Υποφέρει ο κλάδος των ακινήτων της Κίνας μετά το χτύπημα που δέχθηκε ο κλυδωνιζόμενος κολοσσός της Evergrande. Ήδη αναφέρεται η περίπτωση της εταιρίας ανάπτυξης ακινήτων Sinic, της οποίας οι μετοχές τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μετά από ένα ξεπούλημα που μείωσε την αξία της εταιρίας στην αγορά κατά 87%.
Ομόλογο της εταιρίας ύψους 246 εκ. δολαρίων λήγει στις 18 Οκτωβρίου κάτω από αυτές τις συνθήκες και η Fitch αναθεώρησε τις προοπτικές της σε αρνητικές την περασμένη εβδομάδα.
Στο μεταξύ η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης: προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της. Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισ. δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.
Την Κυριακή ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει να αποπληρώνει οφειλές σε πελάτες του τμήματος διαχείρισης περιουσίας της μεταβιβάζοντάς τους ακίνητα.
Ένας από τους βασικούς πιστωτές της εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας προβλέπει ότι θα απωλέσει μέρος του ποσού που της έχει δανείσει· άλλοι πιστωτές της σχεδιάζουν να της δώσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δήλωσαν τέσσερα στελέχη τραπεζών στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Σήμερα ο όμιλος Evergrande φέρεται να μην έκανε τουλάχιστον δύο πληρωμές τόκων που έληγαν χθες στις τράπεζες σύμφωνα με το Bloomberg. H εξέλιξη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία της Κίνας. Πάντως το Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση των εξελίξεων αναφέρει, ότι οι τράπεζες περίμεναν αυτή την εξέλιξη, καθώς είχαν ενημερωθεί από το αρμόδιο κινεζικό υπουργείο.
Μάλλον δεν αναμένεται οι τράπεζες να κηρύξουν επίσημα την Evergrande σε «πτώχευση». Κάποιοι περιμένουν ότι η τελευταία θα προτείνει κάποια επέκταση δανείων, πριν αποφασίσει τα επόμενα βήματα.
Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προτρέπουν τους μεγάλους πιστωτές της εταιρείας να παρατείνουν τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των δανείων ή να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότησή τους· ενώ παράγοντες της αγοράς γενικά θεωρούν πως το ενδεχόμενο απευθείας κρατικής παρέμβασης για να «διασωθεί» η Evergrande είναι μάλλον απίθανο.
Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων καλείται να καταβάλει τόκους 83,5 εκ. δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2022. Θα πρέπει να πληρώσει άλλα 47,5 εκ. δολάρια τόκους για άλλη ομολογία της, που λήγει τον Μάρτιο του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.
Σε αυτό το κλίμα τα ομόλογα κινεζικού δολαρίου υποχώρησαν και το δολάριο του Χονγκ Κονγκ επίσης. Ο δείκτης ακινήτων κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2020 εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας των επενδυτών για περιορισμούς της ακίνητης περιουσίας της Κίνας και ανησυχίες ότι το Πεκίνο μπορεί να κάνει πιο αυστηρούς τους περιορισμούς γύρω από τον έλεγχο του τομέα των ακινήτων στο πλαίσιο της εκστρατεία “Common Prosperty”.
Η Τράπεζα της Κίνας έριξε ρευστότητα 14 δις δολαρίων στην αγορά
Ενίσχυσε τις ενέσεις ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα σήμερα η Κίνα, σε μία ένδειξη ότι οι Αρχές θέλουν να ηρεμήσουν τις αγορές, που ανησυχούν.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εισήγαγε κεφάλαια 90 δισ. γουάν (14 δισ. δολάρια) μέσω ρέπος 7 και 14 ημερών. Ήταν η μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας από τον Φεβρουάριο.
Η κίνηση έρχεται καθώς η κρίση που αντιμετωπίζει η Evergrande προκαλεί ανησυχία για την υγεία της αγοράς ακινήτων της χώρας. Το άγχος αυξάνεται και λόγω της εποχικής ανόδου της ζήτησης για μετρητά, την ώρα που οι τράπεζες γίνονται λιγότερο πρόθυμες να δανείσουν προς το τέλος του τριμήνου, καθώς προετοιμάζονται για κανονιστικούς ελέγχους. Η ρευστότητα τείνει επίσης να μειώνεται αυτή την περίοδο της χρονιάς, ενόψει διακοπών μιας εβδομάδας στις αρχές Οκτωβρίου.
Πως το απόστημα που έσπασε πλήττει μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων και της κοινωνίας
Τα προβλήματα στον κλάδο των ακινήτων δεν είναι νέα για την Κίνα, αλλά εντάθηκαν μετά την προσπάθεια της κινεζικής ηγεσίας να σπάσει το απόστημα που προκαλούσε η διόγκωση των τιμών των ακινήτων, η αύξηση των χρεών σε τράπεζες και προμηθευτές και η προπώληση ακινήτων που δεν παραδίδονταν από κατασκευαστές όπως η Evergarande η οποία όμως είναι ένας κολοσσός του κλάδου. Κοντολογίς όλα τα σημάδια της φούσκας υπήρχαν.
Οι αναλυτές τώρα, διαφωνούν για το αν η Evergrande αποτελεί ή όχι μια κινεζική περίπτωση Lehman Brothers κι αν είναι ή όχι ο νέος “μαύρος κύκνος των αγορών”. Το βασικό επιχείρημα για συγκράτηση των κραυγών, είναι ότι υπερχρεωμένος κολοσσός του κινεζικού real estate δεν έχει πράγματι παραγοντοποιήσει τα χρέη του, καθώς και ότι η κινεζική κυβέρνηση που «τράβηξε το χαλί» στην κλυδωνιζόμενη εταιρία, έχει μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης. Είναι και τα δύο ορθά.
Από την άλλη όμως η ζημιά είναι ήδη μεγάλη. Οι εταιρίες του χώρου επηρεάζονται συνολικά και έχουν χρέη σε τράπεζες και προμηθευτές και βέβαια σε πολίτες από τους οποίους έχουν αντλήσει κεφάλαια για να παραδώσουν διαμερίσματα τα οποία δεν έχουν παραδώσει. Κι αυτοί είναι πολλοί.
Επιπλέον η πιθανότητα και μόνο αθέτησης πληρωμών μειώνει τις αξίες των εγγυήσεων και πλήττει μεγάλο μέρος της οικονομίας. Υπάρχουν προθεσμίες πληρωμής τόκων αυτήν την εβδομάδα για πολλά ομόλογα και τραπεζικά δάνεια της Evergrande και ακολουθεί και η Sinic που προσθέτουν ένα ακόμη επίπεδο κινδύνου καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά προετοιμάζονται για μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους της Κίνας.
Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης καθώς σωστά προσπαθεί να μειώσει τη μόχλευση του κλάδου των ακινήτων και να τον καταστήσει πιο προσιτό. Αλλά αυτά πρέπει να γίνουν χωρίς να προκαλέσει μεγάλη βραχυπρόθεσμη ζημιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία. και αυτό είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Οι ανησυχίες ότι δεν θα τα καταφέρει, εξαπλώνονται όλο και περισσότερο και εκτός Κίνας.
«Η αποφυγή συστημικής πίεσης ρευστότητας είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την κεντρική τράπεζα της Κίνας και έχει τα μέσα για να το κάνει», έγραψαν σήμερα σε ερευνητικό σημείωμα οι οικονομολόγοι της Société Générale, με επικεφαλής τον Wei Yao.
«Η κατάρρευση της χρηματοπιστωτικής αγοράς τύπου Lehman δεν αποτελεί κορυφαία ανησυχία μας, αλλά μια εκτεταμένη και σοβαρή οικονομική επιβράδυνση φαίνεται πιο πιθανή».
«Η κατάσταση της Evergrande και οι επιπτώσεις της στην ευρύτερη αγορά ακινήτων θα έχουν πολύ μεγαλύτερο άμεσο αντίκτυπο στην κινεζική ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη επιβολή κανονιστικών ρυθμίσεων», σχολιάζουν αναλυτές.
Πάντως Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Πεκίνο δεν είναι πλέον πρόθυμο να ανεχθεί αυτό που αποκαλεί ως μονοπωλιακή συμπεριφορά, μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα το Reuters ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, οι αξιωματούχοι δεν έθεσαν κάποια προθεσμία.
Στο μεταξύ και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ προσπαθεί εδώ και καιρό να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές των κατοικιών εν μέσω μεγάλης ζήτησης, περιορισμένης προσφοράς και χαμηλού κόστους δανεισμού. Η μέση αξία ακινήτων της πόλης ξεπέρασε τα 1,25 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με την CBRE Group Inc.