Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιούς πραγματικά εξυπηρετεί η απροσχημάτιστη παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, στην δικαστική περιπέτεια των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, με την τροπολογία της περασμένης Παρασκευής η οποία αφορά τα επικουρικά τους επιδόματα μέσω του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ).
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση εναντίον της κυβερνητικής ψηφοθηρικής τροπολογίας, ενημερώνοντας το επενδυτικό κοινό ότι θα επιβαρυνθεί η κεφαλαιακή της βάση. Το κόστος των 250 εκατ. Ευρώ που καλείται να επωμισθεί και να εγγράψει αμέσως στον ισολογισμό της, ξεπερνά την κερδοφορία, επομένως επηρεάζει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της.
- Η υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ βρίσκεται στα δικαστήρια εδώ και περίπου δύο χρόνια αφού η προηγούμενη διοίκηση της Εθνικής (Λεωνίδας Φραγκιαδάκης CEO) σταμάτησε να χρηματοδοτεί τον ΛΕΠΕΤΕ και οι περίπου 16.280 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας έμειναν ξαφνικά χωρίς επικουρική σύνταξη.
Ο κ. Πετρόπουλος δεν ήθελε να περιμένει τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης και αποφάσισε να παρέμβει νομοθετικά, με προφανή ψηφοθηρική πρόθεση, μέσα στο γνωστό κύμα των 20 τροπολογιών που κατατέθηκαν άρον άρον την περασμένη εβδομάδα, προτού ολοκληρωθεί η θητεία της Βουλής.
Η τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος (το δικηγορικό γραφείο του οποίου είχε αναλάβει μέχρι πρόσφατα τη νομική συμπαράσταση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας), ορίζει ότι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας εντάσσονται πλέον στο ενιαίο επικουρικό όλων των ασφαλισμένων, ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών).
- Άμεση συνέπεια της νέας ρύθμισης είναι η επιβάρυνση του ισολογισμού της Εθνικής Τράπεζας κατά 250 εκατ. ευρώ (40 εκατ. ευρώ ετησίως για τουλάχιστον 5 χρόνια και επιπλέον τα αναδρομικά του 2018). Με βάση τα νέα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, η Εθνική είναι υποχρεωμένη να εγγράψει αμέσως και εφάπαξ τη σχετική πρόβλεψη για το σύνολο του ποσού, με συνέπεια να πλήττονται ευθέως τα κεφάλαιά της.
Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι συνταξιούχοι της Εθνικής, αφού ξεπέρασαν το αρχικό σοκ ότι οι αποδοχές τους θα είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που έπαιρναν μέχρι πριν από δύο χρόνια, προσέφυγαν σε άλλο δικηγορικό γραφείο (Παπακωνσταντινου – Χλέπα) και δηλώνουν ότι θα προσφύγουν αμέσως στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προσβάλουν την τροπολογία… του πρώην νομικού τους συμβούλου, αφού εντόπισαν ήδη μια σειρά από σοβαρές νομοτεχνικές ελλείψεις.
Δυσαρεστημένοι όμως είναι και οι σημερινοί εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας. Η τροπολογία Πετρόπουλου μειώνει σημαντικά τις μελλοντικές συντάξεις τους σε σύγκριση με τους σημερινούς συνταξιούχους.
Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που η διοίκηση της Εθνικής κάνει λόγο για τροπολογία αντισυνταγματική και μη συμβατή με τις διατάξεις του νόμου και το κανονιστικό πλαίσιο.
- Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικαλιστών της τράπεζας, οι σημερινοί συνταξιούχοι (δηλαδή πριν από την ψήφιση του νόμου) θα λαμβάνουν, με βάση τον μαθηματικό τύπο που αναφέρεται στην τροπολογία, υψηλές συντάξεις, σε επίπεδα άνω του τριπλάσιου των υπόλοιπων συνταξιούχων του Δημοσίου.
Από την 1η Ιουνίου 2019, σύμφωνα με την τροπολογία Πετρόπουλου, η τράπεζα και οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν στο ΕΤΕΑΕΠ τις εισφορές μισθωτών επικουρικής ασφάλισης, συνολικά 6,5% (3,25% η τράπεζα και 3,25% οι εργαζόμενοι). Ειδικά για το πρώτο 5μηνο του 2019, η Εθνική θα καταβάλει και τις εισφορές που βαρύνουν τους ασφαλισμένους, δηλαδή 7%.