Σωρευτικό μερίδιο αγοράς 85,3% με βάση τη συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων κατέχουν οι τρεις mega servicers (Intrum, doValue και Cepal), με την αγορά να έχει αλλάξει άρδην το τελευταίο διάστημα, ως απόρροια του αναθεωρημένου πλαισίου για τους διαχειριστές και αγοραστές πιστώσεων. 

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 18 Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ). Εξ αυτών οι 14 έχουν λάβει τη σχετική άδεια από την κεντρική τράπεζα, οι τέσσερις έχουν λάβει παράταση λειτουργίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ για πέντε υπήρξε ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, κατόπιν οικειοθελούς παραίτησής τους από αυτήν. «Μέχρι σήμερα, καμία ΕΔΑΔΠ δεν έχει αιτηθεί να λάβει άδεια για την αναχρηματοδότηση απαιτήσεων. Ο βαθμός δραστηριοποίησης των υφιστάμενων εταιριών διαφοροποιείται σημαντικά, με αποτέλεσμα οι τρεις μεγαλύτερες εταιρίες να κατέχουν σωρευτικό μερίδιο αγοράς 85,3%, ενώ 12 εταιρίες καταγράφουν ελάχιστη έως μηδαμινή δραστηριότητα (μερίδιο μικρότερο του 1%)», σημειώνεται στην Έκθεση. 

Τον Ιούνιο του 2024 το συνολικό ενεργητικό των ΕΔΑΔΠ ανήλθε σε 1,17 δισ. ευρώ, 110 ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων, καθώς και των υποχρεώσεων των ΕΔΑΔΠ περιλαμβανομένων των προβλέψεων, ανήλθαν σε 694 εκατ. ευρώ και 477,1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Τα κέρδη των ΕΔΑΔΠ για το πρώτο εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν σε 48,1 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των αμοιβών προσωπικού και των διοικητικών εξόδων των ΕΔΑΔΠ αποτελούν το 54% του κύκλου εργασιών τους. Τον Ιούνιο του 2024 η συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων111 των ΕΔΑΔΠ ανήλθε σε 86,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 81% αφορά ανοίγματα που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ για λογαριασμό Αγοραστών Πιστώσεων112 και το υπόλοιπο 19% αφορά τη διαχείριση ανοιγμάτων για λογαριασμό πιστωτικών ιδρυμάτων.