Για μας τους Έλληνες, η μεγάλη στιγμή είναι σήμερα. Μόνο αν όλα πάνε καλά σήμερα, το Σάββατο, η Ελλάδα θα συμμετέχει για μία ακόμη φορά στον μεγάλο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που συναρπάζει χιλιάδες νέους από το 1956 μέχρι σήμερα.
Η Eurovision διοργανώνεται από την European Broadcasting Union (EBU), την ευρωπαϊκή συμμαχία δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, στην οποία από τη χώρα μας συμμετέχει η ΕΡΤ.
Κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες οργανισμοί στέλνουν από ένα τραγούδι το οποίο εκπροσωπεί την χώρα, ενώ η διοργάνωση γίνεται στη χώρα που κέρδισε την προηγούμενη χρονιά.
- Η Eurovision είναι μια μη κερδοσκοπική εκδήλωση, το κόστος της καλύπτεται κατά βάση από τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς.
Οι συνολικές συνεισφορές από τα μέλη της EBU ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ, αλλά το κόστος συμμετοχής για κάθε μέλος είναι διαφορετικό βάσει της «αρχής της αλληλεγγύης» της EBU που αναφέρει πως οι «πιο ισχυροί σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος».
H μεγαλύτερη συνεισφορά έρχεται από την ομάδα των «Μεγάλων Πέντε», δηλαδή τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.
Αυτές οι 5 χώρες μαζί με τη νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης περνούν απευθείας στον τελικό του διαγωνισμού.
Οι υπόλοιπες χώρες διαγωνίζονται πρώτα στους ημιτελικούς.
Το κόστος συμμετοχής για πολλά κράτη μέλη και ειδικά τα μικρότερα δεν είναι αμελητέο και έτσι υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν στέλνουν αποστολές στη Eurovision.
Όπως και να έχει το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος το σηκώνει η διοργανώτρια χώρα με την οικονομική συνεισφορά από τον τηλεοπτικό οργανισμό που διοργανώνει τον διαγωνισμό να κυμαίνεται στα 10 με 20 εκατ. ευρώ.
Κατά κανόνα κάποιο επιπλέον ποσό συνεισφέρει η πόλη που γίνεται η διοργάνωση, είτε σε χρήμα είτε σε παροχές.
Το τελικό κόστος εξαρτάται τελικά από την κάθε χώρα που διοργανώνει τον διαγωνισμό.
Η Σουηδία που έχει κερδίσει τη Eurovision 7 φορές είναι σε γενικές γραμμές από τις πιο «συγκρατημένες» χώρες στον προϋπολογισμό της διοργάνωσης.
- Η προηγούμενη διοργάνωση της Eurovision στο Μάλμε το 2013 κόστισε μόλις 20 με 25 εκατ. ευρώ.
- Η Ρωσία είχε ξοδέψει περί τα 45 εκατ. ευρώ το 2009,
- Η διοργάνωση στο Ντίσελντορφ το 2011 είχε κοστίσει περί τα 35 εκατ. ευρώ.
Η διοργάνωση στη Κοπεγχάγη το 2014 ήταν από τις ακριβότερες με κόστος περίπου 45 εκατ. ευρώ, ωστόσο η πιο ακριβή Eurovision ήταν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν το 2012 που κόστισε 60 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα περίπου 100 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για τη ανέγερση του σταδίου για τον διαγωνισμό.
Η νίκη στη Eurovision σημαίνει και μεγάλη προβολή για κάθε χώρα, και βέβαια πριν την διοργάνωση όπως συμβαίνει και με όλα τα μεγάλα γεγονότα τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν.
Μια εικόνα για τα φαβορί της κάθε διοργάνωσης δίνουν οι αποδόσεις που καθορίζουν οι στοιχηματικές εταιρείες.
Βασικό φαβορί για φέτος είναι η Κροατία (με πιθανότητα 40% για τη νίκη) και ακολουθούν η Ελβετία και η Ουκρανία.
Οι αποδόσεις θέλουν την Ελλάδα μέσα στη πρώτη δεκάδα και συγκεκριμένα στην ένατη θέση.
Βέβαια όπως έχει συμβεί στο παρελθόν δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις.