σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Dell Technologies. Ο DT Index, ο οποίος ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την Intel, σκιαγραφεί την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και εξετάζει τις ψηφιακές ελπίδες και τους φόβους των ηγετών των επιχειρήσεων. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι επικεφαλής των Ελληνικών επιχειρήσεων πιστεύουν σε ποσοστό 86%, ότι η εταιρεία τους θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ το 34% φοβούνται ότι θα μείνουν πίσω.
Οι υπολογισμοί του DT Index βασίζονται στην αντιληπτή απόδοση των εταιρειών στους ακόλουθους τομείς: την επίτευξη των βασικών χαρακτηριστικών μιας ψηφιακής επιχείρησης**, την υπάρχουσα στρατηγική Πληροφορικής, τη στρατηγική μετασχηματισμού του εργατικού δυναμικού και τις προγραμματισμένες επενδύσεις.
Δύο χρόνια μετά την αρχική έκθεση του DT Index το 2016, η Dell Technologies και η Intel έχουν υπερδιπλασιάσει την εμβέλεια της μελέτης, από 16 χώρες σε 42 και έχουν μετρήσει 4.600 επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας τις παρακάτω κατηγορίες:
Ομάδες αξιολόγησης | Περιγραφή | Ανάλυση χώρας το 2018 |
Ψηφιακοί ηγέτες | Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, στις διάφορες εκφάνσεις του, είναι μέσα στο DNA της επιχείρησης | 3% |
Ψηφιακοί εφαρμογείς | Διαθέτουν ώριμο ψηφιακό σχέδιο, επενδύσεις και καινοτομίες σε εφαρμογή | 24% |
Ψηφιακοί αξιολογητές | Υιοθετούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό προσεκτικά και σταδιακά, σχεδιάζουν και επενδύουν για το μέλλον | 28% |
Ψηφιακοί ακόλουθοι | Ελάχιστες ψηφιακές επενδύσεις, αρχίζουν να σχεδιάζουν για το μέλλον με διστακτικότητα | 35% |
Ψηφιακοί ουραγοί | Δεν έχουν ψηφιακό σχεδιασμό, περιορισμένες πρωτοβουλίες και επενδύσεις σε εφαρμογή | 10% |
Εντούτοις, ο δείκτης Digital Transformation Index καταδεικνύει ότι υπερβολικά πολλές επιχειρήσεις εντοπίζονται στη μεσαία κατηγορία ή παραμένουν στις τελευταίες δύο ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι είτε κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, ή δεν έχουν καν κάποιο ψηφιακό σχέδιο σε εφαρμογή.
Εμπόδια στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Σύμφωνα με την έρευνα, τα πέντε μεγαλύτερα εμπόδια στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι:
- Προστασία προσωπικών δεδομένων και θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο
- Έλλειψη προϋπολογισμού και πόρων
- Έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας ενδοεταιρικά
- Απαιτήσεις συμμόρφωσης ή αλλαγές στην νομοθεσία
- Έλλειψη των κατάλληλων τεχνολογιών για εργασία στην απαιτούμενη ταχύτητα των επιχειρήσεων
Αυτά τα εμπόδια δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για ψηφιακό μετασχηματισμό. Για παράδειγμα, το 75% των ηγετών των Ελληνικών επιχειρήσεων θεωρούν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα πρέπει να είναι περισσότερο διαδεδομένος στην επιχείρηση ενώ μόλις το 22% θεωρούν ότι θα επιφέρουν αλλαγές αντί να τις υποστούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
«Έχουμε συζητήσει σχετικά με το ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας τεράστιας αλλαγής εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό δεν ισχύει πλέον», αναφέρει η κ. Μαρία Οικονομίδου, Γενική Διευθύντρια της Dell EMC, για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα. «Η επόμενη ψηφιακή εποχή έχει ήδη έρθει και αλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος. Ο πραγματικός μετασχηματισμός πρέπει να γίνει τώρα, και πρέπει να είναι ριζικός».
Κατάκτηση των προκλήσεων
Η έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν μέτρα για να ξεπεράσουν τα εμπόδια τους, παράλληλα με την απειλή που αισθάνονται από πιο ευκίνητους ανταγωνιστές που καινοτομούν. Αυτό γίνεται πιο σαφές από τα παρακάτω πορίσματα:
- 46% των Ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες για να επιταχύνουν την ανάπτυξη των προϊόντων και των υπηρεσιών τους
- 44% των επιχειρήσεων εφαρμόζουν ασφάλεια και προστασία απορρήτου σε όλες τις συσκευές, εφαρμογές και αλγόριθμους
- 31% αναπτύσσουν με εντατικό τρόπο τις κατάλληλες δεξιότητες και τεχνογνωσία στο εσωτερικό της επιχείρησης εκπαιδεύοντας το προσωπικό να προγραμματίζει
- 26% μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ των τμημάτων, εφοδιάζοντας τους ηγέτες Πληροφορικής με επιχειρηματικές δεξιότητες και τους επιχειρηματικούς ηγέτες με δεξιότητες Πληροφορικής
Οι εταιρείες στρέφονται επίσης προς τις αναδυόμενες τεχνολογίες και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να ενδυναμώσουν (και να διασφαλίσουν) τον μετασχηματισμό τους.
Προγραμματισμένες επενδύσεις εντός των επόμενων τριών ετών στην Ελλάδα:
- 42% των επιχειρήσεων εξετάζουν επενδύσεις στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
- 42% των επιχειρήσεων εξετάζουν επενδύσεις σε εφαρμογές multi-cloud
- 39% των επιχειρήσεων εξετάζουν επενδύσεις στις τεχνολογίες IoT
- 36% των επιχειρήσεων εξετάζουν επενδύσεις στην τεχνολογία Flash storage
………………………………………………………………………………..
Μεθοδολογία έρευνας
Το περασμένο καλοκαίρι, η ανεξάρτητη ερευνητική εταιρεία, Vanson Bourne υπέβαλλε ερωτήσεις σε 100 ηγετικά στελέχη Ελληνικών επιχειρήσεων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, για να εκτιμήσει τη θέση των επιχειρήσεων στο Dell Technologies Digital Transformation Index. Η Vanson Bourne κατέταξε τις ψηφιακές προσπάθειες των επιχειρήσεων εξετάζοντας τη στρατηγική τους στην Πληροφορική, τις πρωτοβουλίες για μετασχηματισμό του εργατικού δυναμικού και την αντιληπτή απόδοση έναντι ενός βασικού συνόλου ψηφιακών επιχειρηματικών ιδιοτήτων. Τα διεθνή αποτελέσματα (βασιζόμενα σε 4.600 ερωτηθέντες από 42 χώρες) θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2019.
Επιπλέον πηγές
- Επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την έκθεση Dell Technologies Digital Transformation Index 2016 βρίσκονται εδώ: https://www.delltechnologies.com/en-us/perspectives/digital-transformation-index.htm
- Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Dell Technologies Realizing 2030 βρίσκονται εδώ: www.delltechnologies.com/realizing2030
- Ακολουθήστε τα τελευταία νέα στο Twitter από τα: @DellTech,@Dell και @DellEMC.
Χαρακτηριστικά μιας ψηφιακής επιχείρησης
**Το 2015, οι ψηφιακοί ηγέτες προσδιόρισαν ένα σύνολο χαρακτηριστικών τα οποία οι επιχειρήσεις πρέπει να αποδεχτούν για να επιτύχουν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτά είναι:
- Καινοτομία με ευέλικτες μεθόδους
- Προληπτικός εντοπισμός νέων ευκαιριών
- Επίδειξη διαφάνειας και εμπιστοσύνης
- Δημιουργία μοναδικών και εξατομικευμένων εμπειριών
- Πάντα σε λειτουργία, και σε πραγματικό χρόνο