Το 2021 μας αποχαιρέτησε με επιπλέον μέτρα, την πανδημία να συνεχίζει να απειλεί τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία ενώ το κύμα των ανατιμήσεων προσθέτει σοβαρά προβλήματα, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Ελπίδα όλων μας είναι με το 2022 να έρθει και το οριστικό τέλος του κορονοϊού ώστε να επιστρέψει η ζωή μας σε μία κανονικότητα και να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την «επόμενη μέρα» για το επιχειρείν, την κοινωνία, τη χώρα. Η χρονιά που ανατέλλει λοιπόν είναι μία χρονιά προκλήσεων.
Για να ανταποκριθούμε καλύτερα σε αυτές, είναι αναγκαίο να βάλουμε προτεραιότητες, να ενώσουμε δυνάμεις και να εργαστούμε με επιμονή και συνέπεια.
Βασική προτεραιότητα της επιμελητηριακής κοινότητας, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, είναι η στήριξη των επιχειρήσεων της χώρας ώστε να αυξήσουμε τις προοπτικές ανάκαμψης τους. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει «πληγωθεί» από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ενώ συνεχίζεται η ασφυκτική πίεση σε κλάδους όπως της εστίασης και της διασκέδασης λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων. Ήδη ως ΚΕΕΕ, για να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας αυτών των πληττόμενων επιχειρήσεων, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μεταξύ των οποίων είναι η επιδότηση ενοικίου για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, αποζημίωση ειδικού σκοπού για αυτές που θα παραμείνουν κλειστές, τρίμηνη αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων, κατάργηση της υποχρέωσης επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Παράλληλα πρέπει να βρεθεί λύση για το ιδιωτικό χρέος που προκαλεί κραδασμούς στην οικονομία και απειλεί τη βιωσιμότητα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που έπληξε η υγειονομική κρίση καθώς και να υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση της ρευστότητας τους. Και βέβαια να εφαρμοστούν μέτρα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων. Αυτή η κατάσταση με τα αυξημένα ενεργειακά κόστη που μοιραία οδηγούν σε ανατιμήσεις μία σειρά προϊόντων και ανεβάζουν κατά πολύ τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για μήνες. Οπότε και σε αυτό το μέτωπο είναι αναγκαίο να δρομολογηθούν περισσότερες δράσεις για να μην μείνει κανείς απροστάτευτος.
Για την επιμελητηριακή κοινότητα, εκτός από τη διαχείριση των πολλών και δύσκολων προβλημάτων, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Οι κοινοτικοί πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικοί σε αυτή την προσπάθεια. Με στοχευμένες κινήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους, την έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω των κατάλληλων προγραμμάτων, την προσέλκυση επενδύσεων και κυρίως την ουσιαστική ενίσχυση των μικρομεσαίων που σήμερα είναι και οι πιο ευάλωτοι, μπορούμε ως χώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Είναι βέβαια απαραίτητο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία, να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης, να παταχθούν παραβατικές συμπεριφορές όπως η φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο, δράσεις δηλαδή που στερούν το κράτος από πολύτιμα έσοδα.
Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω απαιτείται συνένωση δυνάμεων και αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή της Πολιτείας, των κοινωνικών εταίρων και των επιχειρηματικών φορέων. Τα Επιμελητήρια της χώρας έχουν και την ειδική γνώση και τη διάθεση να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την επίτευξη του μεγάλου στόχου. Και με τις ελληνικές επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή, να πετύχουμε την αλλαγή σελίδας που έχει ανάγκη ο τόπος. Βλέπουμε λοιπόν τα θετικά, οπλιζόμαστε με αισιοδοξία και εργαζόμαστε με πίστη στις δυνατότητες μας για να κάνουμε το 2022 το έτος που θα ξεκινήσει η πολυπόθητη αναπτυξιακή πορεία.