Γενναία φορολογικά κίνητρα για να γίνουν συγχωνεύσεις και να δημιουργηθούν ικανά, αυξημένα εταιρικά μεγέθη, προβλέπει το σχέδιο νόμου “Κίνητρα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών” του υπουργείου Οικονομικών. Προβλέπεται μείωση φόρου εισοδήματος από 30% έως και 50% για αγροτικές επιχειρήσεις και για διάστημα έως και 9 ετών.
Στόχος της κυβέρνησης μέσω τον νομοσχεδίου είναι η δημιουργία μεγαλύτερων εταιρειών, πιο ανθεκτικών στις οικονομικές αναταράξεις για να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητά τους, ενισχύοντας τις θέσεις απασχόλησης. Ο ευρύτερος στόχος είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
1) Ως «νέα εταιρεία» νοείται η εταιρεία που προκύπτει από οποιασδήποτε μορφής μετασχηματισμό επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών μετασχηματισμών του ν. 4601/2019 (Α΄ 44) και της εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής υφιστάμενη ή νέα εταιρεία.
2) Η εταιρεία έχει διάρκεια για τουλάχιστον πέντε έτη από την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας ή ίδρυσης του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας.
3) Ο συνολικός μέσος κύκλος εργασιών των εταιρειών που μετέχουν σε αυτή, λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη τριετία, είναι τουλάχιστον ίσος με ποσοστό 150% του κύκλου εργασιών της εταιρείας με τον μεγαλύτερο, μεταξύ των συνεργαζόμενων εταιρειών, μέσο κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας.
4) Η νέα εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 9 εργαζόμενους, με πλήρη απασχόληση.
5) Στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά ποσοστό 50% επί των κερδών, τα οποία προκύπτουν από την άσκηση ατομικής αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, υπό προϋποθέσεις.
6) Στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης το φορολογικό όφελος δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 500.000 σε διάστημα 9ετών ενώ στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων, το φορολογικό όφελος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 125.000 ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα, το οποίο υπολογίζεται επί των κερδών που προκύπτουν από τη συνεργασία για καθένα από αυτά, σε διάστημα τριών ετών.